Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Bursa İl Temsilciliği ‘13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü’ kapsamında Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) fuaye alanında toplantı düzenledi.
Etkinliğe CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, CHP eski Parti Meclisi üyesi Güler Buğday, CHP Milletvekili Adayı Belgin Gökçe, akademik oda, emek ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra oda üyeleri de katıldı.
CHP Bursa Milletvekillerinden Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Ceyhun İrgil, Orhan Sarıbal ile Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in mesaj gönderdiği etkinliğin açılış konuşmasını PMO Bursa İl Temsilcisi Necla Özkaplan Yörüklü gerçekleştirdi.
Başkan Yörüklü, PMO’nun örgütlü yapısının 22 yıl önce kurulduğunu, meslekte 44 yılı geride bıraktıklarını söyledi. Sözlerine Türkiye’nin sıkıntılı bir dönemin içinden geçtiğine vurgu yaparak başlayan Yörüklü, emperyalizm ve kapitalizmin eşitsizlikleri derinleştirdiğini belirterek, “Kriz süreçlerine sürükleniyoruz, işsizlik, yoksulluk, göç, açlık, sosyal haksızlıklar saymakla bitmez hale geldi” dedi.
KENTSEL BELLEK YİTİRİLİYOR
Yörüklü, “Yaşanan bu hazin durum, çocukların kıyılarımıza vuran cansız bedenleri, antik kentlerin tahrip edilmesi, tarihi insanlık tarihi ile aynı miladı taşıyan kentsel dokunun yok edilmesi; barbar ve mezhepçi istilacıların her geçen gün cüretkarca yaşandığı bir ortamın hazırlanmasına sebep oluyor” diye konuştu.
Meslek odaları olarak bilimin ve tekniğin, , emeğin ve insanca eşit yaşamanın tüm gerekliliklerini ortaya koyduklarını belirten Yörüklü sözlerini şöyle sürdürdü:
“Turizmin canlandırılması adına Doğu Karadeniz`i baştanbaşa inşaat alanına dönüştüren ve ismi ‘yeşil’ olan yol projesinin yaylalarımızın ne hale geleceğini bilimsel verilerle ortaya koymadık mı? Cerattepe’yi, Termik santrallerin zararlarını, tarımın gerekliliğini, peyzaj alanlarının nefes aldırdığını anlatmadık mı?”
PEYZAJ MİMARLARI İSTİHDAM EDİLMELİ
Kentlerin siluetlerinin bozulduğunu belirten Yörüklü, büyük projeler adı altında peyzaj alanlarının tahrip edildiğini, kentsel dönüşüm adı altında kentsel belleğin kaybolduğunu yaşam alanlarının ranta kurban edildiğini belirtti. Peyzaj mimarlarının kamu çalışma alanlarında hak ettikleri yerde istihdam edilmeleri gerektiğini belirten Yörüklü, doğal, kırsal, kentsel tüm alanların şekillendirilmesinde etkin ve karar verici olmak istediklerine vurgu yaptı. “Meydanlar, parklar, yürüdüğünüz yollar, ormanlar, dereler, kültürel alanlar gibi, bunlar peyzaj alanlarımızdır. Peyzaj alanlarını peyzaj mimarları tasarlar ve yapar “ diyen Yörüklü sözlerini Soma’da yaşamını yitiren 301 maden işçisini anarak sonlandırdı.