USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ümit Kocasakal'a başörtüsü davasında beraat!

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 avukat, staj yapan başörtülü bir avukatın dersten çıkarılmasıyla ilgili yargılandıkları davada beraat etti.

Ümit Kocasakal'a başörtüsü davasında beraat!
01-06-2015 19:09
Google News

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 avukat, staj yapan başörtülü bir avukatın dersten çıkarılmasıyla ilgili yargılandıkları davada beraat etti. İddianamede, 21 avukat hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. 

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi’nde katıldığı “Avukatlık Mesleğinin Nitelikleri” derste başörtüsü taktığı gerekçesiyle dışarı çıkarıldığı iddia edilen stajyer avukat Şule Gökkılıç’ın suç duyurusu üzerine İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu 21 avukat hakkında dava açılmıştı. Davaya İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu 20 sanık avukat hazır bulundu.

“TEKNİK ANLAMDA ORTADA SUÇ YOKTUR”
Duruşmada savunmasını yapan Baro Başkanı Kocasakal, “Ben İstanbul Barosu Başkanıyım. İstanbul Barosu ile hesaplaşma söz konusudur. Teknik anlamda ortada suç yoktur, kimsenin stajı yanmamıştır” dedi.
Dava konusu işlemin 1136 sayılı Avukatlık Kanunun maddeleri ve Barolar Birliği’nin genelgeleri doğrultusunda yapıldığını aktaran Ümit Kocasakal, “Hakkımızda Avukatlık Kanunun 58’inci maddesinde belirtilen güvencelerimiz yok edilerek dava açılmıştır. Öncelikle hukuksuzluk buradadır” diye konuştu.
Duruşmada daha sonra söz alan diğer sanık avukatlar da ortada bir suç unsurunun bulunmadığını belirterek, beraatlerine karar verilmesini istedi.

“BAŞIMI AÇARAK RUHSAT ALDIM, ŞİKAYETÇİYİM”
Sanık avukatların savunmasının ardından müşteki avukat Şule Gökkılıç söz aldı. Sanıklardan şikayetçi olduğunu belirten Gökkılıç, “Tüm derslere başörtülü olarak girdim. Sadece Ekrem Erdal Üner, dersine başörtülü olarak giremeyeceğimi belirterek dersten çıkmamı istedi. Ben çıkmayınca ‘Bunlar sonradan türedi. Siyasi iktidar sayesinde türediler’ dedi. Kendimi baskı altında hissettim” dedi.
İstanbul Barosu’nun çeşitli seminerinde de aynı baskılarla karşı karşıya kaldığını belirten müşteki avukat Şule Gökkılıç, “Stajımı tamamladıktan sonra ruhsatımı almak için müracaat ettim. Bana başörtülü şekilde alamayacağım bildirildi. Başımı açarak ruhsat aldım. Şikayetçiyim” şeklinde konuştu.

SAVCI BERAAT TALEP ETTİ
Duruşmada daha sonra Cumhuriyet Savcısı Nurten Altınok mütalaasını açıkladı. Savcı Altınok, “Barolar Birliği’nin disiplin kurulu kararlarına uygun davrandıkları, bizzat müşteki Şule Gökkılıç’ın derslere başörtülü olarak katıldığına zorla çıkarılmadığına, staj eğitim belgesini de aldığına ilişkin beyanı dikkate alındığında herhangi bir mağduriyetin de söz konusu olmadığı dolayısıyla suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı anlaşılmıştır” dedi.
Savcı Altınok, bu nedenlerle tüm sanıkların beraatine karar verilmesini istedi. Savcının mütalaasının ardından son sözleri sorulan sanık avukatlar beraatlerine karar verilmesini istedi.

SUÇ UNSURLARI OLUŞMADIĞI İFADE EDİLDİ 
Mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu 21 sanığın beraatine karar verilmesine hükmetti. Sanıklar hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan dava açıldığını hatırlatan mahkeme, suç unsurları yönüyle oluşmadığı ve sanıkların mahkumiyetlerine kesin ve inandırıcı elde edilemediğini belirtti. Mahkeme bu nedenle sanıkların beraatine karar verildiğini açıkladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ