USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Vakıf Kültürü Müzesi gün sayıyor

Tarih başkenti Bursa’yı müzecilik alanında öncü haline getiren Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’dan günümüze vakıf eserlerini anlatan Vakıf Kültürü Müzesi’nin açılışı için gün sayıyor. Müzedeki son hazırlıkları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı ve Türk kültüründe önemli bir yeri olan vakıfların bütün yönleriyle bu müzede anlatılacağını söyledi.

Vakıf Kültürü Müzesi gün sayıyor
27-08-2016 16:57
Google News

8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda tarihi miras çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Bursa’yı müzeler şehri haline getiriyor. Karagöz Müzesi ve Kent Müzesi’nin ardından hizmete açılan Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi ile bu alanda diğer kentlere danışmanlık hizmeti de veren Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı kültürünün en önemli yapı taşlarından olan vakıfları da Vakıf Kültürü Müzesi ise gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Tekstil Sanayi Müzesi’nin üst katında oluşturulan Vakıf Kültürü Müzesi’nde açılış için sayılıyor. Son hazırlıkların yapıldığı müzeyi geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çalışmalar hakkında Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez’den bilgi aldı.

Başkan Recep Altepe, Osmanlı’nın şehir hayatına geçtiği Bursa’da o döneme ait izleri bir bir gün yüzüne çıkardıklarını, vakıfların da Osmanlı’nın en önemli unsurlarından biri olduğunu belirtti. Osmanlı ve Türk kültüründe önemli bir yeri olan vakıfların bu topraklardan dünyaya yayıldığını ve örnek alınan bir sistem olduğunu kaydeden Recep Altepe, “Bu sistemde yeni gelir getirecek mülkler, çarşılar, hanlar, değişik binalar var. Bunların gelirleri insanların hizmetinde kullanılıyordu ve bu eserleri yapanların da kıyamete kadar amel defteri açık kalıyor. Bu müzede bunları anlatacağız. Vakıfların ne olduğu, nasıl geliştiği, ne amaçla kurulduğu ve dünyaya nasıl yayıldığını anlatacağız. Bu eserlerin kimi Bursa’da, kimi İstanbul’daki hizmetlerin görülmesinde kullanıldı hatta Kabe, Mekke ve Medine’ye kadar oradaki hizmetlerin görülmesi için kurulmuş vakıflar var” diye konuştu

HEDEF 25 MÜZE

Göreve geldiklerin Bursa’da 4 müze olduğunu, şu anda ise müze sayısının 15’e çaktığını dile getiren Recep Altepe, hedeflerinin dönem sonuna kadar müze sayısını 25 çıkarmak olduğunu vurguladı. Vakıf Kültürü Müzesi’nin özellikle geçmişten günümüze sosyal hayatın farklı bir yönünü gözler önüne sereceğini ifade eden Başkan Altepe, “Vakıflardan elde edilen gelirlerin genellikle medreselerde öğrenci yetiştirme, yolda kalan insanlara barınma imkanlar sağlama, fakir ve muhtaçlara yemek dağıtılması aş evlerinin desteklenmesi gibi alanlarda kullanıldığını görüyoruz. Kimi küçük bir çeşme yapmış vakıf olarak adamış. Kuşlar için yuva yapmak bile ayrı bir vakıf. Bütün bu güzellikleri anlatan müzemiz artık açılışı hazırlanıyor. Halkımız burada Yeşil Cami’yi görecek, Ulu Cami minberindeki güneş sistemini görecek. Vakıflar burada en güzel şekilde anlatılacak” dedi.

İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ