Mustafa Emre ÖZGEN
Zeytini ile ünlü Gemlik'te gerçekleşen basın açıklamasına Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası Bursa şubeleri yönetimleri ile Gemlik Ziraat Odası, EKODER, DOĞADER temsilcileri katıldı.
"GEMLİK'TE 250 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLDİ"
İlk olarak konuşan Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik açıklamasında şu görüşleri aktardı; "İnsan sağlığına çeşitli şifalar veren, hiç artık maddesi olmayan böyle bir ağacı yok etmek, insanlığını yok etmek demekle eş anlama geldiğini zeytin üreticileri olarak söylemek hakkımız olduğuna inanıyorum. Senelerce Dünya ve Avrupa da zeytinde belli bir yere gelebilmek için herkesin vergisinden zeytin yetiştirmek için devlet teşvik ederken gelin görün ki son senelerde alternatif güzergahlar var iken otoyollar ve inşaatlar yüzünden Gemlik’te 250 bin zeytin ağacı kesilmiştir. Ayrıca Gemlik’te Tarım Bakanlığının üretime desteklerinde zeytine destek yerine buğday,arpa,yulaf ve tritikaleye destek vererek zeytin üreticimizi derinden üzmüştür"
"Kanunda belirtilen kesilen ağacın yerine yenisi dikilmesi elzem olduğu bakanlık yetkililerince bilindiği halde ne kadar ağaç dikilmiş ne kadar para cezası verilmiş, bu güne kadar yetkili merciler bir açıklamada bulunmamışlardır. Eğer maden lobilerinin zeytin üreticilerini tarımın dışına atıp meclisin çıkarmak istediği yasa teklifi kanunlaşırsa korkarım zeytinlik olan tüm sahiller turizme, yani yapılaşmaya ,sanayi kuruluşlarına açılacak ve gelecekte zeytin ve zeytinyağı ithal eden ülke haline geleceğiz."
"BETONLA MI BESLENECEĞİZ?"
"Bu yasa tasarısı meclisten geçerse zeytinliklerimiz başka bir sektöre peşkeş çekileceği aşikardır. Dünyada bundan sonra çıkacak savaşlar gıda ve su ihtiyacından çıkacağı açıktır. Böyle önemli gıdayı yok edersek yapılan betonlarla mı besleneceğiz?"
"ZEYTİNLİKLER MADEN OCAKLARINA PEŞKEŞ ÇEKİLECEK"
Daha sonra söz alan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Yaslıoğlu, "5 Haziran Dünya Çevre Günü'ydü. Bu günü coşkuyla kutlamak isterdik ama bir çok çevre katliamı ve son günlerde gündeme gelen zeytinliklerin maden ocakları ve sanayi kuruluşlarına peşkeş çekilme çabaları bizi bu açıklamayı yapmaya mecbur kıldı" dedi. Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı'nın zeytincilik, kıyı ve mera kanunlarını ilgilendirmekte olduğunu fakat mecliste ilgili komisyonlarda görüşülmediğini belirten Yaslıoğlu, tasarı yasalaşırsa mera ve zeytinliklerin korunmasını sağlayan kanun maddelerinin etkisizleşeceğini kaydetti.
Yaslıoğlu'nun okuduğu açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle; "Mecliste muhalefet milletvekillerinin yoğun çabaları ve itirazları ile zeytin üreticilerinin haklı protestosu sonucunda Zeytin Kanunu'nda yapılması düşünülen bazı değişikliklerde göstermelik geri adımlar atıldı."
"Tarım Bakanlığı'nın açıklamasına göre bir arazinin zeytinlik sahası olması için 1 dekarda 15 ağaç bulunması şartı kaldırılmış ve içerisinde bir zeytin ağacı da olsa zeytinlik kabul edileceği açıklanmıştır. Bu sahalara turizm, konut gibi yerleşimler yapılmayacak ancak kamu yararı kararı, alternatif alan bulunamaması ve zeytinlik sahalarında madencilik, sanayi ve endüstri faaliyetlerine izin verilebilecektir."
"HEKTARLACA ZEYTİN AĞACI YOK OLDU"
"2011 yılında yürütülen 2030 yılını hedefleyen Bursa ili çevre düzeni planının yapım çalışmaları sırasında 2266.4 hektar zeytinlik arazi şehirleşme sonucu kaybedilmiştir. İstanbul - İzmir Otoyolunun 135 km uzunluğundaki Bursa geçişi nedeniyle kaybedilecek arazi toplamı 251.3 hektardır. Mudanya Çevre Yolu Plan Değişikliği ile 1090 dekar alanda 38150 zeytin ağacı yapılaşma baskısı altında kalacak ve yok olacaktır."
"Doğrudan ve dolaylı olarak on milyon kişinin geçimini sağlayan zeytinin yok edilmesine asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz."