TEKNOPARK SAYISI 63’E YÜKSELDİ
Son dönemdeki adımlarla teknopark sayısının 63’e, Ar-Ge merkezi sayısının ise 245’e yükseldiğini anlatan Rektör Ulcay, “Bunun 38’i Bursa’da. Teknoparklardaki firma sayısı 3 bin 800’e, istihdam da 39 bine yükseldi. İhracat 2,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye olarak dünyada patent başvuru sıralamasında 15. marka başvuru sıralamasında 6., tasarım başvuru sıralamasında da 4. sırada yer almaktayız. Bu rakamlar bizlere ümit veriyor ama yeterli değil.” şeklinde konuştu.
43 PROJEDEN 20’Sİ YARI FİNALE YÜKSELDİ
Bu yılki ‘iyi fikir yarışmasına’ bilişim, sanayi ve sağlık alanlarında 43 projenin başvurduğunu yapılan değerlendirme sonucunda ise 20 projenin yarı finale kaldığını anlatan Rektör Yusuf Ulcay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan değerlendirme sonucunda yarışmada finale kalan öğrencilerimiz, iş insanlarından oluşan jüri önünde projelerini sunacaklar ve yarışmada dereceye giren öğrencilerden birinciye 150, ikinci sıradakine 75, üçüncü sırada yer alan projeye de 30 bin TL destekleme ödülü vereceğiz.”
DURAN: YALNIZ SAMSUNG’UN AR-GE HARCAMASI TÜRKİYE’NİN TOPLAMININ 3 KATI
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ise günümüzde ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel itici gücünün bilginin üretime dönüşmesi olduğunu ifade etti. Duran, “Bu gün Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerin Ar-Ge harcamaları gayrisafi milli hasılalarına oranları yüzde 2,5 ila yüzde 4,5 arasında. Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının gayri safi hasıla içindeki payı 2004 yılında yüzde 0.52 düzeyindeydi. Ülkemizin Ar-Ge harcamalarındaki payı 2014 yılında ilk kez yüzde 1’i aşmıştır. Ancak hala maalesef arzu ettiğimiz seviyenin çok altındayız. Ülkemizde 250 büyük firmanın Ar-Ge harcaması 3.6 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Güney Kore’de Samsung sadece 2014 yılı Ar-Ge harcaması Türkiye’nin toplam Ar-Ge harcamasının 3 katını aşmaktadır. Bu da yaklaşık 41,5 milyar TL’ye tekabül etmektedir.” bilgilerini verdi.
Açılış konuşmalarının ardından MEF Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut ise ‘3. Nesil üniversitelerde girişimcilik’ konulu sunumunu yaptı.
SAVUNMA SANAYİ İÇİN ARAŞTIRMACI YETİŞTİRİLECEK
Bilgilendirme ve Ar-Ge günlerinin açılışının ardından da Uludağ Üniversitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ASELSAN, TEI-TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ, HAVELSAN, FİGES, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ve ERMAKSAN arasında ‘Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) mutabakat metni imzalandı.
Uludağ Üniversitesi ve kamu ve sanayi kuruluşları ile gerçekleştirilen işbirliği ile imzalanan SAYP mutabakat metni UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve firmaların üst düzey temsilcileri tarafından imzalandı.
Bu protokol ile savunma sanayinin yetişmiş eleman ihtiyacının giderilmesi ve lisansüstü tezlerin seçiminde de sektörün ihtiyaçlarının göz önünde tutulması hedefleniyor.