Hükümetin 10 yıl vergi muafiyeti, KDV istisnası ve sigorta prim desteğine üretimle karşılık veren firmalar, temmuz ayında yatırımlarını 4.3 milyardan 10.2 milyar liraya çıkardı.
FETÖ’nün hain darbe girişimine karşın yerli ve yabancı sermayeli firmalar yatırımlarda hız kesmedi. Karar'dan Hamide Hangül'ün haberine göre, Hükümetin 10 yıl vergi muafiyeti, KDV istisnası ve 10 yıl sigorta prim desteği gibi teşviklerine üretimle karşılık veren sermayenin, darbe kalkışmasının olduğu Temmuz ayında yatırım miktarı, 2015 Temmuz ayına göre yüzde 133.9 arttı.
SEKİZ AYDA 55 MİLYAR
Türkiye genelinde söz konusu ayda alınan 273 teşvik belgesi ile yatırım tutarı 4.6 milyar liradan 10.2 milyar liraya yükseldi. İstihdam öngürüsü ise 10 bin 111 olarak gerçekleşti. Bu yatırımlardaaslan payanı 6.3 milyar lirayla hizmetler sektörü alırken, onu 3.2 milyar lirayla imalat, 659 milyon lirayla enerji ve takip etti. Yılın ilk 8 aylık döneminde ise teşvik sayısı 2 bin 695’ten 3 bin 181’ çıktı.
Yatırım tutarı da 55 milyar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde söz konusu rakam 57 milyarı aşmıştı. İş dünyası, buradaki düşüşü Güneydoğu’da kazılan hendeklere bağladı. Buna karşın yatırımların temmuz ayında yüzde 133.9 artış göstermesi, Türkiye’ye olan güveni gösterdi.
YABANCIDA % 277 ARTIŞ
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, geçen ay düzenlenen 273 adet yatırım teşvik belgesinin 256 adedi yerli firmalar, 17 adedi yabancı sermayeli firmalar tarafından alındı.
Yerli yatırımcıların öngördüğü toplam sabit yatırım tutarı 8,7 milyar lira olurken, yabancı sermayeli firmalarda toplam sabit yatırım tutarı 1,5 milyar olarak gerçekleşti. Böylelikle, geçen yıl 3.9 milyar lirada kalan sabit yatırım tutarının 8.7 milyar liraya yükseldiği görüldü.
Aynı şekilde yabancı sermayenin de yine geçtiğimiz ay öngörülen yatırım tutarında yüzde 277.7 artış kaydedildi. Buna göre, geçen yıl temmuz ayında 390 milyon lira taahhüt edilen yatırım miktarı 1.5 milyar liraya yükseldi.
KOMPLE YENİ YATIRIM
Bu yıl temmuz ayında düzenlenen 273 adet belgenin 193 adedi komple yeni yatırım, 52 adedi tevsi, 28 adedi de diğer mahiyetlerdeki yatırımlardan oluştu. Temmuz ayında yatırım teşvik belgelerinde öngörülen toplam 10,2 milyarlık sabit yatırım tutarının 4,5 milyar lirası komple yeni yatırım, 5,5 milyarı tevsi ve 193 milyonu da diğer mahiyetlerdeki yatırımlardan oluştu.
10’UNCU AYDA ARTAR
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, beşinci bölgenin Doğu’nun gelişen illerinden oluştuğunu, orada yatırıma başlayan kişilerin bu yatırımları büyüttüğünü söyledi. Hükümetin aldığı yeni kararla yatırımların 6.bölgede artmasını beklediğini belirten Bartık, “10’uncu aydan sonra herşey biraza daha yoluna girecektir. Önce teşvik belgesi sonra yatırımlar aratacaktır. Bizimdoğumuzda genç bir insan gücü var ve biz bunları doğru değerlendirmeliyiz. Onu yaparsak terörü de çözeriz, insanlar aş, iş peşinden koşarlar” diye konuştu.
HENDEKLERİN OLUMSUZ ETKİSİ
Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, özellikle 7 Haziran sonrası Güneydoğu’da kazılan hendeklerin bölgedekiyatırım iklimini etkilediğini söyledi. Bu nedenle 5.ve 6.bölge arasında yatırım ve teşvik belgesi açısından farklılıkların görüldüğüne işaret eden Bedirhanoğlu, hükümetin bölgede refahı artırmaya yönelik yeni hazırlık çalışması için de Başbakan’dan randevu talep ettiklerini ve görüş bildirmek istediklerini söyledi. Bedirhanoğlu, “Yatırımcıya arsa verilecek, hatta yatırımcının fabrikasını yapacak, alım garantisi verecek. Bu uygulanan modellerde hiç olmayan bir şeydir. Bu bölgede yatırımları olumlu etkiler” değerlendirmesi yaptı.
AĞIRLIK BATI'DA
Yine 10.1 milyarlık yatırımın 1.22 milyar lirası ikinci bölgeye giderken, yıllık artış yüzde 63.9 oldu. Mersin, Manisa, Burdur gibi illerin bulunduğu üçüncü bölgede yüzde 17 azalışla 530 milyon, Erzincan, Sivas, Malatya’nın da yer aldığı dördüncü bölgede yüzde 59 azalışla 169 milyon liraya gerilediği görüldü.