Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'de ilk kez meclis değil halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilmesine ilişkin "İster kabul edilsin, ister edilmesin, Türkiye'nin yönetim sistemi bu anlamda değişmiştir" sözlerini BBC Türkçe Servisi’nden İlhan Taşçı’ya yorumlayan Ertuğrul Yalçınbayır, AKP'nin programında kanunlara uymanın "görev" olarak tanımlandığını hatırlattı.
BBC Türkçe’nin haberi şöyle:
Burada “kanunlara uyma alışkanlığının yaratılacağı, değiştirilmesi söz konusu olduğunda özgür ortamda değiştirilmesi için mücadele edileceği, ancak yasalar değiştirilinceye kadar da hükmünü icra edeceği ve bunlara herkesin uymasının görev olduğu”nun yazıldığını aktarıyor.
Yalçınbayır, "Türkiye'deki mevcut sisteme rağmen eğer birileri diyorsa 'Benim durumum fiilen budur. Bu fiili durumu dikkate alın. Fiili durumu yasaları uydurun.' Bu pozitifi hukukun genel kurallarına aykırıdır" yorumunu yaptı.
“PARTİ YÖNETİCİLERİ TEPKİ KOYMALI”
Yalçınbayır, kurucusu olduğu AKP'nin yöneticilerinin Erdoğan'ın söylemine tepki göstermemesini eleştirdi ve onları böylelikle fiili duruma destek vermekle suçladı.
Yalçınbayır, kimsenin tepki koymamasını, parti içinde "doğruları anlatacak insan kalmaması"na bağlıyor. "Hele fahri genel başkan (olan) Cumhurbaşkanı, söylemleriyle karşı görüşe izin vermiyor, karşı görüşü kendi görüşlerine ihanet olarak görüyorsa, bu, düşünce özgürlüğüne fırsat vermemektir. Bu, Türkiye'nin demokrasi, düşünce özgürlüğü açığıdır."
“VESAYETİ KALDIRMAK İÇİN KURDUK”
AKP'nin, lider sultasından kurtulmak için kurulduğunu anlatan Ertuğrul Yalçınbayır, "AKP temel hak ve özgürlüklere esas alan evrensel normları dikkate alan bir parti. Kendimizi niye kandıralım? Böyle kurulmadıysak gelin böyle kurulmadık deyin.Kayıtlar ortada…" diye konuşuyor.
“GÜNEYDOĞU’DAKİ FİİLİ DURUM NE OLACAK?”
Doğu ve Güneydoğu'daki öz yönetim ilanlarına gönderme yapan Ertuğrul Yalçınbayır, "Fiili durum derseniz, Güneydoğu'daki hâle fiili durum demeyecek misiniz? Orada özerkliğin, bir devlet olmanın unsurlarının cereyan ettiğini görmüyor musunuz? Bu fiili durumlar kabul edilebilir mi?" sorularının da yanıtlanması gerektiği düşüncesinde…
İsim vermeden "Dokunulmaz olduğunu söyleyenler, düşüncelerini özgürce söylemeleri gerekenler, bir yerlere dokunmaktan niye kaçınırlar? Dokunulmaz kimdir, sorumsuz kimdir? Dünyada sorumsuz kimse var mıdır, sorgulanmayan kimse var mıdır? " sorularını sıralayan Ertuğrul Yalçınbayır, "Sorumsuzların bu kadar sorumsuz oldukları kabul edilir değildir" diye konuştu.