Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca ve baklava ustası kuzeni Mustafa Yıldırım, zahter balını kentle özdeşleşen baklavada kullanmaya başladı.
Nebi Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep yöresine özgü bir bitki olan zahterin, kışın nezle ve gribe karşı da çay olarak içildiğini, zahter balının da kaliteli bir ürün olduğunu söyledi.
Gaziantep'in ünlü baklavasını da zahter balıyla yapmaya karar verdiklerine dikkati çeken Koca, şöyle konuştu:
"Kuzenim baklava ustası olduğu için 'zahter balından baklava yapalım' dedik. Şerbetinde şeker yerine bal kullanılınca güzel şeyler ortaya çıkması lazım. Yaklaşık 3 yıldır kuzenimle beraber bu konuda çalışmalar yaptık. Kıvamını tutturabilmek için, daha lezzetli, daha güzel olması için neler yapabiliriz' diye uğraştık. Defalarca denemeler yaptık. En son iş yerimizin açılışında müthiş bir ballı baklava yaptık ve misafirlerimize ikram ettik. Çok beğenildi, talepler gelmeye başladı. Herkes yiyebiliyor. Çünkü bal, özüyle şifadır. Bunu insanlar rahatlıkla tüketebiliyor. Diğer şekerlerle kıyaslamamak gerekiyor. Doğal olduğu için faydalı. Biz ballı baklavayı bu şekilde ortaya çıkardık ve yapmaya başladık."
Koca, baklavada zahter kokusu da olduğunu ifade ederek, "Gaziantep'in iki değeri, fıstık ve baklavaya üçüncü bir değerini, zahter balını katmış olduk. Ballı baklavayı tadan herkes de son derece beğeniyor. Çok güzel ve lezzetli bir baklava oldu." dedi.
"BALDAN YAPTIĞIMIZ İÇİN İÇİNDE ŞEKER YOK"
Koca'nın baklava ustası kuzeni Mustafa Yıldırım da zahter balından ürettikleri baklavanın çok lezzetli olduğunu belirterek, "Fıstığın, tereyağının kokusu ve aroması, zahterin kokusuyla karıştığı zaman ortaya çok muhteşem bir lezzet çıkıyor. Baldan yaptığımız için kesinlikle içinde şeker yok. Kaliteli zahter ballı, tereyağlı, bol fıstıklı bir baklavanın kilogramı 100 lirayı geçiyor." dedi.
AA