Halifeliği Osmanlı devletine getiren cihan hükümdarının en yakın dostu olan Hasan Can’ın, Çelebi Sultan Mehmet’in türbesi önündeki kabri kitabesizdi. Meşhur, 'Hasan Can, bu ne haldir?' sorusuna, 'Sultanım Allahü Teâlâ ile olacak zamandır.' sözünün muhatabı Hasan Can’ın mezarını ortasında çıkan ıhlamur ağacı mezarı ikiye bölmüş. Yanındaki 5 Osmanlı paşasının mezarıyla birlikte bir hazire içinde yer alan mezar her gün binlerce yerli veya yabancı turistin ziyaret ettiği Yeşil Türbe’nin yanında boynu bükük duruyordu. Kime ait olduğunu belirten bir yazı veya tabela bile bulunmayan hazire içindeki mezarın sahibi çok sonraları tespit edilmişti. Önceleri mezarın kime ait olduğuna dair bile bir yazı bulunmayan hazirede, medyada 30 Ağustos 2015 tarihinde yer alan haberden sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir tanıtım levhası konuldu. Mezarın hemen yanına konulan tanıtım kitabesinde Hasan Can’ın kısa tanıtımı yapılıyor.
BU MEZAR ÇOK ÖNEMLİ BİR KİŞİYE AİT
Uzman rehber Mustafa Güleryüz, Yeşil Türbe yanında bulunan isimsiz mezarın Hasan Can’a ait olduğunu belirterek, “Restorasyonlar başarılı Yeşil Cami ve Türbe de ihya edildi. Hasan Can’ın kabrinin yanına bir tanıtım levhası konması da şahsen çok hoşuma gitti ve çok beğendim.” dedi.
Hasan Can’ın, Yavuz Sultan Selim'in can dostu, sırdaşı ve vefat anına kadar yanında 6 sene kaldığını anlatan Güleryüz, konulan tanıtım levhasının bundan sonra mezarın yanından geçenlerin durup bir Fatiha okumasına vesile olacağını söyledi.
Bursa
Yavuz Sultan Selim’in nedimi Hasan Can’ın mezarına tanıtım kitabesi
Yavuz Sultan Selim Han’ın nedimi Hasan Can’ın Bursa’daki isimsiz mezarıyla ilgili medyada yer alan haberden sonra tanıtım kitabesi konuldu.