USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yatırım Fonu Nedir? Nasıl Alınır?

Günümüzde birikimlerin yönetilmesi ve güçlendirilmesi oldukça önemlidir.

Yatırım Fonu Nedir? Nasıl Alınır?
28-11-2024 14:52
28-11-2024 14:53
Google News

Zira değişen ekonomik koşullarda birikimlerin durağan bir şekilde beklemesi değer kaybına neden olabilir. Yatırım fonları birikimleri değerlendirmek için sıkça tercih edilen bir stratejidir. Bu alanda uzman kişilerle ve kurumlarla yönetilen yatırım fonları birikimlerini değerlendirmek isteyen kişiler tarafından merak konusu olabilir. “Yatırım fonu nedir?” gibi soruların cevapları tüm detaylarıyla yazımızda.

Yatırım Fonu Nedir?

Yatırım fonları, kişilerin veya kurumların sahip oldukları varlıkların yani portföyün yönetilmesini ifade etmektedir. Profesyonel fon yöneticileriyle de yönetilebilen bu süreçte sermaye farklı varlıklara yayılır. Böylece beklenen getiri seviyesi için yatırım riskinin dağıtılması amaçlanır. Yatırım fonları genellikle küçük yatırımcılar için avantajlıdır. Çünkü tek başına hisse senedi almak yüksek maliyet gerektirirken bir yatırım fonu aracılığıyla daha küçük miktarlarda yatırım yaparak geniş bir portföye sahip olunabilir. Ayrıca fonların profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesi sermayenin daha bilinçli bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. Böylece yatırımcıların piyasa hareketlerini sürekli takip etme zorunluluğunu ortadan kalkar.

Yatırım Fonları Neleri Kapsar?

Yatırım fonları sermayelerin çeşitli finansal varlıklarda değerlendirilmesini sağlamaktadır. Bu doğrultuda birçok finansal araç fonlar tarafından değerlendirilmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemelerine göre belirlenen yatırım alanları şunlardır: 

  • Özelleştirme kapsamına alınanlar dahil Türkiye’de kurulan ihraççılara ait paylar, özel sektör ve kamu borçlanma araçları,
  • Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde alım satımı yapılabilen yabancı özel sektör ve kamu borçlanma araçları ile ihraççı payları,
  • Vadeli mevduat, katılım hesabı ve mevduat sertifikaları (12 aydan uzun süre vadeli olmamak kaydıyla),
  • Borsada işlem görmeleri kaydıyla; altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçları,
  • Fon katılma payları,
  • Repo ve ters repo işlemleri,
  • Kira ve gayrimenkul sertifikaları,
  • Varantlar ve sertifikalar,
  • Takasbank para piyasası ve yurtiçi organize para piyasası işlemleri,
  • Türev araç işlemlerinin nakit teminatları ve primleri,
  • Kurulca uygun görülen özel tasarlanmış yabancı yatırım araçları ve ikraz iştirak senetleri,
  • Kurulca uygun görülen diğer yatırım araçları. 

Yatırım fonlarında yukarıda sayılan finansal araçlara farklı oranlarla yatırım yapılmaktadır. Kişiler elde ettikleri getirileri fonlardaki paylarına göre sağlamaktadır.

Yatırım Fonu Nasıl Alınır?

Yatırım fonu almak oldukça kolaydır. Yatırım fonuyla birikimlerini değerlendirmek isteyenler banka gibi yetkili aracı kuruluşlara başvurabilir. Ayrıca Takasbank bünyesinde geliştirilen TEFAS platformu da tercih edilebilir. Bu platform tüm fonlara tek bir sistem üzerinden ulaşılmasını sağlamaktadır. Yatırım fonu işlemlerini başlatmak için ilk olarak hesap açılmalıdır. Ardından fon seçimleri yapılarak alım satım işlemlerine başlanır. Yatırım fonlarını bilinçli ve konforlu bir şekilde yönetebilmek için yatırım danışmanlığı hizmeti sunan kuruluşlardan da destek alınabilir.

Görüldüğü üzere yatırım fonları küçük ve büyük yatırımcılar için geniş bir yatırım portföyüne erişim imkanı sunar. Bu yatırım stratejisi ile hisse senetlerinden tahvillere emtialardan döviz kurlarına kadar farklı varlıklara yatırım yapma olanağına sahip olabilirsiniz. Ancak fon türlerini, risk oranlarını ve yatırım hedeflerini dikkate alarak doğru aracı kurumla çalışmak kaydıyla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ