USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yaş çay alımında otomasyon sisteme geçildi

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yaş çay alımında kameralı takibin de yer alığı elektronik otomasyon sistemine geçildiğini açıkladı.

Yaş çay alımında otomasyon sisteme geçildi
09-10-2015 16:14
Google News

Çaykur’a ait Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerindeki 45 fabrikada 3 bin alım yerini kapsayan ve Yaş Çay Alım Otomasyon Sistemi (ÇAYAL) adını verdikleri elektronik sistemin 2 yıllık altyapı çalışmanın ardından faaliyete sokulduğunu ifade eden İmdat Sütlüoğlu, “45 fabrikamızı kamera sistemleri ile bir noktadan takip edebiliyoruz. Fabrikalara gelen çayı yakın çekim özelliğine sahip kameralarla kontrol ediyoruz. Kalitesi düşük çayları belgeleyerek sorumlulara uyarı ve cezai işlem uyguluyoruz. Bu sistem sayesinde yaş çayda kaliteli alımları artırmayı hedefliyoruz. Yine sistemimizin bir diğer özelliğiyle de çay alım yerlerini takip altına aldık. Sistem sayesinde ne kadar çay aldığımızı anında görüyor, çay eksperlerinin alım yerlerine zamanında gidip gitmediklerini kontrol ediyoruz. Çay alımında adaletsizliğin önüne geçen sistem üreticilerden kontenjanı oranında yaş çay alımını sağlıyor. Sistemle tüm birimlerimizin neredeyse tamamını mobil olarak takip edebiliyoruz. ÇAYAL sistemi çay eksperleri ve üreticilere verilen dijital kartlar ile alım yerlerinde yer alan akıllı teraziler ve mobil telefonlar vasıtası ile çalışıyor” dedi.

YAŞ ÇAYDA SON 15 YILIN REKOR ALIMI

Çay alımlarında sona yaklaştıklarını ifade eden Sütlüoğlu, “2015 yılı kampanya döneminde 675 bin 333 ton çay aldık. Bu son 15 yılın rekor alım seviyesidir. Üreticilerimizden Eylül ayında alınan 174 bin ton yaş çayın karşılığı olan 275 milyon liranın ödemesine de önümüzdeki haftadan itibaren başlıyoruz. Son yıllarda üreticilerimizden aldığımız çayın bedellerini bir sonraki ay ödeyerek üreticilerin alın teri kurumadan emeklerinin karşılığını vermiş olduk" diye konuştu.

BALKAN ÜLKELERİNDE ÇAY TANITIMI

Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek’te ’Balkanlarda çay keyfi’ adı altında bir tanıtım etkinliği uyguladıklarını ifade eden Sütlüoğlu, “Osmanlı kokan topraklarda çay ikramında bulunduk. Çayımızı tanıtmanın yanında Türkiye’yi tanıtmak ve gücümüzü hissettirmek istedik. Böylece gözleri ve gönülleri ülkemize dönük olan Balkan ülkeleri vatandaşlarının yanında yer aldığımızı göstermiş oluyoruz. Bu bölge dünyada en zor çay satışı yapılacak bölgelerden biri. Osmanlı döneminden kalma çok köklü kahve alışkanlığı var. Ancak soğuk çay markamızı tercih ediyorlar. O ülkelere sıcak çayımızı satmak için çalışma yürütüyoruz" dedi.

Sütlüoğlu, Çaykur’un 1700 ton olan kuru çay ihracat miktarını son yıllarda yaptıkları tanıtımlarla 50 ülkede 5 bin ton seviyelerine çıkardıklarını da sözlerine ekledi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ