Altın maske, daha önce Mısır Müzesi’nde yapılan başarısız bir restorasyon çalışmasında zarar görmüştü. Gözle görülür şekilde bozulan maskenin sakal kısmı tutkalla yapıştırılırken deforme olmuştu.
Alman uzman Christian Eckmann çalışmaları ile ilgili şunları söyledi: ‘‘Bu projenin iki önemli amacı vardı, birincisi sakalın yerinden çıkartılması ve daha sonra yeniden yerine takılması, ikincisi ise onların nasıl bir malzeme kullandığı anlamak ve imalat tekniği konusunda kapsamlı bir çalışma gerçekleştirmekti.’‘
2014 yılının Ağustos ayında, restorasyon çalışması sırasında sakalın camekanda ışık ayarı yapılırken yerinden kopması, Mısır’da tarihi mirasın korunmasında yaşanan ihmalleri yeniden gündeme taşımıştı.
M.Ö. 1334 civarlarında dokuz yaşındayken kral olan Tutankhamun’un mezarı 1922’de bulunmuştu. Mezar, içinden çıkan eserler bozulmadığı için antik Mısır tarihi bakımından büyük önem taşıyor. Meşhur altın maske de Tutankhamun’un mumyalanmış kalıntılarıyla birlikte bulunmuştu.
Dünya
Tutankhamun’un maskesi yeniden onarıldı
Alman ve Mısırlı arkeologlar, Firavun dönemine ait eşsiz eserlerden biri olan Kral Tutankhamun’un altın maskesini yeniden onardı.