2009 yılında başlatılan ‘yangına yerinden müdahale projesi’ kapsamında bugüne kadar merkezde 34, merkeze uzak kırsal yerleşim alanlarında da 28 noktaya içinde 10 hortum, 1 adet lans, 1 adet hidrant anahtarı, 1 adet ara rekor, 1 adet yangın söndürme tüpü bulunan dolaplar yerleştirmişti. Merkeze yeni bağlanan ilçelerde de bu tür çalışmalarına hız veren İtfaiye Daire Başkanlığı, Osmangazi’de 9, Nilüfer’de 4, Mudanya’da 3, Gürsu’da 2, Keles’te 8, Orhaneli’de 10, Harmancık’ta 9, Büyükorhan’da 10, İnegöl’de 7, İznik’te 2, Yenişehir’de 1, Karacabey’de 4 mahalle olmak üzere kurulan toplam 76 yangın dolabını Yiğitali’de düzenlenen törenle hizmete aldı.
Yangın dolaplarının nasıl kullanılacağı hakkında yöre halkına tatbiki eğitim de verildi. Ekipler bölgeye ulaşana kadar yangına ilk müdahalesinin mahalle sakinleri tarafından yapılması hedefleniyor. Alacahırka, Maksem ve Mollafenari’de çıkan yangınlar, itfaiyeciler tarafından yangın dolaplarından hortumlar alınıp, yangın yerine en yakın hidranta takılmak suretiyle söndürülmüştü. Bunun yanında yine Unçukuru, Budancık, Küçükdeliller, Cumalıkızık, Fevziye Seçköy ve Baraklı köylerinde çıkan ev ve samanlık yangınları da köylüler tarafından yangın dolapları kullanılarak söndürülmüştü.
Bu uygulama sayesinde yangınların bir felakete dönüşmeden anında müdahale sayesinde kısa zamanda söndürülebildiğini dile getiren İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, “Türkiye’de ilk uygulanan projenin Bursa’da olması bizim için önemli. Özellikle geçmişte yaşadığımızda yangınların büyümeden bu sayede kısa sürede söndürülmesi, projenin ne kadar doğru uygulandığının önemli bir göstergesidir” dedi.
Yiğitali Mahallesi Muhtarı Sadık Yıldız da köyün muhtelif yerlerine yangın hidrantları kurulması sayesinde köyün artık yangınlara karşı daha güvenli hale geldiğini söyledi.
(İHA)