100 bin kestane ağacının bulunduğu Uludağ’da 3 yıl içinde 20 bin kestane ağacı Gal cinsi katil arılar yüzünden kurudu. Önlem alınmazsa yılda 50 kilometre alana yayılan katil arılar, önümüzdeki kısa süre içinde Türkiye’de kestane ağacı bırakmayacak.
İlk olarak gemilerle İtalya’dan Yalova’ya gelen Gal arısı Uludağ’daki kestane ağaçlarına da ulaşarak büyük zarar verdi. Üreticiler bu katil arıların yılda 50 kilometre yayıldığını belirterek, bu arılara önlem alınmazsa yakında Türkiye’de kestane ağacı kalmayacağını ifade etti
2,5 santim boyundaki dişi arı, kendi kendisini dölleyerek her ağaca yaklaşık 100 yumurta bırakabiliyor. Ağaçların tomurcuklarına ciddi zarar veren kurtçuklar meyve teşekkülünü engelliyor ve ağaçları kurutuyor.
Fidyekızık Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Gültekin, “Bu arıların ilk olarak Yalova’ya İtalya’dan geldiği söyleniyor. Bu arılar Uludağ’da bulunan 5 bin dönümlük kestane ormanlarını kapladı. Biz üreticiler olarak bu hastalığa çare bulunmasını istiyoruz.
Bu arılar Uludağ’daki kestane ağaçlarının yüzde yirmisini 3 yılda kuruttu. Bu hastalığın Uludağ’daki tüm kestane ağaçlarına yayıldığını görmekteyiz. Tedbir alınmazsa önümüzdeki 5 yıl içinde Uludağ’da kestane ağacı kalmayacak. Ayrıca bu arılar yılda 50 kilometrelik bir alana yayılmakta, Uludağ’daki kestane ağaçlarına önlem alınmazsa bu hastalık tüm Türkiye’ye yayılacak ve Türkiye’de kestane ağacı kalmayacak. Bizim öğrendiğimize göre bu Gal arısına çare olarak İtalya’da bu arıyı yiyen bir arı geliştirmişler ve bu hastalığın önlemini almışlar. Biz de yetkililerden acil yardım bekliyoruz. Uludağ’da sadece yemelik değil aracıların kestane balı ürettiği kestane ağaçları da mevcut önlem alınmazsa kestane ve kestane balı büyük risk altında” dedi.
(İHA)
Bursa
Uludağ'da katil arı tehditi
Türkiye’ye 3 yıl önce İtalya’dan gemilerle gelen katil arılar Uludağ’daki kestane ağaçlarının yüzde yirmisini kuruttu.