USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

VERİMDER: ’’Sürdürülebilir bir gelecek için enerjinin verimli hale getirilmesi gerekiyor’’

Yapılarda enerji verimliliği derneği iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularını ele aldığı anadolu buluşmaları toplantılarının 34’üncüsünü samsun'da gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını nasıl bir ekonomi gazetesi genel koordinatörü vahap munyar’ın gerçekleştirdiği toplantıda, yapılarda enerji verimliliği derneği verimder başkanı çağdaş korkmaz, ekonomi gazetesi genel koordinatörü vahap munyar ve ekonomi gazetesi koordinatörü didem eryar ünlü enerji verimliliğinin önemine dikkat çeken konuşmasını gerçekleştirdi.

VERİMDER: ’’Sürdürülebilir bir gelecek için enerjinin verimli hale getirilmesi gerekiyor’’
09-02-2024 11:21
Google News

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularını ele aldığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 34’üncüsünü Samsun’da gerçekleştirdi. Enerji verimliliği alanında vatandaşları bilgilendirmek ve bu alanda güçlü bir farkındalık oluşturmak hedefiyle başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 34’üncüsünü Dalmaçyalı sponsorluğunda Samsun’da gerçekleştiren Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), Samsunluların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Bugüne kadar binlerce kişiye enerji verimliliği hakkında bilgiler veren VERİMDER, Samsun toplantısını kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin katılımıyla gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın gerçekleştirdiği toplantıda, Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve Ekonomi Gazetesi Koordinatörü Didem Eryar Ünlü enerji verimliliğinin önemine dikkat çeken konuşmasını gerçekleştirdi. “Binalar karbon salımının yüzde 40’ından sorumlu”


Küresel ısınmanın ve sebep olduğu iklim krizinin önüne geçebilmek için tüm dünyanın gösterdiği mücadelede en önemli yöntemlerden birinin dış cephe ısı yalıtımı olduğunu belirten VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Dünya genelinde, binalar karbon salımının yüzde 40’ından sorumlu. Yaşanan bu karbon salımının yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden kaynaklanıyor. İklim krizinin önüne geçmeye çalışırken, ısı yalıtımı konusunda ciddi adımlar atılması gerekiyor. Yeni binalar ısı yalıtım hassasiyeti ile korunurken, mevcut bina stoklarının da ısı yalıtım ve enerji verimliliğiyle geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Isı yalıtımı, dünyamızı bekleyen küresel ısınma ve iklim krizi tehlikesiyle mücadelede büyük önem taşıyor. Çünkü ısı yalıtımı, binalarda fosil yakıt tüketimi ve karbon salımını azaltarak çevreye doğrudan katkı sağlıyor” dedi. “Isı yalıtımı yüzde 60’a varan tasarruf sağlıyor”


Isı yalıtımının enerji verimliliğini sağlamak ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmak için hayati öneme sahip olduğunu belirten Çağdaş Korkmaz, ısı yalıtımı bilincinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu:


“Termal konfor, hem fiziksel sağlığımızı hem de zihinsel faaliyetlerimizi birebir etkileyen çok önemli bir kavramdır. Doğru ısı yalıtımı yapılmış evlerimizde termal konforlu yaşamı sağlıkla sürdürebiliriz. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 80’i ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılıyor. Bu sebeple en fazla enerji tükettiğimiz ve yüksek faturalar ödediğimiz kış aylarının en büyük kurtarıcısı ısı yalıtımı olacaktır. Yüzde 60’a varan tasarruf sağlayan ısı yalıtımı, kendisini kısa sürede amorti ederek uzun vade de önemli tasarruf sağlıyor. Isı yalıtımı, daire içlerinde terleme, rutubet, mantar ve küf oluşmasını engelliyor. Aynı zamanda binanın iskeletini oluşturan kiriş ve kolonların ve binayı çevreleyen duvarların içinde bulunan demir donatıların korozyona uğramasını önleyerek binayı deprem gibi doğal afetlere daha dayanıklı hale getiriyor. 2011 yılında yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale geldi. Bizler beyaz eşya ve araba alırken ne kadar tükettiğine bakıyoruz ancak hayatımızın çoğunun geçtiği binalarda ne kadar enerji tükettiğimizi bilmiyoruz. İnsanların enerji verimliliği hakkında her geçen yıl bilinçleri artıyor ancak harekete geçmede sorun var. Buradaki problem insanların toplu karar alması. Binayı ilgilendiren konularda diğer hane halklarıyla ortak karar alınması gerekiyor.” “Isı yalıtımı ile konutlarda enerji tasarrufu sağlanabilir”


Enerjide tasarruf ve verimliliğin konuşulduğu toplantıda konuşan Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, “İklim değişikliğinin olması sıcaklıkları görmediğimiz noktalara getirdi. Konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutmada kullanılıyor. Isı yalıtımı sadece soğuğa karşı değil, sıcağa karşı da koruyor bu yüzden ısı yalıtımının da önemli bir yeri var. Isı yalıtımı ile konutlarda enerji tasarrufu yüzde 60 oranında gerçekleştirilebilir. Soğutma için harcadığımız enerji ısıtma için kullanıldığımız enerjiden fazla" dedi. "Enerji verimliliği çok ciddi bir öncelik"


Ekonomi Gazetesi Koordinatörü Didem Eryar Ünlü gerçekleştirdiği konuşmasında iklim krizinden bahsederek şu açıklamalarda bulundu:


“İklim krizi bir zamanlar sadece kutuplardaki pandaları ilgilendiren bir konuydu ancak bugün yanı başımızda. Yaşadığımız aşırı hava olayları çok şiddetli bir şekilde artıyor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada sıcaklık rekorlarının kırıldığı zor bir yılı geride bıraktık. Son 20 yılda doğal afetlerin yol açtığı ekonomik maliyet 2.8 trilyon dolara ulaşmış durumda ki bu da çok ciddi bir rakam. Aslında geçen senenin sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde BM iklim zirvesi gerçekleştirdi. Gerçekleşen COP 28‘de enerji dönüşümü ve enerji verimliliği konuları ana gündem maddeleriydi. İlk başlarda aslında zirvenin petrol ülkesinde düzenlenmesi çok ciddi eleştirilere yol açtı ama sonrasında tarihi bir zirve olarak değerlendirenler de oldu ki bunların arasında Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da var. Zirveden çok önemli iki sonuç çıktı. Bunlardan ilki 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji yatırımlarının 3 kat artırılması. İkincisi ise enerji verimliliği iyileştirme oranının 2 katına çıkarılması oldu. Sonuç itibariyle bu aslında hem yasalara hem yatırımcılara hem iş dünyasına hem finans dünyasına çok ciddi bir mesaj olarak algılanmalı. Çünkü enerji verimliliği ve temiz enerjiye geçiş artık sadece dünyayı kurtarmaktan, çevreyi korumaktan çok daha öte bir konu haline geldi. Bu enerji dönüşümünü gerçekleştirmek hem sanayinin gelişimi hem ekonomik kalkınma için geleceğe yatırım anlamına geliyor. Bu gün dünyaya baktığımızda Avrupa Birliği zaten bu konularda çok güçlü. Çine baktığımızda ise yenilenebilir enerji konusunda en ön sırada olduğunu görüyoruz. Burada Çin’in amacı dünyayı kurtarmak değil tamamen önümüzdeki dönemde küresel ekonomide rekabet gücüne sahip olmak istemesi. Cop 28 öncesinde Uluslararası Enerji Ajansı Enerji verimliliğine dair bir rapor yayımladı. Rapor son iyi yılda enerji verimliliği yatırımlarında yaklaşık yüzde 40 civarında bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Tüm dünya enerji verimliliği ve temiz enerji teknolojilerine çok ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Her zaman söylenen bir laf “en iyi enerji kullanılmayan enerjidir.” Yenilenebilir enerji de çok önemli ama bu geçiş süreci zaman alacak ama enerji verimliliği bu süreçte çok ciddi bir öncelik.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ