Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem, alınan kararları bugün köşesinde değerlendirdi.
İşte o yazı:
Fetullahçı terör örgütü ile bağı olan kamu çalışanlarına görevden el çektirilmesi bütün kurumlarda devam ediyor. Bu temizlik sürecinde kamuda bir hizmet ve eleman boşluğu olmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını geçen yazımızda anlatmıştık. Bununla ilgili yasal altyapı da hazırlandı. Darbe girişiminin ardından alınan OHAL kararının ilk kararnamesi de yürürlüğe girdi. Bu kararnamede kamu çalışanlarıyla ilgili önemli düzenlemeler yer aldı. Buna göre görevine son verilen kamu çalışanlarının bir daha kamu hizmetlerinde yer almalarının önüne geçildi. Örgüt ile bağı olanlar sadece kamu kuruluşlarında değil özel güvenlik şirketlerinde de kurucu, ortak ya da çalışan olamayacak.
SON PARAGRAF YETKİ VERDİ
Kararnamede kamu çalışanlarıyla ilgili bölümün son cümlesi hükümete yeni kadro açma yetkisi veriyor. Üstelik bu yetkide sayı sınırlaması da olmayacak. Bu kadrolara açıktan atama yapılabilecek. Kararnamede bu konu şu cümlelerle ifade ediliyor: "Görevi sona erdirilen personele ait kadro ve pozisyonlara, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve diğer mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmaksızın Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek sayıda kadro ve pozisyon için atama yapılabilir..."
ÖNCELİK MİLLİ EĞİTİM'DE
Bu noktada ilk atamaların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılması bekleniyor. Özellikle okulların açılmasından önce ağustos ayında 20 binden fazla öğretmen alımı yapılacak. Bu öğretmenler yeni eğitim-öğretim yılında görevlerine başlayacak.
FETÖ'CÜYE ERKEN EMEKLİLİK DE YOK!
Devlet memurluğundan çıkartılan terör örgütü üyesi kamu çalışanların tekrar devlet kurumlarında ya da özel güvenlik şirketlerinde görev alamayacak. Açığa alınanlarla ilgili de hem idari hem de adli soruşturma devam edecek. Bu süreçte de fiilen devlet memurluğu yapamayacaklar. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile fiili hizmet zammı (yıpranma ile erken emeklilik) uygulamalarında bazı değişiklikler yapıldı. Özellikle TSK, emniyet ve MİT personeli ile ilgili maddelerde bu personelin yıpranmadan yararlanması için çalışmaların ilgili kamu idaresinde ve belirtilen kadro veya unvanlarda geçmesi gerektiği belirtildi. Yani başka görevlere atananlar yıpranmadan yararlanamayacak. Ayrıca bu soruşturma süresince memuriyetten ayrı kalanlar görevleri ne olursa olsun fiili hizmet zammı (yıpranma) hakkından yararlanamayacak
Ekonomi
Yeni dönem başlıyor! FETÖ'cüye...
FETÖ’nün darbe girişiminin ardından alınan ilk OHAL kararnamesi yürürlüğe girdi. Kamuya yeni kadro alımı yetkisi verilirken herhangi sayı sınırlaması da getirilmedi. Ayrıca görevine son verilenler artık devlet memuru olamayacak.