İtalya ise, Avrupa'da virüsten en kötü etkilenen ülke olarak öne çıkıyor. Kriz ortamının hakim olduğu ülkenin tamamı karantina altına alındı.
İtalya'da bir hastaneden gelen ve Reuters haber ajansının servis ettiği görüntüler, durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor. İngiltere'de ise vaka sayısındaki hız artış panik yarattı. Çin'de ülke genelinde virüsün yayılma hızında ciddi bir azalma olsa da virüsün 100'den fazla ülkede görülmüş olması büyük endişe ve korku yaratıyor. İşte koronavirüse dair gelişmeler...
İtalya'da koronavirüsle mücadele amacıyla geçen hafta sonu kuzey bölgeleri için alınan tecrit tedbirleri tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildi. Artık 16 milyon değil 60 milyon karantinada.
Giuseppe Conte, daha önce kuzeydeki bölgelerde ilan edilen "kırmızı bölgeye" atıfla "Artık kırmızı bölge yok, 1. bölge, 2. bölge yok. İtalya'nın tamamı koruma altındaki bölge" dedi.
Conte, bu yöndeki kararnamenin bugünden itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. İtalya Başbakanı'nın açıklamasına göre, tüm ülke genelinde iş ya da sağlık gibi gerekçelerle zorunlu olmayan seyahatlere izin verilmeyecek.
Okullar en az 3 Nisan'a kadar kapalı kalacak. Kamuya açık alanlarda toplanma yasağı uygulanacak. Serie A da dâhil olmak üzere futbol ligleri, tüm spor etkinlikleri ve müsabakaları durdurulacak.
Başbakan Conte, koronavirüsün yayılmasıyla mücadele için herkesin fedakarlık yapması, taviz vermesi gerektiğini söyledi. "Maalesef zaman yok" diyen Conte, halka "Alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım, hem de hemen" diye seslendi. Conte bu kararın, yoğun bakıma alınan ve hayatını kaybedenlerin sayısındaki önemli yükseliş nedeniyle alındığını vurguladı.
BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığına göre, ülke genelinde bugüne kadar koronavirüs testi yapılan 53 bin 826 kişiden 9 bin 172'si pozitif çıktı. Bunların 724'ü tedavi sonrası iyileşti. Halen pozitif olan 7 bin 985 kişiden 733'ü ise yoğun bakımda.
Hayatını kaybeden 463 kişinin yüzde 44'ü 80-89 yaşları, yüzde 31'i 70-79, yüzde 14'ü 90 üstü, yüzde 10'u 60-69, yüzde 1'i de 50-59 yaşları arasında. Geçen hafta sonu imzalanan, kuzeydeki Lombardia bölgesinin tamamı ile 14 vilayete giriş-çıkışların kısıtlandırılmasını öngören kararnamenin bugünden itibaren tüm ülkede geçerli olması bekleniyor.
Başbakan Conte, Pazartesi günü La Repubblica gazetesinde yayımlanan söyleşişinde, eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill'den alıntıyla "Bu bizim en karanlık saatimiz, ama üstesinden geleceğiz" demişti.
Reuters haber ajansı tarafından servis edilen bu fotoğraflar, 5 Mart tarihinde kaydedilen bir videodan alındı. Cremona'daki hastanede çekilmiş fotoğraflarda, yanlarındaki sağlık çalışanlarının eldiven, gözlük ve koruyucu kıyafetlerle yaşam desteği sunmaya çalıştığı görülüyor.
Fotoğraflarda dikkat çeken bir başka detay, bazı hastaların yüzüstü yatırılıyor olması. Hastaların kanlarındaki oksijen seviyesini ayarlamak için yüzüstü yatırıldığı belirtiliyor.
Sadece İtalya'da değil, dünya çapında büyük korku yarattı.
Yoğun bakımda olan ve yaşca genç olduğu dikkat çeken bir hastanın solunum cihazına bağlı şekilde ve bilinci kapalı halde yattığı fotoğraf da panik yarattı.
CEZAEVLERİNDE İSYAN
Koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla hükümet tarafından alınan tedbirler, cezaevlerindeki koşulların da sıkılaştırılmasına yol açınca bazı cezaevlerinde isyan hareketlerinin baş gösterdiği belirtiliyor.