(İHA)
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir, beyincik sarkması hakkında şöyle dedi: “Bu hastalık doğuştan gelen anomali olup en sık 30’lu yaşlarda şikayet vermektedir. Beyinde dolaşan beyin suyunun düzenli akmaması sonrası bu hastalar sağlıklarına kavuşmak için hastane arayışına girer. Tanı koyulamadığı için hastanede 10 ayrı bölüme başvururlar.”
Hastalıkla ilgili belirtilerin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akdemir, şunları söyledi: "Şikayetlerin bazıları omurilik içinde içi sıvı dolu kavite olması ile ilgilidir. Şiddetli baş ve boyun ağrısı, aksırma ve kollarda ağrı ve ısı duyusunun kaybı, ıkınma ile artış gösteren ağrı olması, ensede olan ve öksürme, kas gücünün el ve kollarda kaybolması, düşme atakları, kas güçsüzlüğü nedeniyle yere kapaklanma, baş dönmesi, denge problemleri, çift ya da bulanık görme önemli belirtileridir. Hastamız işte bize şu şikayetlerle geldi yapılan tıbbı testler sonrası beyincik sarkması olduğu ve şikayetleri ile uyumlu bulunması üzerine başarılı bir beyincik ameliyatı yapıldı, beyindeki su yolları dolanımı sağlandı.”
OPERASYON BAŞARILI GEÇTİ
Öncelikle beyincik sarkmasının hangi tip olduğunu bulmak ve diğer hastalıklar konusunda çok iyi araştırma yapmak gerekir. Ayrıca Beyincik Sarkması şikayet veriyor mu bu sorunun cevabı bulunmalıdır. Birinci tip olan beyincik sarkması adeta bel fıtığındaki sinir sıkışmasına söz konusudur. Beyincik sarkmasında en sık yapılan ense bölgesinden beyincik sinirlerinin rahatlatılmasıdır. Bu ameliyatta en önemli konu beyinde dolaşan su yollarının açık tutulmasıdır. Bu yapılan olgularda şikayet düzelir ve mükemmel bir sonuç alınır. Eğer hastalığın sebebi ortadan kaldırılmazsa maalesef şikayetlerde iyileşme olmaz ve hastalık nükseder.
İKİ YIL ÇOCUĞUMU KUCAĞIMA ALAMADIM
Beyin sarkması tanısı nedeniyle opere edilen Hatice Kaya yaşadığı hassas dönemi şöyle özetledi: “Uzun yıllar araştırdım. Yaşadığım ağrılar, basınçlar her geçen gün artıyordu. Sırtımda boynumda devamlı bir ağrı hissediyordum. Öksürünce gülünce kafamda basınç oluyordu, beynim yerinden çıkacak gibi oluyordu. Hollanda'da gittiğim cerrahlar tanı koymak bir kenara 'masada kalırsın' dedi. Bu süre beni yordu. Ailem etkilenmesin diye sakladım. İşte bu yaşadığım şikayetler nedeniyle iki yaşında olan çocuğumu kucağıma alamadım. En acılı kısmı da buydu.”
TEDAVİ İÇİN İYİ Kİ TÜRKİYE GELMİŞİM
Hatice Kaya, ameliyat sonrası duygularını şöyle ifade etti: “Yaptığım araştırmalar sonrasında Türkiye’ye gelmeye karar verdim. Prof. Dr. Hidayet Akdemir ve değerli ekibi her süreçte destek oldu. Operasyona girdiğimde yaşadığım heyecanı size anlatamam. Çünkü hayata karşı sorumluluklarım var. Ameliyat oldum. Şimdi çok iyiyim. Şikayetlerim artık yok ve artık çocuğumu kucağıma alıyorum. İyi ki Türkiye’ye gelmişim.”