USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Üretici istedi, ‘KOBİ OSB’ geliyor

BTSO’dan Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler için dev adım atıldı.

Üretici istedi, ‘KOBİ OSB’ geliyor
12-12-2017 14:47
Google News

Elif Didem DANACIOĞLU / EKOhaber Gazetesi

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, KOBİ OSB Projesi için Bursa ekonomisinin yeni vizyonunun ürünü olduğunu vurguladı. Bursa ekonomisinin bir süredir başlıca gündem konusu olan KOBİ OSB ile ilgili farklı seslerden ağırlıklı aynı fikir yükseliyor. Bursa iş dünyası Yeni OSB’nin ihtiyaç olduğunu ifade ederek geç kalınmış bir proje olarak nitelendirilen projenin desteklendiğinin altı çizildi.

Bursa’nın Türkiye ekonomisindeki öncü rolü her geçen gün daha da güçleniyor, tarihi adımlardan birini daha gerçekleşiyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için yaklaşık 2 yıl önce hazırlıklarına başlatılan yeni organize sanayi bölgesi kuruluyor. Bu konuda komite ve konseylerin talepleri olduğu da ifade edildi. Özellikle bin ila 5 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak olan bölge, sektörlerin şehir içindeki dağınıklığına da son vererek, kentsel dönüşüm süreçlerine de katkı sağlayacak. KOBİ OSB ile firmalar arasındaki rekabet ve ayrışma yerine oluşturacak olan üretim ve ticaret zinciriyle verimlilik artışı sağlamayı hedefleniyor. Ekonomide daha fazla söz sahibi olmaya hazırlanan Bursa, projesini büyük oynayarak KOBİ OSB’ye hazırlanıyor.

KOBİ OSB için kentin dinamikleri taraf duruş sergiliyor. Her sene katlanarak göç alan Bursa’da, sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde KOBİ OSB planlandı.  Bursalı temsilciler, Bursa KOBİ OSB sayesinde sadece ülkemizdeki dev sanayi yatırımlarının değil dünyanın marka büyük sanayi yatırımlarının da Bursa’ya kazandırılacağı ve bu büyük yatırım sayesinde ihracat rakamının katlanarak daha da artacağını belirttiler. Bursa’nın ekonomi çevreleri ve yerel otoritelerinin birçoğu büyüyen ve gelişen bir ülkede, bu büyüme de payı olan ve daha çok istihdam sağlayan bir Bursa’nın istendiğini söylediler. Görüşler, gelişen Bursa’nın gelecek günlerde değişiminin kaçınılmaz olduğu yönünde.

11 FARKLI SEKTÖR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kentin ekonomi tarihine geçecek dev yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Kent içinde kalan ve dağınık halde bulunan küçük ve orta ölçekli işletmeler için yeni bir organize sanayi bölgesi kurmaya hazırlanan BTSO, 11 farklı sektör için planlanan KOBİ OSB projesi, Bursa için ortaya konulan yeni ekonomi vizyonunun yeni ürünü olarak ifade ediliyor. Bu bilgiler ışığında, bizler de Bursa ekonomisine ve kent dinamiklerine yön verenlerle KOBİ OSB’yi mercek altına alan bir inceleme çalışması gerçekleştirdik. Alanında uzman temsilcilere kurulması istenen KOBİ OSB hakkındaki düşüncelerini, gelinen son noktayı nasıl değerlendirdikleri için sorular yönelterek yeni sanayinin nabzını, temsilcilerimizin verdiği bilgilere dayanarak incelemek istedik. İşte, Bursa otoritelerinin değerlendirmeleri ve KOBİ OSBye yönelik öngörüleri:

İbrahim Burkay - BTSO YKB

‘KOBİ OSB Projesi Bursa ekonomisinin yeni vizyonunun ürünü’

Bursa için tarihi nitelikteki adımlardan birini daha gerçekleştiriyoruz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz için yaklaşık 2 yıl önce hazırlıklarını başlattığımız yeni organize sanayi bölgesini kentimize ve sektörlerimize kazandırıyoruz. Bu konuda komite ve konseylerimizin de yoğun talepleri vardı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz KOBİ OSB’yi güçlü bir altyapı ile sektörlerimizin hizmetine sunacağız.

Başlangıçta 11 farklı sektörle hayata geçecek olan KOBİ OSB için taleplerimizi de toplamaya başladık. Aralık ayı sonuna kadar üyelerimizle yapacağımız sektörel toplantılarda hem kendilerini bilgilendireceğiz hem de taleplerini almaya devam edeceğiz. KOBİ OSB’yi de tıpkı TEKNOSAB örneğinde olduğu gibi çok hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi amaçlıyoruz.

KOBİ OSB projesiyle üretici sektörlerin taleplerini doğru şekilde planlayarak, otoban, raylı sistemler ve liman bağlantılarıyla Bursa’ya kazandırılacak.

Özellikle 1.000 ila 5 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak olan bölgemiz, sektörlerimizin şehir içindeki dağınıklığına da son vererek, kentsel dönüşüm süreçlerine de katkı sağlayacak. KOBİ OSB ile firmalarımız arasındaki rekabet ve ayrışma yerine oluşturacağımız üretim ve ticaret zinciriyle verimlilik artışı sağlamayı hedefliyoruz.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’ye, bakanlık yetkililerimize, Büyükşehir Belediyemize ve tüm paydaşlarımıza desteklerinden ötürü şükranlarımı sunuyorum. Projemizin firmalarımıza, sektörlerimize ve kentimize hayırlı olmasını diliyorum. KOBİ OSB’de; plastik ve kauçuk, gıda, elektrik ve elektronik, yapı elemanları, otomotiv yan sanayi, kimya, kaplama teknolojileri, geri dönüşüm, tekstil, metal ve makine gibi lokomotif sektörler yer alacak.

Kağan Yeşil – Ay Plastik  

‘Büyümek isteniyor bunun içinde arsa lazım’

Küçük ölçekli firmaların bir halkada oluşması için yapılmış bir adımdır. TEKNOSAB ile ilgili mevcut bir yol haritası çizdik, fakat burada küçük ve orta ölçekli işletmeler yararlanamadığı için Başkanımızda bir karar alarak bu konu ile ilgili söz verdi. Önce talepleri topluyoruz, sonrasında belirlediğimiz bir kaç bölge var, o bölgede bu proje ile ilgili adım atacağız. Sanayi bölgelerinde fiyatların yüksek olduğunu düşünürsek talepler yoğun. Yatırım yapılmak ve büyümek isteniyor bunun içinde arsa lazım. Bu projenin önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.

Şükrü Çekmişoğlu - Ş. Çekmişoğlu Atık Geri Kazanım

‘Bu proje büyük ihtiyaçtı’

Türkiye’de hurda ve geri dönüşümcülerin sanayi sitesi varken, Bursa’da olmaması ile ilgili Başkanımız buna öncülük etti. Başkanımızın öncülüğünde Bursa’da bir geri dönüşümcünün böyle bir yere sahip olmasının ihtiyacı olduğunu düşündük. KOBİ OSB’yi en kısa zamanda hayata geçireceğimizi düşünüyorum. 

İlhan Parseker  - Simpet

‘Geç kalınmış bir projedir’

KOBİ OSB, geç kalınmış bir projedir. 5 yıl önce bir seçim programımızda vardı. Bununla ilgili hem ticaret merkezlerinin yapılması hem de buna benzer KOBİ OSB’lerin yapılması gündemimizdeydi. Bana göre geç kalınmış bir projedir.

İlker Duran - İlkom 

‘Ana sanayinin taleplerini karşılayacak bir organizasyon olacak’

Proje’nin temeli 2 yıl öncesine dayanıyor. Değişik sektörlerdeki Kobilerin ihtiyaçlarının olduğunu tespit ettik, dolayısıyla çok yoğun da bir talep geldi. Yoğun bir çalışmanın sonucunda sonuçlandırdık. Biliyorsunuz ki, Kobiler çok önemli ve sanayinin ana temelini oluşturuyor. Kobilerin ilk sıradaki ihtiyaçları yer ihtiyacıydı. Özellikle Bursa ölçeğinde baktığınızda maliyetler, kiralar çok yüksek. Kobiler bu konularda çok ciddi zorlanıyorlardı. İnşallah bu proje ile Kobilerin önünün daha da açılacağını düşünüyorum. Birçok Kobi yatırım yapmak istiyor fakat yer darlığından dolayı öteliyor veya yerini büyütmek istediği zaman ciddi maliyetlerle karşılaşıyordu. İnşallah tüm bu sorunlara köklü çözüm olabilecek bir proje KOBİ OSB. Ana sanayinin taleplerini karşılayacak bir organizasyon olacak. Kimya OSB ile ilgili ciddi bir talebimiz ve çalışmamız vardı. Böyle bir projenin içerisinde Kimya OSB’nin de olması sektörüm adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz ki, cari açık anlamında Kimya sektörü çok önemli bir sektör.

Özellikle üretim noktasında teşvik edilmesi gereken bir sektör. Kimya sektörünün de böyle bir organizasyonun içerisinde olması sektör adına ileriye yönelik umut verici olduğunu düşünüyorum. O anlamda da ayrıca önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.

Cüneyt Şener - Sanpark Çelik Otopark Sistemleri

‘Son derece gerekli buluyorum’

TEKNOSAB, Türkiye ve Bursa’nın gündeminde olan ve özellikle ölçek ekonomisi yapan büyük sanayi kuruluşlarına yönelik hazırladığımız bir proje. Fakat bizim, 39 bin üyemize yönelik bir hizmet sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk kapsamında KOBİ seviyesindeki sanayi kuruluşlarına yönelik bir çalışma yapmamız gerekiyordu. Bu çalışma kapsamında KOBİ OSB, ticari ve sanayi hayatı bir araya getiren organize ticaret bölgelerinin ve organize sanayi bölgelerinin bir araya geldiği hanlar bölgesinde yapılan modelin günümüz perspektifinde uyarlanmış halidir. Sektörel bazlı kümelenme yapılarının ele alındığı ve bu kümelenme yapılarının içerisinde aynı zamanda ticari satış bölümlerinin de yer aldığı Türkiye’de olmayan yeni bir konsept. Bu anlamda üretici ile tüketiciyi biraraya getireceğimiz ve pazarlama açısından da ciddi faydaların sağlanacağını düşündüğümüz bir konsept. Bu anlamda yeni bir ticari ve sinai hayat başlayacak buralarda. Bu projeyi son derece olumlu ve gerekli buluyorum.

Mesut Okyay – Bebetto

‘Geleceğin ticaret ve üretimleri bu tip merkezlerde olacak’

Parça parça olan işletmeleri bir araya getirecek ve sektörel kümelenmeye de ön ayak olacak güzel bir gelişme. Bölgeye 6. bölge destekleri de sağlanacak. İşgücünün bu kadar yükseldiği bir şehirde böyle destekleri almak firmalar için avantaj olacak. Olumlu karşıladığımı ifade etmek isterim. Geleceğin ticaret ve üretimleri bu tip merkezlerde olacağını düşünüyorum.  

Burhan Sayılgan -  Şener Helva  

‘Bursa’da olmayan en önemli konulardan birini gündeme taşıdık’

BTSO 12. Gıda komitesinde olmamız sebebiyle, Türkiye’nin tüm illerinde var olan ve Bursa’da olmayan en önemli konulardan birini gündeme taşıdık. Değerli Başkanımız İbrahim Burkay ile özel görüşmelerimiz neticesinde aldığımız 12. Komite kararının yürürlüğe girmesinin ve çalışmaların bir an önce başlaması gerekli olduğunu kendilerine rica ettik, onlarda memnuniyetle kabul ettiler. Özellikle gıda sektörü için Fransa ve Moskova örneklerini göstererek ve benzeri Türkiye’deki örneğinin Ankara, Konya, Adana ve Kayseri gibi örnekleriyle, Bursa’nın en büyük eksiklerinden olan gıda OSB veya gıda KOBİ OSB’nin mutlak manada bir an önce faaliyete geçmesi ve yürürlüğe girmesi ile yer yok dense bile hükümetin dağları delip bizi oraya yerleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Meyve ve sebzede önemli ihracatı olan bir ilde işlenmiş gıda et ve süt ürünleri gibi tüm ürünleri kapsayan gıda OSB’nin olmaması bizim için en büyük ayıptır. KOBİ OSB ile ihracat daha da artacak. Bursa’dan gidecek olan yaş sebze ve meyveler dahil olmak üzere KOBİ OSB’nin halledilmesi halinde ihracatın artacağını düşünüyorum.

Tüm herkesin bu projeye destek vermesini bekliyoruz. 

 İbrahim Gülmez - Haksan  

‘Yeni bir vizyon ortaya çıkacak’

KOBİ OSB, Bursa için gerekli bir proje. KOBİ OSB’deki amaç biliyorsunuz ki, şehir içindeki dağınık olan üreticilerin hepsinin bir yerde toplanmasıyla alakalı bu yönüyle doğru bir proje. Bu proje kümeleşme kültürünü de arttıracağı için yeni bir vizyon yakalanacak diye düşünüyorum. Sektörümüzle ilgili dağınık olan irili ufaklı firmalarımız var. Firmaların bir bölgede kümelendiğini düşünürsek, yaratacakları çok önemli faaliyetler var. Bu proje ile kümeleşme kültürünü geliştireceğiz, dayanışma içerisinde olacağız. Ortak alım gibi... Sektörümüzün hammadde kaynağı yurtdışına bağımlı. Dünyada hammadde ile ilgili oyuncular belli. Herkesin bireysel anlamda alım satım yaparken pazarlık gücü belli bir yere kadar. Bu kümeleşme kültüründen sonra bu tip ortak payda ile beraber en azından alımların bile ekonomik yapılacağını düşünüyorum. Sektörün kendi içindeki problemlerin dayanışma içerisinde daha çabuk çözümleneceğini düşünüyorum. Şehir içinde dağınık yerlerde çok zor imkanlarda üretim yapan firmaları da bu sorunlardan kurtarmış olacak.

Nurcan Özdemir – Epsa Yalıtım

‘KOBİ OSB projesini heyecan verici buldum’

Kentin ortak aklının harekete geçirilmesi konusunda önemli bir katalizör olan BTSO’nun, Bursa’nın iş yaşamına yönelik ürettiği çözümlerden bir yenisi olan KOBİ OSB projesini heyecan verici buldum. Gerek Türkiye gerekse dünya için son derece önemli olan, adeta iş dünyasının dinamosu sayılabilecek KOBİ’lerin desteklenmesi son derece önemli bir konu. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bir arada olmasını hem işletmelerin hem de sektörlerin gelişmesini destekleyeceğini düşünüyorum. Diğer yandan Bursa, hem sanayisi hem de nüfusuyla büyümeye devam ediyor ve Türkiye’nin önemli kentlerinden birisi olma özelliğini koruyor. Bursa’nın büyümesinin doğal sonucu olarak bugün kentin içerisinde kalan değerli arazileri kentsel dönüşüm planları ile entegre ederek hem yeşil alan hem de planlı konut bölgeleri olarak kente kazandırılması da KOBİ OSB projesinin diğer artılarından biri olacaktır.

BURSALI TEKSTİL FİRMALARINA KOBİ OSB TANITILDI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen Tekstil Sektörü Genişletilmiş Toplantısı’na katılın tekstil firmalarına küçük ve orta ölçekli işletmeler için kurulması planlanan KOBİ Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi verildi.

Kentin ortak aklını harekete geçirerek yaptığı çalışmalarla sektörlerin sorunlarına çözüm önerileri üreten BTSO, firmaların ufkunu açan genişletilmiş sektör toplantılarını sürdürüyor. Oda hizmet binasında düzenlenen Tekstil Sektörü Genişletilmiş Toplantısı sektörde faaliyet gösteren 600’e yakın firma temsilcisinin katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, birçok sektörde gerçekleştirdikleri genişletilmiş toplantılarla sektör temsilcileri arasındaki birlikteliği güçlendirerek bilgi paylaşımını artırdıklarını ifade etti. KOBİ OSB hakkında sektör temsilcileri ile bilgiler paylaşan Başkan Burkay, KOBİ OSB’nin özellikle bin ile 5 bin metrekare arasında üretim yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmeler için projelendirildiğini ifade etti.  KOBİ OSB projesinin sadece Bursa’da değil Marmara Havzası’nda mevcut olan yer probleminin çözümü noktasında atılmış büyük bir adım olduğunu dile getiren Başkan Burkay, “KOBİ OSB Projesi 11 ayrı sektörü kapsıyor. Bu projenin sektörlerimize doğru aktarılabilmesi adına genişletilmiş toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. Makine ve otomotiv sektörüne yönelik geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantımız yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantının ardından firmalarımızdan yoğun bir talep almaya başladık” diye konuştu. 

“SEKTÖRÜMÜZÜN YAKALADIĞI BAŞARILARLA YETİNMEYECEĞİZ”

Tekstil sektörünün kent ve ülke ekonomisi için önemine değinen İbrahim Burkay, sektörün ürettiği kilogram değerinin birçok sektörde olmayan değerlere ulaştığını söyledi. Sektörde Türkiye’nin 2017 yılındaki kilogram başı ihracat değeri 4 buçuk dolarken Bursa’da bu rakamın 10 dolar civarında olduğunu ifade eden Başkan Burkay, “Ancak bu başarılarla yetinmeyeceğiz. Bursa olarak önümüze hedef olarak koyduğumuz teknik ve fonksiyonel tekstilde halen gidecek çok yolumuz var. Sektördeki üretim gücümüzü kaybetmemek ve ürettiğimiz ürünleri dünya pazarlarında gerçek alıcılarla buluşturmak çalışmalarımızın temelini oluşturuyor” şeklinde konuştu.

ÜYELERLE SİNERJİ ARTTI

KOBİ OSB projesi lansman toplantısına tekstil sektörü temsilcilerinin yoğun katılım göstermesinin önemine değinen BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk,  “Başta Yönetim Kurulu Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyelerimizin ortaya koymuş olduğu vizyon sonucunda BTSO’nun üyeleriyle sinerjisi önemli ölçüde arttı. Bugün sadece tekstil sektörü 600 kişi ile toplanabiliyor. Yaptığımız fuarlara üyelerimiz ciddi katılımlar sağlıyor” dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı İsmail Kuş son 4 buçuk yıllık süreçte özellikle bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe BTSO ve BEKSİAD işbirliğinde ortak akıl vizyonuyla birbirinden önemli projelere imza atıldığını söylerken Tekstil Konseyi Başkanı Mustafa Taşdelen ise sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini konsey çatısı altında ele aldıklarını ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ