USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Vizeler bir bir reddediliyor

Bakan Çavuşoğlu, Schengen başvurularında reddedilme oranlarındaki artışı yakından takip ettiklerini belirterek, “Ukrayna'da yaşanan savaşın da vize sürecine olumsuz bir etkisi olmuştur” dedi.

Vizeler bir bir reddediliyor
07-11-2022 12:39
Google News

Avrupa ülkelerine giriş için Türkiye'den Schengen vizesine yapılan başvuranlarda ret oranlarında artış yaşanıyor. Vize başvurularının olumsuz sonuçlanmasıyla iş ya da öğrenim gibi gerekçelerle yapılmak istenen seyahatler gerçekleştirilemiyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, 2015 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen başvurularının reddedilme oranının yüzde 4’ten yüzde 19’a çıktığını, 2021’de beş başvurudan birinin reddedildiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

ÇAVUŞOĞLU: GEREKLİ ADIMLARIN ATILACAĞINI VURGULADIM

CHP’li Özdemir’in soru önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlığın özellikle Schengen ülkelerinin ret oranlarının artmasını yakından takip ettiğini ifade ederek, “İlgili platformlarda ve görüşmelerde bu konuyu dile getirerek, beklentilerimizi her seviyede paylaşıyoruz. Bu hususu ABD, Almanya, Fransa ve Polonya gibi ülkelerin Dışişleri Bakanları nezdinde de bizzat gündeme getirdim. Bu konuda kasıt aradığımızı belirterek, gerekli adımların atılacağını vurguladım” dedi.

Erasmus ve AB projeleri ve genel olarak vize alanındaki sorunlar hakkında temaslarını sürdürdüklerini, Türkiye'deki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin temsilcilikleri ile AB Delegasyonu’nu toplantıya çağırarak bu sorunları gündeme getirdiklerini ve beklentilerini “birinci elden” paylaştıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu yanıtında, “Ayrıca vatandaşlarımızın sorun yaşadıkları ülkelerin Büyükelçilerini de düzenli olarak Bakanlığımıza davet ederek, sorunları ve çözüm beklentilerimizi paylaşıyoruz. Yapılan girişimlerimiz sonucunda, vize başvuru firmalarındaki başvuru randevularında artış sağlanmış ve personel sayıları artırılmıştır” ifadelerini kullandı.

‘UKRAYNA’DA YAŞANAN SAVAŞIN DA OLUMSUZ ETKİSİ OLDU’

Vize başvurularında ret kararı verilmesine gerekçe olarak, Rusya ile Ukrayna arasında başlayan çatışmaları işaret eden Bakan Çavuşoğlu, “Ukrayna'da yaşanan savaşın da vize sürecine olumsuz bir etkisi olmuştur. AB ülkelerinin insan kaynaklarını Ukrayna vatandaşlarının sorunlarına yönlendirmeleri nedeniyle başvuruların sonuçlandırma süreleri uzamaktadır” dedi ve yanıtını şu şekilde sürdürdü: 

“Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu, AB ile yapılan üst düzey temas ve teknik toplantılarda ele alınmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda, 2022 yılında AB Göç ve İçişleri Komiseri, Göç ve İçişleri Genel Müdürü, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürü ile temasların yanı sıra 8 No'lu Alt Komite, Direktörler Seviyesinde Siyasi Diyalog, Karma Parlamento Komisyonu toplantıları gibi farklı platformlarda Vize Serbestisi Diyaloğu'na ilişkin gelişmeler ve beklentilerimiz AB tarafıyla paylaşılmıştır. Beklentilerimiz önümüzdeki dönemde de AB nezdinde güçlü bir şekilde takip edilmeye devam edilecektir.” 

‘YETERSİZ VE BAŞARISIZ OLDUĞUNU İTİRAF ETTİ’

CHP’li Sibel Özdemir, Bakan Çavuşoğlu’nun vize başvurularına dair verdiği yanıtı değerlendirdi. Çavuşoğlu’nun, “Bakanlığımca özellikle Schengen ülkelerinin vatandaşlarımıza yönelik ret oranlarının artmasını yakından takip ediyoruz” dediği süreçte de vize randevularında ve ret kararlarında artışın devam ettiğini belirten CHP’li Özdemir, “’Bu konuyu gündeme getirerek, beklentilerimizi her seviyede paylaşıyoruz’ diyen Dışişleri Bakanı’nın bu beklentileri maalesef karşılıksız kalmıştır” dedi.

Çavuşoğlu’nun yaşanan sorunlar karşısında “yetersiz” ve “başarısız” olduğunu itiraf ettiğini belirten CHP’li Özdemir, “İktidar, AB ile ilişkilerimizi iç politikaya alet ettikçe, yarattığı bu gerginliklerden fayda umdukça üyelik müzakerelerimizin tekrar canlanması, vize muafiyeti hakkı ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi konularda hiçbir kazanım elde edemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

2016 yılında Türkiye-AB arasında ‘18 Mart Mutabakatı’ ile belirlenen kriterlerin tamamlanmaması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti hakkının sağlanamadığını belirten CHP’li Özdemir, “Çavuşoğlu, ‘Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu, AB ile yapılan üst düzey temas ve teknik toplantılarda ele alınmaya devam edilmektedir’ diyerek aslında bugüne kadar hiçbir somut ilerleme kaydetmediklerini de ortaya koymuştur” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Muhalefet partilerinin tamamının desteğiyle 66 kriter tamamlandı ancak aradan geçen altı yılda siyasi iktidar eksik kalan altı kriteri Meclis gündemine getirmekten kaçınmaktadır. Muhalefet partileri olarak AB sürecine her zaman destek olduk, yapıcı önerilerimizi her platformda ortaya koyduk fakat iktidar bizim ortaya koyduğumuz çaba kadar bir irade ortaya koymuyor ve somut adımlar atmıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vatandaşlarımızın vize serbestisi hakkı için taahhüt edilen ve eksik kalan bu altı kriterin neden Meclis gündemine getirilmediği konusunda kamuoyuna açık ve şeffaf bilgi vermelidir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ