Mesut DEMİR/BURSA.COM
Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Kayapa Mahallesi’nde Salih Ertuğral’ın hobi olarak yetiştirdiği kabakların ağırlığı şaşırtıyor.
Salih Ertuğral, Bursa.com’a yaptığı açıklamada, kestane kabağının büyük yetiştiğini ancak gübre ve bakım özelliklerine göre büyüklüğünü de değişken olduğunu söyledi. Ertuğral, “Kestane kabağının büyük olması için yerin dinç olması gerekiyor. Toprağa hiçbir şey ekilmemesi lazım. Toprağın dinç ve kaba olması lazım. Geçen sene 45 kilo kabak yaparak bir rekor kırdık. Bu yıl ürünler istediğim gibi olmadı. 25 kilo anca yapabildim. Bu yıl 50 kilo hedefliyordum, olmadı. Seneye yine rekor denemesi yapacağım” dedi.
TOHUMUNU KENDİ ÜRETİYOR
Yetiştirdiği kabakların 25 kilonun altında olmadığına dikkat çeken Ertuğral, “Kabaklar genelde 25-30 kilo arasında oluyor. Fuarda geçen sene kabak konulmuş, 43 kiloluk kabak diye. Ben 45 kilo kabak yetiştirmiştim. Arkadaşlara ‘bu kabağı kaldırın, 500 lira para vereceğim’ dedim. Kaldıramadılar. Ürettiğimiz kabakları hanım ile birlikte anca topluyoruz. Bu kabağı yetiştirirken kimyasal gübre kullanmıyorum. Kabakları yetiştirmek için güvercin ve hayvansal gübre kullanıyorum. Kabağın tohumunu kendim yetiştiriyorum. Tarım ile uğraşmak çok güzel. Hobi olarak herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Kabağın sağlığa da çok faydası olduğunu dile getiren Ertuğral, bütün parça kabak, kabak tatlısı, fırında kabak yemekleri ile kabağın çok lezzetli yemek ve tatlılarının yapıldığını sözlerine ekledi.