Türkiye’nin ilk ve tek yaban hayatı rehabilitasyon merkezi olan Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde bakımları tamamlanan yavru baykuşlar doğaya salındı. Yuvadan düşen yavru peçeli baykuşlar, bakıcılarının ellerinden serbest bırakılırken, renkli görüntüler ortaya çıktı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan merkezde Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaralı hayvanların tedavisi ve bakımları yapılıyor. 2011 yılında faaliyete geçen tesiste bu zamana kadar 2013 vahşi hayvana müdahale edildi. Ihlamur ve longoz ormanları arasında 160 bin metrekare alana kurulan tesiste sürüngenler, yırtıcı kuşlar, egzotik hayvanlar, kanatlılar, su kuşları, geyikler ve diğer kara hayvanları için ayrı bölümlerin yanı sıra uçuş kabiliyetlerini geliştirebilecekleri bir uçuş alanı da mevcut.
Tesiste bakıcı personel ile hayvanlar arasında kurulan duygusal bağ hem tedavi sürecini kolaylaştırıyor,hem de hayvanların mutlu kalmasını sağlıyor. Geçmiş yıllarda kafesinden kaçan bir vaşağı onunla ilgilenen bakıcısı çok kolay bir şekilde geri sokabiliyor. Yine tesiste yer alan bir kurt ile bakıcı arasındaki dostluk görenleri hayrete düşürüyor.
Karacabey Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi ve Sülün Üretme İstasyon Şefi Yüksel Akdoğan, "Bakıcılarımızın hayvanları sevmesi önemli. Çünkü bu iş sevmeden yapılabilecek bir iş değil. Bizler yaralı gelip de doğaya dönmesi mümkün olan hayvanlara karşı son derece mesafeli davranıyoruz. İnsanla doğrudan temas kurmamasına özen gösteriyoruz. Ancak doğaya geri dönmesi bir şekilde mümkün olmayan hayvanlarda durum değişiyor. Onlar ile bakıcısı aralarındaki dostluk son derece önem arz ediyor" dedi.
Özenle seçilmiş ve alanında çeşitli eğitimlerden geçmiş 5 saha elemanı, 2 veteriner hekim ve 1 tesis şefi ile birlikte çalışmalar yürüten merkez bu zamana kadar 2013 yaban hayvanına müdahalede bulundu.
İHA