Kıbrıs'ta dün gerginlik hat safhadaydı. KKTC Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak için iş makinalarıyla birlikte bölgeye geldi. BM Barış Gücü askerleri ise yol yapılacak alana beton bloklar çekip araçlarını KKTC topraklarına park etti.
Kameraya yansıyan gerginlik BM Barış Gücü askerlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat'ta geri itmesiyle son buldu. Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını belirten KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaptığı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek "Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır." dedi.
PİLE KÖYÜ NEDEN ÖNEMLİ?
KKTC ile GKRY'yi ayıran sınırdaki BM kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerine kurulu Pile köyü, Türkler ve Rumların ortak yaşadığı karma köy olarak biliniyor. Özel bir duruma ve statüye sahip Pile köyü, Türk ve Rum 2 muhtar tarafından eş güdüm içerisinde yönetiliyor. Köyün güvenliği ise BM tarafından sağlanıyor.
'TÜRKLER BM GÜÇLERİNE SALDIRDI'
Yanı sıra yaşananları yakından takip eden Yunan basınında konuyla ilgili skandal niteliğinde manşetler kullanıldı. Kathrimeri'nin ilk sayfadan okuyucularına sunduğu gelişme hakkında 'Türkler BM güçlerine saldırdı' başlığı atıldı.
ÜST ÜSTE KINAMALAR
Gift of Antonio isimli gazeteci, Türkleri adada işgalci olarak niteledi ve uluslararası alanda olayın Ankara'ya yönelik büyük tepki topladığını öne sürdü. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin olaylar yaşanırken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis telefonda görüştüğünü belirten haberde, ' Saldırı Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından kınandı' denildi. BM Güvenlik Konseyi'nin üç daimi üyesi İngiltere, Fransa ve ABD'nin Kıbrıs'taki büyükelçilikleri yaptıkları ortak açıklamada, 'BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne zarar vermenin uluslararası hukukta ciddi suçlar teşkil ettiğini" vurgulandı.
ATİNA VE LEFKOŞA TETİKTE
Söz konusu haberin son kısmında ise Pile köyünün Rum muhtarının açıklamalarına yer verildi. Yerel basına konuşan Simos Mitidis, barış gücü askerlerinin bölgede kaldığını ve olası bir gerginlikte olaya müdahale edeceğini hatırlattı. Kathimerini ayrıca 'Atina ve Lefkoşa tetikte' diyerek gelişmelerin yakından takip edildiğine vurgu yaptı.
'CİDDİ BİR SUÇ'
Ta Nea'de yer alan haberde ise NFICYP (Kıbrıs'taki BM Barış Gücü) askerlerinin 'İşgalci'lerin kaçak inşaat çalışmasını engellediği yazıldı. Haberde ayrıca NFICYP'nin resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan 'BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mallarına zarar verilmesi kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre hukukun sonuna kadar kovuşturulacak ciddi bir suç teşkil ediyor' açıklamasına yer verildi.
'BİRLEŞME TALEP EDECEĞİZ'
Pentapostagma gazetesi ise Türkiye'nin Kıbrıs'ı 49 yıldır yasa dışı işgal ettiğini öne sürerek 'Türkler Doğu Akdeniz bölgesini istikrarsızlaştırmaya devam ediyor' ifadesini kullandı. Gerginliğin devam etmemesi için Türklerin bütün güvenlik güçlerini bölgeden çekmesi gerektiğini savunan Pentapostagma, 'Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini talep edeceğiz' dedi.
MENENDEZ YİNE SAHNEDE
Ethnos gazetesinde yapılan haberde ise gelişmenin ABD Temsilciler Meclisi'nde bulunan Yunan vekiller tarafından kınandığını aktardı ve 'BM ekibi saldırıya uğradı' ifadesini kullandı. Haberde ayrıca sık sık Türkiye karşıtı sözlerle gündeme gelen Bob Menendez'in konuyla ilgili 'Kabul edilemez bir suç' açıklamasına da yer verildi.