Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 206 bin 600 metrekare alanda kurulu hayvanat bahçesinde 110 türden bin 93 hayvan bulunuyor. Tesisin sakinlerine yaz ve kış mevsimlerinde özel bakım ve beslenme programları uygulanıyor.
Kış aylarında taze yaprak yeme imkanları bulunmayan ve bu gıdayı alamadıklarından derilerinde renk kayıpları olduğu görülen 4 zürafa için beslenme uzmanlarınca "yaprak turşusu" hazırlanıyor. Yapraklardan bazıları ise kurutularak saklanıyor.
Uludağ'dan hayvanat bahçesine getirilen söğüt ve meşe ağaçlarının dalları, zürafalar için görevliler tarafından özenle budanıyor. Plastik varillere konulan yapraklar, ağızları hava almayacak şekilde kapatılıyor.
Variller, özel bir odaya yerleştirilerek iki ay bekletiliyor. Böylece tazelikleri korunan yapraklar, kış aylarında zürafalara yediriliyor.
DERİLERİNDEKİ RENK KAYBI SORUNU ORTADAN KALKTI
Hayvanat bahçesinin bağlı olduğu Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Tekin Akış, ana vatanları Afrika olan zürafaların, tesisin en çok ilgi gören hayvanlarından olduğunu ifade etti.
Bu hayvanların kış mevsimi öncesi ihtiyaç duydukları D vitaminini güneş ışığından aldığını belirten Akış, onlara kışın özel ısıtıcıların bulunduğu kapalı yuvalarda bakıldığını aktardı.
Kışa girerken hayvanat bahçesinde hazırlıkları tamamlamaya çalıştıklarını kaydeden Akış, "Yapraklar, hava ile teması kesildiğinde hem suyunu kaybetmiyor hem turşu özelliğiyle sağlıklı fermente oluyor hem de zürafalar kış aylarında ihtiyaç duydukları besinleri fazlasıyla alıyorlar. Kış döneminde yaprak yemeyen zürafaların özellikle derilerinde renk kayıpları oldu. Beslenme uzmanlarımız bu 'turşu' işlemini iki yıldır yapıyor. Böylece sorunsuz olarak kışı daha rahat geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.