USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

‘Gebelikte kanama ihmal edilmemeli’

Gebeliğin her kadın için çok özel bir durum olduğunu belirten Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emel Altundağ, “Bazen bu dönemde kanamalar olabilir. Bazı kanamalar risk taşımasa dahi bu tip durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekiyor” dedi.

‘Gebelikte kanama ihmal edilmemeli’
09-01-2018 15:11
Google News

Gebelik yaklaşık 40 hafta süren bir süreçtir. Kadınlar arasında sıklıkla 9 ay 10 gün olarak ifade edilir.

Gebeliğin kadınlar için oldukça hassas ve önemli bir dönem olduğunu belirten Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emel Altundağ, hamilelik hormonlarının salgılanmaya başlamasıyla birlikte, kadınlarda birtakım değişikliklerin meydana geldiğini söyledi.

Dr. Altundağ, “Kadınlar genel olarak adet dönemi gecikmesini hamilelik belirticisi olarak baz alırlar ama genel olarak hamileliğin en kesin sonucuna, hamilelik testi yapılarak ulaşılabilir. Eczanelerden alınan testlerin güvenilirlik oranı yüzde 99’dur. Eğer adet dönemi 10 gün gecikmişse ve test yapılmışsa, sonucun doğru olma olasılığı da oldukça yüksektir” dedi.

Genel olarak hamilelik belirtilerinin çoğu kadında aynı olduğunu dile getiren Altundağ; uyku hali, bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgunluk, iştah değişikliği ve sık idrara çıkmanın, belli başlı belirtiler olduğunu kaydetti.

KESE YAKLAŞIK 5 HAFTALIKKEN GÖRÜLÜR

Gebeliğin oluşmasıyla, vücutta hCG adı verilen bir hormonun salgılanmaya başladığını dile getiren Altundağ, bu hormonun normalde kanda ve idrarda az miktarda bulunduğunu, hamilelik döneminde ise arttığını söyledi.

Altundağ, bu nedenle yapılan kan ve idrar testlerinde gebelik olup olmadığının anlaşıldığını belirterek, “Gebelik kesesi hemen ultrasonda görülmez. Kese yaklaşık 4,5 - 5 haftalık gebelik olduğunda, transvajinal ultrason ile görünebilir. Yaklaşık 6 haftalık hamilelik döneminde de karından ultrason ile izlenebilir” diye konuştu.

KANAMAYA DİKKAT

Bazen gebelikte kanamaların olabileceğini anlatan Altundağ, hangi dönemde olunursa olunsun, kanama durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Altundağ, bazı kanamaların risk taşımayacağını ancak bazen düşük, dış gebelik gibi durumların yaşanabileceğini anlatarak, “Bazı kadınlarda yerleşme kanaması görülebilir. Buna implantasyon denir. Bu çoğu zaman adet kanaması ile karıştırılıyor. Yerleşme kanaması çok az ve genel olarak pembe ya da kahverengimsidir. Bu doğal bir süreçtir ve anneye ya da bebeğe zarar vermez. Ancak her ihtimale karşılık, kanama olması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir” dedi.

KADINLARIN EN BÜYÜK KORKUSU DÜŞÜK

Gebelik döneminin ilk 20 haftası tamamlanmadan oluşan kayıplara, düşük denildiğini açıklayan Op. Dr. Emel Altundağ, hamilelik döneminde kadınların en büyük korkusunun düşük olduğuna dikkat çekti.

Genel olarak düşüklerin yüzde 80’inin gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıktığını belirten Altundağ, “Kadınların yüzde 25’i düşük tehdidi yaşar. Bazen arka arkaya tekrarlayan düşükler olabilir. Bu durumun nedenini bulmak için doktor kontrolleri ihmal edilmemeli” diye konuştu.

DIŞ GEBELİK İÇ KANAMAYA NEDEN OLABİLİR

Dış gebelik hakkında da açıklama yapan Op. Dr. Emel Altundağ, “Dış gebelik de sık karşılaşılan bir durum. Döllenmiş yumurtanın rahim içi dışında bir yere yerleşmesine dış gebelik diyoruz. Ülkemizde görülme sıklığı yüzde 1-2 arasındadır. Adet gecikmesi, gebelik testlerinin pozitif olması, bulantı, kusma gibi hamilelik belirtileri dış gebelikte de görülür. Ancak genellikle tüplere yerleşen gebelik büyümeye başlar ve belli bir süre sonra kanamaya neden olur. Bu durum oldukça önemlidir. Eğer tedavi edilmezse iç kanama yaşanabilir ve maalesef kanama sonucu anne yaşamını yitirebilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ