KOSAB, GÜSAB, Barakfakih Sanayi Bölgesi, Kestel Sanayi Bölgesi, Kestel ve Gürsu ilçe yerleşim alanları ve İsabey bölgesindeki endüstriyel sanayi tesislerinin bulunduğu bölgelere hizmet veren Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi, konusunda ilk olmanın sorumluluğu ile yaptığı yatırımlarla örnek olmaya devam ediyor. 2006 yılından bugüne son teknoloji sistemlerle hizmet vermeye çalışan Yeşil Çevre, Avrupa standardında arıtma yapmayı vizyonu olarak belirledi. Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ve belediye başkan yardımcılarını ağırlayan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, arıtma tesisi hakkında bilgi verdi.
Gürsu ve çevresi için neler yapılabileceği konusunda açıklamalarda bulunan Aydın, “Vizyonumuz gereği Türkiye’deki dağınık yapıdaki sanayi tesislerinin ve yerleşim alanlarına hizmet vermekte bir modeliz. Model olmamızın bugün getirdiği sonuç ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yeşil Çevre modelini bu tür yapılara tavsiye ediyor. Bizler yaptığımız çalışmalarla sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğimiz için bizleri kontrol eden birimler de hizmet verdiğimiz tüm kuruluşları denetlemiş oluyor” dedi.
İhracatçı firmalara gelen müşterilerin kirletilen suyun nasıl arıtıldığını öğrenmek istediğini belirten Aydın, “Avrupa’dan gelen müşteriler bu belgeleri istiyor. Bizim tesisi de gelip kontrol edebiliyorlar. Bizlerin endüstriyel ve mesken atıklarını arıtıyoruz. 136 endüstriyel, 211 tane mesken ortağımız bulunmaktadır. 98 yılında 57 olan ortak sayısı şu anda 350’ye çıkmıştır. Ortakların sektörel dağılımda ise 237 ile tekstil ağırlığı göze çarpmaktadır. Tekstili kendi içerisinde ayrıştırdığımız da ise 103 tane boyahane ile dikkat çekmektedir. Çünkü asıl su kirliliğini oluşturan firmalar bu bölümlerdir. Ortaklarımıza sadece su arıtma hizmeti değil, çevre ve danışmanlık ile anık su analizleri hizmeti de veriyoruz. Çünkü bizim amacımız şehrin doğu bölgesi ile ilgili çevre ile alakalı ne kadar ihtiyaç varsa bu hizmeti veren bir üst haline gelmek istiyoruz. Şuanda ortalama olarak günlük 85 bin, aylık 2 milyon 550 bin, yıllık ise 30 milyon 600 bin metreküp su arıtmaktayız” diye konuştu.
Aydın, "Yeşil Çevre yatırımlarına her geçen gün bir yenisini daha ekliyor. Şu anda hedeflerimiz arıtılan suyu daha ileri derecede arıtarak bölge sanayisinin ve tarımın kullanımına sunmak. 2016 yılın sonuna fizibilite çalışmalarını bitirmeyi hedefliyoruz. Şuanda ortaklarımızın su taleplerini almaya başladık. Yönetim kurulumuz kapasiteyi belirledikten sonra belli miktarda kapasiteyi daha fazla tutarak suyu en yakın noktadan kanala vermek olacaktır. Bununla birlikte 365 gün kanalda su olmuş olacak. Bu sudan tabi üretilebilir, kullanılabilir ve tarımda yapılabilir olacak. Bu yatırımı tabi ki kendi fonlarının yanı sıra, Avrupa hibe fonlarından ve BEBKA’dan destek almayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Çamur bertaraf etme tesisinden elde edilen buhar ile enerji elde etmek istediklerini anlatan Aydın, “Elde ettiğimiz elektrik enerjisini kendi bünyemizde kullanmayı düşünüyoruz. Bunun dışında tesisin muhtelif yerlerine koyulacak güneş panelleriyle elektrik maliyetimizi düşürmeyi hedefliyoruz. Bununla da sanayici ortaklarımıza katma değer sağlayacağımızı düşünüyorum. Ortaklara hizmet olması bakımından sanayicilerin katı ve ambalaj atıklarını da toplamayı da hedefliyoruz. Yapacağımız ara depo ile topladığımız malzemeleri ayrıştırmak istiyoruz. Yapacağımız bu yatırımlara gere dönüşüm malzemelerini de ekonomiye kazandırmayı düşünüyoruz. Bunun içinde çalışmalarımıza başladık. Bu 3 projeyi tamamladığımız da bölgemizde bulunan herkese katma değer sağlayacağız” dedi.
Yapılan projelerden dolayı Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi'ni tebrik eden Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ise, “Topraklarımıza ve sularımıza sahip çıkmalıyız. Çünkü onlar bize emanettir. Yapılan yanlışlarla zehirli sular salınarak toprakların ömrünü bitirmiş oluyoruz. Çünkü ne kadar kullanılmıyor dense de çiftçimiz oradan çekiyor. Gün geçtikçe toprağın ömrünü bitiriyor. Belediye olarak her zaman çevre dostu kuruluşların dolayısı ile Yeşil Çevre’nin yanında olmaya hazırız” diye konuştu.
Bursa
Yeşil Çevre Arıtma Sistemi, 3 projeyle katma değer sağlayacak
İnovatif arıtma tesisi unvanını Türkiye’de ilk defa elde eden Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi, yeni yatırımlarıyla diğer arıtma tesislerine örnek olmaya devam ediyor.