Rekabette destek sistematiğinde oluşan zincirlerden biri de Ur–Ge... Devlet teşviği olarak anılan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” (Ur-Ge) kapsamında, destek T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanmakta. Bu desteğin amacı, proje içerisinde, firmaların sektörel olarak yurtdışına açılmaları, rekabetçiliğini ve ihracatını arttırmak amacıyla projeler yürütülüyor. Projeye katılan firmaların, sektörleri önderliğinde, ortak ihtiyaç analizi, eğitim, tanıtım, marka gibi ihracata yönelik eylemleri yerine getirmeleri beklenmektedir. İhracatçılar için teşvik anlamına gelen Ur- Ge projeleri, bu anlamda Bursa’daki farklı sektörlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bursa iş dünyası, rotasını yoğun olarak Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projesi (Ur-Ge) çalışmalarına çevirdi. Bursa’da sektörlerinde söz sahibi olan dinamikler, uluslararası alanda da söz sahibi olmak adına Ur-Ge projelerinin önemli bir fırsat olduğu görüşünde birleşti. Bursa iş dünyasını uluslararası alanda daha güçlü bir konuma taşımayı amaçlayan sektör dinamikleri, Ur-Ge destekleri ile dünyadaki yenilikleri yakından takip ederken, yeni ticari bağlantıların da yollarını arıyor. Dünyada söz sahibi olma hedefinde olan her bir projeye, Ekonomi Bakanlığı’nın 4,5 milyon dolara kadar destek sağladığı ifade ediliyor. Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur-Ge) programı kapsamında BTSO liderliğinde 10 Ur-Ge projesi hazırlandığı ve üyelerinin hizmetine 45 milyon dolarlık kaynak sunulduğu belirtiliyor. Bursa iş dünyasını Ur-Ge projesi kapsamında dünya çapındaki rekabette daha ileri bir platforma taşımayı hedefleyen BTSO, Uzay, savunma ve havacılık, raylı sistemler, bebe ve çocuk konfeksiyonu, makine, kimya, gıda, tekstil, kompozit, otomotiv yazılımı ve elektroniği sektörlerinde olmak üzere 10 Ur-Ge projesi hazırladı. Ur-Ge kapsamındaki firmaların ihtiyaç analizlerinin belirlediği süreçte, eğitim, danışmanlık ve yurt dışı fuar organizasyonları kapsamında hizmetler veriliyor. Firmalar Ur-Ge destekleri ile dünyadaki yenilikleri yakından takip ederken, yeni ticari bağlantıların da yollarının açıldığı önemli konulardan söz ediliyor. Ur-Ge projesi ile firmaların yurt dışına açılmasını ve ihracat kapasitesini arttırmasını hedefleyen iş dünyasını rekabet stratejileri ile bu hafta Ur-Ge projelerini masaya yatırdık. Ur-Ge projeleriyle devletin iş dünyasına yönelim sunduğu yeni kaynakları Bursa’ya kazandırmaya devam eden Bursa iş dünyasının temsilcilerinin, şirketlerin uluslararası rekabet güçlerinin geliştirilmesine ve ihracata yönelik cazip hale gelen projelerden biri yoğun olarak Ur-Ge. Görüşler, Ur-Ge projeleri ile sektörlerin gücünü pekiştirerek, firmaların gelecek hedeflerine daha emin adımlarla ilerlemesini amaçlayan ve ihracata yönelik eylem ve faaliyetleri yerine getirmeleri yönünde yoğunlaşıyor.
Sektör liderleri Ur-Ge projelerini paylaştı, Ur-Ge projelerinde kendi sektörlerini değerlendirdi. Ekohaber'den Elif Didem Danacıoğlu görüştü:
‘10 Ur-Ge projesi hazırladık’
İbrahim Burkay ( BTSO YKB)
“Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) programı kapsamında 10 proje hazırladık. Üyelerinin hizmetine 45 milyon dolarlık kaynak sunduk. Rekabetin hızla arttığı dünyada üyelerimizi avantajlı bir konuma taşımayı amaçlıyoruz. BTSO, Uzay, Havacılık ve Savunma, Raylı Sistemler, Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu, Rüzgâr Türbinleri Üretimi ve Ev Tekstili sektörlerinde kümelenme projelerini hayata geçirdi. Söz konusu projelere 298 firma dâhil oldu. Bursa iş dünyasını URGE projesi kapsamında dünya çapındaki rekabette daha ileri bir platforma taşımayı hedefliyoruz.
Uzay, savunma ve havacılık, raylı sistemler, bebe ve çocuk konfeksiyonu, makine, kimya, gıda, tekstil, kompozit, otomotiv yazılımı ve elektroniği sektörlerinde olmak üzere 10 URGE projesi hazırladık ve en fazla URGE projesi gerçekleştiren Oda konumunda bulunuyoruz. Üyelerimize her proje kapsamında 4,5 milyon dolar kadarlık desteği Bursa iş dünyasına kazandırdık.
Toplamda 45 milyon dolarlık bir kaynak Bursa iş dünyası temsilcilerine sunuldu. Öncelikli olarak URGE kapsamındaki firmalarımızın ihtiyaç analizlerini belirlediğimiz bu süreçte, üyelerimize eğitim, danışmanlık ve yurt dışı fuar organizasyonları kapsamında çok önemli hizmetler sunuyoruz. Firmalarımız Ur-Ge destekleri ile dünyadaki yenilikleri yakından takip ederken, yeni ticari bağlantıların da yollarını arıyor”
‘Amerika, Güney Afrika, Almanya’ya gittik’
Halil Atalay (BEKSİAD YKB)
“Ur-Ge projelerimizde öncelikle eğitim çalışmaları yapıyoruz. Hem kişisel hem kurumsal olarak çalışmalarımız devam ediyor. Sektörümüzü tanıtmak adına değişik yerlerde piyasa araştırması yapıyoruz.
Amerika, Güney Afrika, Almanya’ya gittik. Amerika’ya gitti arkadaşlarımız tekrar gideceğiz.
Hem firmalarımızı geliştirmek, sektörümüzü yurtdışında tanıtmak ve hem kendimizi tanıtmak hem ticaret bölgesini tanıtmak adına Ur-GE projelerinin amacı bu zaten. Ur-Ge projeleri, uluslararası rekabeti geliştirmek ve sektörlerin gelişimi adına Ekonomi Bakanlığının yapmış oduğu ciddi bir destek ve ciddi bir katkı. Bizlerde bunlardan istifade etmeye çalışıyoruz. 3 yıllık bir plan program dahilinde bir kümeye 4 milyon dolar devlet desteği veriyor.”
En fazla Ur-Ge’ye sahibiz
Mustafa Hatipoğlu - BTSO-UHS Kümelenmesi Başkanı
“Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi ve Konseyi Başkanı ve BTSO kümelenmelerinin koordinatörüyüm. BTSO’nun 18 sektörel konseyi var. Konseyler, meslek komiteleri, akademisyenler, uzmanlar, STK’lar ve İl İdarecilerinden oluşuyor. Konseyler aktif faaliyet alanına geçince bir kısmı kümeye dönüştü. Küme ile firmalar daha çok projede yer alıyorlar. Sanayi ve çevre ile ilişkiler başlıyor. Kümelenmeninde teşvik aldığı Sanayi ve Ekonomi Bakanlığının teşvikleri olmak üzere iki unsur var. Sanayi Bakanlığına projenizi verdiğinizde, imalat, finans, alım- satım, ihracat, fuar ve geziler gibi her proje için 8,8 milyon dolara kadar Sanayi Bakanlığı destek veriyor. Diğer taraftanda, Ur-Ge ( Uluslararası Rekabeti Geliştirme destekleri) dediğimiz Ekonomi Bakanlığının destekleri var. İmalat hariç, her türlü faaliyetler alım heyeti, dış geziler, fuar gezileri, danışmanlıklar, eğitimler gibi konularda Ur-Ge projesi için 4,5 milyon dolara kadar Ekonomi Bakanlığı destek sağlıyor. Devletin sağladığı iki türlü teşvik var. BTSO’ya bağlı tekstil sektörü ile ilgili bir kuruluş olan BUTEKOM var. BUTEKOM, Sanayi Bakanlığının desteğini aldı. Diğer taraftan, 9 tane kabul edilmiş Ur-Ge’miz var. Ur-Ge desteği alan kümelenmemiz var. Uzay Havacılık Savunma kümemiz 27 firması ile Ekonomi Bakanlığından destek aldı. Raylı sistemler, Kimya, Bebe ve çocuk giyim 34 firmasıyla, Gıda sektörü 23 firmasıyla, Kompozit sektörü 26 firmasıyla, Makina sektörü 30 firmasıyla ve Tekstil sektörü 33 firmasıyla destek aldı. Şuanda kurmak üzere olduğumuz, Medical sistemler Ur-Ge’si henüz oluşmadı, planlanıyor. Otomotiv Elektroniği ve Yazılımı ile ilgili de bir Ur-Ge’miz daha var. Oda kuruluş halinde, firmaları oluşturuluyor. Toplamda bizim 10 tane Ur-Ge projemiz olacak. Hali hazırda 4,5 milyondan onay almış Ekonomi Bakanlığının bütçe ayırdığı 8 Ur-Ge projemize ayırmış faziyette. Rakamlar 8 Ur-Ge’yi kapsıyor ama bizim 9 tane kabul edilmiş Ur-Ge’miz var. 10’uncu Ur-Ge Otomotiv Elektroniği ve Yazılımı yolda. Bu toplam 226 firmayı kapsıyor. Türkiye çapında baktığımızda, Bursa Ticaret Sanayi Odası’nın şuanda kabul edilmiş 9 tane Ur-Ge’si ve biri de yolda geliyor. 10 tane Ur-Ge, 45 milyon dolar demek. BTSO Türkiye’de 10 tane Ur-Ge’si ile Türkiye’nin en fazla Ur-Ge’sine sahip küme oluyor. Bunu takip eden 2. sırada Gaziantep var. Gaziantep 6 tane Ur-Ge kümelendirmesi oluşturmuş. İzmir Sanayi Ticaret Odası’nın 5 tane, Ankara’nın 4 tane Ur-Ge’si var. Bursa liderliğini koruyor. Her küme için 4,5 milyon dolar destek sağlanıyor. Bakanlık diyor ki, her Ur-Ge için 2 tane mühendislik istihdam edebilirsin, yurtdışı fuarlara gidebilirsin, alım heyeti getirebilirsin ve ihracat için eğitimler yapacaksın, danışmanlık ücreti verebilirsin. Yurtdışı seyahatler dahil, uluslararası rekabeti geliştirecek, ihracatı geliştirmek için ne yapılması gerekiyorsa bütün faaliyetleri karşılıyor.
‘Kimya ihracatını arttıracak bir çalışma’
İlker Duran (İlkom YKB - BTSO Yönetim Kurulu Üyesi)
“Ur-Ge projesi özellikle, ihracata dönük firmaların rekabet gücünü arttıran, devletin çok detaylı ayrıntılı olarak çalıştığı ve destek verdiği bir organizasyon. BTSO bünyesinde 10 tane Ur-Ge projesi hayata geçirildi. Bunlardan biri de Kimya Ur-Ge’si oldu. BTSO bünyesinde ciddi bir çalışma yaptık. Kimya Ur-Ge’si için yaklaşık 4,5 milyon dolar gibi bir kaynak sağlamış oldu. Özellikle Kimya, cari açık anlamında en zayıf olduğumuz sektörlerden bir tanesi. Kimya sektörüyle ilgili Ur-Ge projesini çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kimya ihracatını arttıracak bir çalışma oldu. Yaklaşık 20 firma ile yola çıktık. Şirketlerle ilgili süreçler tamamlandı. Önümüzdeki yılın planlamasını ve programlamasını yapıyoruz. Yurtdışında hangi fuarlara katılınması lazım?Kimya sektörünün ihracatını geliştirmekle ilgili firmaların ne tür eğitimler almalı?, Eksik ve zayıf noktaları nedir? ve firmaların talepleri nedir? bu noktada bir çalışma yapıldı. Firmalarla mülakatlar yapıldı. Yapılan ön çalışmalarla beraber bir planlama içerisindeyiz. Sektörde hedefimiz ihracatı arttırarak ve cari açıktaki bu olumsuzu olumlu katkıya çevirmek. Bu anlamda Ur-Ge’nin özellikle, kimya sektörü için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Firma olarak da Ur-Ge’nin içerisindeyiz. Kimya’da katma değeri yüksek ürünler içerisinde en başta gelen sektörlerden birisi kozmetik sektörü ve kozmetikte kişisel bakım sektörü. Bursa’lı firmalarımızın Ur-Ge’ye katılanları var. Kozmetik sektöründen güçlü firmlar UR-Ge içerisinde yer aldılar. Hep birlikte el birliği ile katma değeri yüksek ürünlerin yurtdışında rekabet gücünü arttırmak, markalaşmayı sağlamak, firmalarımızın önünü açmak ve özellikle kimya sektörünün. Bu anlamda ciddi bir adım attık. Önümüzdeki günlerde bunun meyvelerini hep birlikte almaya başlayacağız.”
‘BTSO olarak yaptığımız en iyi projelerden biri’
İsmail Kuş (BTSO YKB Yardımcısı)
“Son dönemde BTSO olarak yaptığımız en iyi projelerden biri. Devletin bu konuda destekleri var . Birleşin, kümeleşin ve bir araya gelin bende size bu konuda destek olayım diyor. BTSO olarak öncü olduk, insanların kullanımına açtık.
Son dönemde ciddi anlamda bu konuda yaklaşık onaylı 9 Ur-Ge oldu. Yurtdışındaki etkinliklere, üyelerimizi götürüyoruz. Bebe çocuk ve giyim sektörünü Güney Afrika’ya, Uzay ve Havacılık sektörünü ve Ev tekstil üreticilerini Fas’a götürdük. Bunların hepsi Ur-Ge kapsamında oluyor. KOBİ’lerin değişik yerlere açılmasında ciddi anlamda faydası oluyor.
‘İkinci Ur-Ge başvurusu kabul edildi’
Mesut Okyay - Bebetto YKB - BTSO Meclis Bşk. Yrd.
“Ur – Ge ile ilgili 8 -15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Güney Afrika’ya pazar araştırması ve fuar ziyareti etkinliğimiz oldu. 14 - 19 Eylül tarihlerinde Almanya Köln’de bebe ve çocuk fuarına gidiyoruz. Bebe ve çocuk fuarına 19 firma ile standlı katılım yapmak üzere Almanya’ya gidiyoruz. 18 - 21 Ekim tarihinde Lasvegas’a gideceğiz. 20 firma standlı fuar katılımımız olacak. Ur-Ge projelerimiz hızlı yürüyor. Hızlı bir şekilde Ur-Ge imkanlarından yararlanmaya çalışıyoruz. Ur-Ge projemizle beraber, bebe çocuk sektöründe güçlü bir sinerji oluştu. Aynı zamanda, diğer kümeler tarafından da takip ediliyoruz. Sektörümüze ayrıca, ikinci Ur-Ge başvurusu yapıldı ve kabul edildi. Bizim ve sektörümüz için avantajlı bir durum. Birinci Ur-Ge’mizin açtığı yolda, ikinci Ur-Ge’mizde daha hızlı ilerleyecektir. Devletimizin vermiş olduğu Ur-Ge başına 4,5 milyon dolar destek var. Ur-Ge projesi süresi içerisnde bu destekleri olabildiğince kullanmakta fayda var. Kullanamadığın zaman Ekonomi Bakanlığının hesabında kalıyor. Bu kadar aktif ve hızlı organize olmamızın en büyük sebebi de, sektörel derneğimiz BEKSİAD ve BTSO’nun bize vermiş olduğu destektir.”