USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yarım asırdır yonttuğu boynuzdan tarak yapıyor

Boynuzdan tarak üreten Zeki Kutluca, 50  yıldır sürdürdüğü dede mirası mesleğini aktaracak kimse bulamadığı için endişe  duyuyor.

Yarım asırdır yonttuğu boynuzdan tarak yapıyor
16-01-2017 12:58
Google News

Kemik tarak ustası 58 yaşındaki Zeki Kutluca aslen Sivaslı. Dedesinden  babasına, ondan da kendisine miras kalan mesleğini yarım asırdır sürdüren  Kutluca, mesleğine Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki atölyesinde devam ediyor.

Özel tasarım makinelerde şekil verdiği manda, boğa ve koç  boynuzlarından tarak üreten Kutluca, AA muhabirine mesleğinin inceliklerini  anlattı.

Kutluca, bir zamanlar gelinlik kızların çeyizlerinin  vazgeçilmezlerinden olan kemik tarakları, kendisinin dışında yurt genelinde 3 ya  da 5 ustanın yaptığını belirterek, tarak yapımında daha çok koç ve boğa  boynuzlarını tercih ettiğini söyledi.

Kutluca, "Eskiden manda boynuzu kullanırdık, en güzel taraklar manda  boynuzundan olurdu. Ancak manda boynuzu bulmak şimdilerde biraz zor." dedi.

Uçlarını kestiği boynuzları 2 yıl kurumaya bıraktığını belirten  Kutluca, kurumuş boynuzların arasını açtığını, diş açarak tarak haline getirmeden  önce de birkaç kez zımparaladığını söyledi.

"SAÇTAKİ KEPEKLENMEYİ ÖNLÜYOR"

Ucuz naylon tarakların piyasayı doldurmasıyla kemik tarak kullanımının  çok azaldığını ifade eden Kutluca, "Oysa sağlıklı olan kemik tarak kullanmak.  Saçtaki kepeklenmeyi ve elektriklenmeyi önler, yumuşacık tutar." diye konuştu.

Sivas'tayken geleneksel el sanatlarının yaşatılması kapsamında  valiliğin kurs açtığına değinen Kutluca, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar 21 çırak yetiştirdim. Çırakların hiçbiri bu mesleği  yapmıyor. Bir oğlum var, ona da sevdiremedim bu işi. Sivas'ta benden başka bu  mesleği yapan yoktu. Antalya'ya yerleştim, yine bir şey değişmedi. Antalya'da  kemik tarağın ne olduğunu bilen pek yok. O yüzden ürettiklerimi satılsın diye  Sivas'a gönderiyorum."

Kendisi dışında Türkiye genelinde sadece Bursa ve Ordu'da birkaç usta  bildiğini ve mesleğin yok olmasından kaygı duyduğunu dile getiren Kutluca, "Kemik  tarak yapmak zahmetli iş. Bir usta sabahtan akşama en fazla 10 tarak yapabiliyor.  Kalitesine göre 5 liradan 40 liraya kadar kemik tarak alabilirsiniz." ifadelerini  kullandı.

AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ