USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanından kritik uyarı: “Deprem felaketiyle birlikte astım hastalıklarının kontrolden çıkma riski bulunmaktadır”

KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLERDEN SONRA KENTLERDEKİ ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARINDA TOZA MARUZ KALAN İŞÇİLERE DİYARBAKIR GAZİ YAŞARGİL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI MEHMET SİNAN BODUR, ASTIM HASTALIĞININ TETİKLENMESİ ÜZERİNDE UYARILARDA BULUNDU.

Uzmanından kritik uyarı: “Deprem felaketiyle birlikte astım hastalıklarının kontrolden çıkma riski bulunmaktadır”
03-05-2023 11:50
Google News

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra kentlerdeki enkaz kaldırma çalışmalarında toza maruz kalan işçilere Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mehmet Sinan Bodur, astım hastalığının tetiklenmesi konusunda uyarılarda bulundu.


6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, moloz yığınlarını kaldırma işlemleri devam ediyor. Uzmanlar, yıkıcı depremlerle birlikte enkaz başında çalışma yapan işçilerin toza karşı maruz kalmamaları yönünde önlem almalarını söyledi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mehmet Sinan Bodur, astımdan kaynaklı dünyada her yıl 400 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.


Astımın tedavisi yapılmasıyla birlikte kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Bodur, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre kabaca 300 milyon astım olgusu bulunmaktadır. Yine kabaca 400 bin vakayı astıma bağlı kaybetmekteyiz. Bu ciddi bir rakamdır. Astım önlenebilen ve kontrol altına alınabilen bir havayolu hastalığıdır. Astım hastalığında havayollarında kronik inflamasyona bağlı gelişen, kronik inflamasyon ve havayolundaki daralmaya bağlı hastaların yaşam kalitesi bozulmaktadır. Hırıltılı, solunuma bağlı nefes darlığı gelişmektedir. Astım, kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Onun için doğru tanı koyularak etkili bir şekilde tedavi edilmesi gerekiyor. Bu tedavide hasta için ekibin iş birliği çok önemlidir. Dolayısıyla ilaçların nasıl kullanılması gerektiği hususunda hasta eğitimlerine çok önem veriyoruz” dedi.


Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra astım vakalarında artış görülebileceğine vurgu yapan Bodur, “Ülkemizin gündeminde ne yazık ki son aylarda deprem felaketi bulunmaktadır. Deprem felaketi ile birlikte depremden etkilenen illerde astım hastalıklarının kontrolden çıkma riski bulunmaktadır. Çünkü hastalar deprem şartları nedeniyle strese girmekte ve ilaçlarına erişebilmekte zorlanmış olabilir. Aynı zamanda depremdeki enkaz tozuna bağlı olarak da göğüs ve solunum hastalıklarına ilişkin vakalarda artış gözükmektedir. Toza maruz kalarak astımları tetiklenmiş ve kontrol dışına çıkmış olabilir. Astım hastalığının çevresel faktörlerden etkilendiğini bize göstermektedir. Şimdi bahar aylarında özellikle alerjenlerle tetiklenen hava yolu mukozasında gelişen kronik inflamasyonun kontrol altına alınabilmesi astım tedavisini yürütülebilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ