Yunanistan'da halk, kreditörlerin dayattığı kurtarma şartlarına “hayır” dedi. AB'nin ve IMF'nin kemer sıkma dayatmaları ve acı ilaçlar, avrodan çıkış pahasına reddedildi. AB Komisyonu, sonucu mecburen “saygıyla” karşıladığını açıklarken, AB Konseyi Başkanı Tusk'un “Netice keder verici” ifadeleri ve Avrupa'nın büyüklerinin “manidar sessizliği” bombanın Avrupa'nın kucağına bırakıldığını gösterdi.
SIRADA YENİLERİ VAR
Referandumdan çıkan “hayır”, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkışına (Grexit) mı sebep olacak, yoksa yeni bir “saç tıraşı” (borçların bir kısmının silinmesi) ve yapılandırma ile sorun geçici bir süreliğine çözülecek mi? 5 sene önce Yunanistan'ı kurtarmaya çalışan Avrupa Birliği, bugün hem o alacağının peşine düşerken, hem de AB'nin ekonomik birliği için endişeleniyor. AB, Yunanistan'ın, 19 üyeli Avro Bölgesi zincirini dağıtacak “en zayıf halka” olacağı korkusunu yaşıyor. Bir yandan da, milli gelirine oranla çok yüksek kamu borcu olan diğer AB ülkelerine sıçrayacak bir domino etkisinden korkuyor. Avrupa'nın en zayıf ekonomisi Yunanistan'daki kriz bile, AB'yi sallamaya yetiyor.
Daha önce sosyal ve toplumsal çürümüşlüğüyle gündemimizde yer alan Avrupa, bu kez sosyal çürümüşlüğün getirdiği ekonomik çöküşle dünya gündemine oturdu.
MİLLİ GELİRLERİ KADAR BORÇ!
Yunanistan'ın ardından Avro Bölgesi'nde milli gelire kıyasla borçluluğu en yüksek ülke olan İtalya'nın borcu, milli gelirinin yüzde 132.1'i kadar. Borcun milli gelire oranı sıralamasında İtalya'nın ardından yüzde 130.2'yle Portekiz, yüzde 109.5'le İrlanda, yüzde 107.1'le Kıbrıs Rum Kesimi ve yüzde 105.6'yla Belçika geliyor. İspanya'nın borcu milli gelirinin yüzde 97.7'si, Fransa'nın yüzde 95.1' kadar.
Yunanistan'da yapılan referandumda “hayır” kararı çıktı. Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı, yüzde 61.31 hayır, yüzde 38.69 evet olarak yansıdı. Referanduma göre Yunanlılar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.
ÇİPRAS MEMNUN
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan'da yapılan referandumda Yunan halkının nasıl bir Avrupa istediğine karar verdiğini söyledi. Çipras, referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Yunan halkının cesur bir karar verdiğini belirterek, “Yunan halkı bugünkü kararıyla 'Avrupa'nın içinde mi, yoksa dışında mı' sorusuna değil, doğru olan 'Nasıl bir Avrupa istiyoruz?' sorusuna cevap verdi” dedi.
“BANKALARIN KAPANMASI SAÇ TIRAŞI TEHDİDİ İÇİN”
Yunanistan Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu, “Bankaların kapalı olmasının sorumluluğu Avrupa Merkez Bankası'nın üzerindedir ve referandum öncesi Yunan bankalarının kapalı olması sorumluluğunu üstlenmesi gerekmektedir” dedi. Konstantopulu, bankaların kapalı kalması olayını referandumu etkileme teşebbüsü olarak niteledi.
Koalisyonun ortaklarından ANEL Partisi Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos da, bankaların kapanmasında muhalefetin teşebbüsü olduğunu iddia ederek, “Bankalar kapandı, vatandaşların mevduatlarının kesintiye uğrayacağı yani 'saç traşı' uygulanacağı tehdidi yapıldı. Yunanlılar şantaja 'hayır', demokratik Avrupa'ya 'evet' oyu verdi” diye konuştu.
ELEKTRONİK PARA GÜNDEMDE
Yunan halkının kemer sıkmaya hayır dediğini söyleyen Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, istifa ettiğini açıkladı. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis'in, yeni dönemde kreditörlerle başlayacak görüşmelerde Çipras ve AB grubunu rahatlatmak adına istifa ettiği düşünülüyor.
Bu arada Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Yunanistan'ın nakit ihtiyacını sağlamaması durumunda gerekirse ülkenin paralel bir para birimine geçeceğini bildirerek, “Avrupa Bankası nakit sağlamayı reddederse Kaliforniya'da olduğu gibi IOU tipi elektronik para birimine geçeriz. Aslında bunu bir hafta önce yapmalıydık” dedi.
YAPILANDIRMA VE “SAÇ TIRAŞI”
Referandum sonuçlarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan SYRIZA'nın İngiltere Sözcüsü ve Doğu Anglia Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Marina Prentoulis, “Sonuç tam anlamıyla bir zaferdir. En kısa zamanda müzakerelere yeniden başlamak istiyoruz. Kreditörler kemer sıkma politikalarını kabul etmediğimizi anlayacaklar. Borçlarımızın yeniden yapılandırılması büyük bir mesele ve çözüm bulunması gerekiyor. Ya saç tıraşı yapılacak ya da Yunan halkı için uygulanabilir başka bir şey olacak” karşılığını verdi. Avro Bölgesi Maliye Bakanları daha önce 2012 yılında Yunanistan'ın borçlarına 40 milyar avroluk “saç tıraşı” uygulanması konusunda uzlaşmıştı. Saç tıraşına IMF sıcak bakarken, AB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise olumsuz yaklaşıyor. Ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de borçların kısmen de olsa silinmesini onaylaması oldukça zor görünüyor.
EN ÇOK ALMANYA'YA BORCU VAR
Yunanistan'ın toplam borcu 323 milyar avro seviyesinde bulunurken, bunun 240 milyar avroluk kısmını Avrupa'dan alınan kurtarma paketi oluşturuyor. Borcun yüzde 60'ı Avro Bölgesi'ne, yüzde 15'i devlet tahvillerine, yüzde 10'u IMF'ye, yüzde 8'i Yunan bankaları, yabancı bankalar başta olmak üzere diğer kreditörlere, yüzde 6'sı ECB'ye olmak üzere sıralanıyor.
Kurtarma paketine yaptığı katkıya Alman bankalarının payı da eklendiğinde Almanya'nın Yunanistan'dan toplam alacağı 68.2 milyar avroyu bulurken, Fransa'nın alacakları 43.8 milyar avroyla ikinci sırada yer alıyor. IMF'nin ise Yunanistan'dan toplam alacağı yaklaşık 21.4 milyar avro.
Kaynak: Milligazete