Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde yürütülen çalışmalarda domates güvesine çözüm aranırken ilaç kalıntısı bırakmamak hedefleniyor.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Dürdane Yanar, domates güvesi ve zararlı böceklerin kalıntısı olmadan sofralara temiz domates ulaştırmak istediklerini belirterek, "Domates güvesi yılda çok fazla döl verir, örtü altında yıl boyu üremesine devam edebiliyor, yılda 10-12 döl veriyor. Bir bitkide bıraktığı yumurta sayısı 260’ı bulabiliyor. Örtü altında olan güveler hayat evrelerini daha kısa zamanda tamamlayabiliyor. Gezdiğimiz seralarda en çok bununla nasıl mücadele edeceklerini bilmemelerinin sorununu gördük. Sera içerisinde kelebek uçtuğu zaman bunların yayılması çok kolay oluyor. Bizde buna çözüm olmak için üniversitemizin de bulunan bir hocamızla entamapatejen fungus üzerine çalışmaya başladık. Bunlara faydalı fungus da diyebiliriz. Bunları böceklere uyguladığımızda böcekleri öldürüyor fakat kalıntı problemi olmuyor. Biz zaten zehirsiz sofralar için çalışıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için ulusal ve uluslararasında hocalarımızla bilgi ve deneyimlerimizi artırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. "Biz zaten zehirsiz sofralar için çalışıyoruz"
Çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirten Prof. Dr. Dürdane Yanar, "Bitki zararlısı akarlar, predatör akarlar ve biyolojik akarlar üzerine çalışmalar yürütüyorum. Bunun yanında yörenizde sorun olan biberler de trips zararlısı ve domates güvensiyle nasıl mücadele edilebilir konularında çalışmalar yürütüyorum. Şuanda yürüttüğümüz çalışma domates de örtü altı ve açık alanda domates güvesinin Tokat ilinde yayılışını belirleyeceğiz. Domates güvesi yılda çok fazla döl verir, örtü altında yıl boyu üremesine devam edebiliyor, yılda 10-12 döl veriyor. Bir bitkide bıraktığı yumurta sayısı 260’ı bulabiliyor. Örtü altında olan güveler hayat evrelerini daha kısa zamanda tamamlayabiliyor. Gezdiğimiz seralarda en çok bununla nasıl mücadele edeceklerini bilmemelerinin sorununu gördük. Sera içerisinde kelebek uçtuğu zaman bunların yayılması çok kolay oluyor. Bizde buna çözüm olmak için üniversitesiniz de bulunan bir hocamızla entamapatejen fungus üzerine çalışmaya başladık. Bunlara faydalı fungus da diyebiliriz. Bunları böceklere uyguladığımızda böcekleri öldürüyor fakat kalıntı problemi olmuyor. Biz zaten zehirsiz sofralar için çalışıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için ulusal ve uluslararasında hocalarımızla bilgi ve deneyimlerimizi artırmaya çalışıyoruz. Şuan elimizde 100’ün üzerinde izolatımız var, konu detaylı şekilde çalışılıyor. Burada çalışmaya Kelkit vadisinde başlamıştık, Amasya’dan başlayıp Elazığ iline kadar araştırdık. Ardına Tokat ilini detaylı olarak ele aldık. Şuan ülkemizde ruhsatlı entamapatejen fungus preperatı var ancak bunlar hep pahalı ve ithal ürünler. Bizde bu duruma da çözüm olmak için uğraşıyoruz. Burada bitkileri gruplara ayırdık. Bir kısmında kökten uygulama yapacağız, diğer bir kısmına da ise hem kökten hem yaprak vereceğiz ve başka bir kısmada yapraktan vereceğiz. Bizi hedefimiz biyolojik ve mikrobiyal mücadele yaparak üreticilere uygulamalı olarak bilgileri aktarmak, bu sayede yaygınlığı da artırmayı hedeflemiş olacağız" dedi.