Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın TGRT Haber ekranlarında yayınlanan Gündem Özel programında soruları cevapladı. 6 Kasım 2017’de göreve başladığını belirten Tuna, "Benden önceki Belediye Başkanımız Melih Gökçek’in Ankara’da yaptığı epeyce icraatları oldu. Görev değişiminden sonrada biz bu mevcut devam eden işleri tamamlama ve yeni ilave projelerle ihaleye çıkartıyoruz. Mesela Telekom’un önünden havaalanı istikametine giden bir kavşak var ve orası sıkıntılı. Orayı bir projeyle ihaleye çıkartıyoruz inşallah. Ankamall önündeki Akköprü’de yeni bir düzenleme gerçekleştireceğiz. Konya yolundaki Dikmen sapağında ciddi trafik kazaları oluyor, orada ve yine Eskişehir yolunda da projelerimiz var. İnşallah bunları bu yıl içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunlar ciddi anlamda trafiği rahatlatacak. Çevre düzenlemesi konusunda park ve bahçe gibi işleri de sürekli bir şekilde devam ettiriyoruz" diye konuştu.
Yaşar’ın 11 ay sonra da seçimlerin olduğunu hatırlatması ve bazı projelerin ortaya konulması gerektiğini belirtmesi üzerine Tuna, “Hem parti olarak hem de benim felsefemde, seçimler için değil nesiller için çalışmalarımızı yapıyoruz. Şehrimize kalıcı güzel projelere imza atmak bizim için önemli. Biz parti olarak seçimlere her zaman hazır bir partiyiz. Seçimlerin bittiği gün ertesi gün bir daha ki seçimlere hazırlıklar devam eder. Dolayısıyla önümüzdeki yıl mahalli idareler seçimi daha sonra 2019’un Kasım ayında milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimine parti olarak hazırız. Devam eden projemiz ve yeni uygulayacağımız projelerimiz hızlı bir şekilde devam edecek” ifadelerini kullandı.
“BEN ŞUNU İSTERİM VEYA BUNU İSTEMEM GİBİ BİR DURUM BANA YAKIŞMAZ”
“2019’da Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak mısınız?” sorusuna ise Tuna, “Bu konuyla ilgili bana verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmek benim görevim. Benim şurada veya burada olayım diye bir düşüncem olmadı olmazda. Cumhurbaşkanımız nasıl bir görev uygun görürse şahsıma ben o görevi hakkıyla yerine getirmeye çalışırım. Bana düşen de budur. Şuanda bulunduğumuz konum itibariyle vatandaşlarımıza en güzel hizmetleri sunmak benim asli görevimdir. Aday belirleme noktasında yetkili organlarımız nasıl bir karar verir onu da bilemem. Ben şunu isterim veya bunu istemem gibi bir durum bana yakışmaz. Ben bugüne kadar öyle bir talepte bulunmadım" açıklamasında bulundu.
Metro hattının genişletilmesi ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüklerini belirten Tuna, şöyle konuştu:
“Sağ olsun oda yapıcı bir yaklaşımla yaklaştı. Ulaştırma Bakanımıza da konuyu aktardım. Sağ olsunlar hem Başbakanımız hem de Ulaştırma Bakanımız, Ankara’daki metro ağının genişletilmesi ile ilgili olarak çalışmaları başlattılar. Bu çalışmalar neticelenince de rahatlama olacak. Şuan da üzerinde bir çalışma olduğu için nereden geçeceği ile ilgili bir şey söylemek doğru değildir. Mahcup olmamak için projeler netleşmeden bir şey söylemem doğru olmaz. Projeler netleşince Cumhurbaşkanımız bu güzel haberi Ankaralılara verecektir. Ankara’yı rahatlatacak projeler üzerinde çalışılıyor. Trafiğin rahatlaması için özelikle toplu ulaşımının geliştirilmesi gerekiyor. Buda raylı sistemlerle oluyor. Dolayısıyla ilk etapta metro veya Ankaray’ı daha da yaygınlaştırmaya çalışırken, yol bağlantıları ile ilgili olarak ta çalışmalar devam ediyor. Mevcut projeler var. Onlar tamamlandığı zaman Ankara daha rahat nefes almış olacak. Bağlıca’ya giden yol tamamlandı. Onun Çevre Yolu ile bağlantısını sağladığımız zaman Etimesgut ve Sincan bölgesinde de ciddi anlamda bir rahatlama olacak. Eskişehir Yolu’nun bir alternatifi olacak. Yeni yollar bakımından da çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca tüm ilçe belediye başkanlarımız ile istişare halindeyiz. İlçelerimizdeki acil ihtiyaçları birlikte değerlendiriyoruz. El ele verip, yani sen-ben yok biz varız şeklinde bütün belediyelerimizle iş birliği halinde şehrimizin daha rahat yaşanabilir hale gelmesi için çalışıyoruz. Onlarında taleplerini, kısa vadeli uzun vadeli olarak programlıyoruz. Karayollarıyla da çok güzel iş birliğimiz var. Onlarla da biten bazı projeler çalışmalarımız var. Bunları da hayata geçirdiğimiz zaman trafik çok rahatlamış olacak. Geçtiğimiz günlerde Niğde Otoyolu’nun tamamlaması gerçekleştirildi. Bu Niğde Otoyolu’na bağlanan Çevre Yolu’na da bizim Bilkent Hastanesi önünden giden yolu bağlayarak Konya yoluna paralel olarak Konya yolundaki trafiği rahatlatacak bir ulaşım olacak. Karayollarının ciddi desteği var bu konuda."
“AŞTİ KESİN OLARAK YERİNDE KALIYOR”
Cep terminalleri konusuna ilişkin Başkan Tuna, “Onunla ilgili çalışıyoruz. Ümitköy tarafında oturan bir vatandaş, Eskişehir tarafından gelip Ümitköy tarafında bir yerde inmezse, Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne (AŞTİ) kadar gelip tekrar bir daha gitmesi gibi bir durum olmaması bakımından yolcuların inip binmelerine imkan sağlayacak ana giriş noktalarında yerlerin tespiti ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Otobüs yine AŞTİ’ye gelecek ama yolcularımız gidip gelme durumu olmayacak. Kendi bölgesinde inecek veya binecek. AŞTİ’nin taşınması ile ilgili bir durum vardı. AŞTİ’nin taşınmasıyla ilgili Mamak bölgesinde bir alanda imar planı yapılmış ve oradaki imar parselinin ihalesi de yapılmış. Fakat mahkemeye gitmişler ve mahkeme bunun hem imar planını hem de satışını iptal etmiş. AŞTİ kesin olarak yerinde kalıyor. AŞTİ’nin yerinde kalmasının ayrıca bir avantajı var. Raylı sistemlerle bağlantısı olduğu için vatandaşlarımıza ulaşım konusunda rahatlık sağlıyor. Ayrıca şehirlerarası otobüslerin sayısında da azalma var. Hükümetlerimizin icraatları neticesinde hızlı tren ve hava yolunun halkın yolu olmasından sonra şehirlerarası otobüs sayılarında da ciddi anlamda azalma oldu. Gittikçe artan ve trafiği yoran bir durum değil. Gittikçe daha trafiği azaltan bir durumdur. AŞTİ’nin orada kalması en uygun olanıdır” ifadelerini kullandı.
“AKILLI IŞIK SİSTEMİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Mesai saatlerindeki trafik sıkışıklığına da değinen Tuna, bu konuyla ilgili çalışmalarının olduğunu belirtti. Tuna, “Sinyalizasyonlardan gelen trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak oradaki ışık sürelerini ayarlayan teknolojik bir proje üzerine çalışıyoruz. Akıllı Işık Sistemi diyoruz. Yani trafiği rahatlatsın da ister deli de ister akıllı, neticede trafiği rahatlatacak. Yolda yoğunluk varsa ışıklarda bekleme süresini ona göre ayarlayacak. Dünyada bunun örnekleri var. Şuan üzerinde çalışmalar yapılıyor. İnşallah kısa sürede netice alırız vatandaşlarımızın hizmetine sunarız” dedi.
Tek kart sistemi ile ilgili bilgi veren Tuna, “Tek karta geçtik, geçiyoruz. Tek bir adım kaldı. Mavi otobüsler kaldı. Onlarda yakın zaman da geçiyor. Ayrıca demiryollarımızda da artık bu kart geçerli olacak. Hepsinde tek kart olacak. Adı Ankara Kart olacak. Yani mevcut kart devam edecek. Otobüslerin çalışması ile ilgili olarak, ciddi anlamda bir vukuat bana gelmedi. Metrolar ile ilgili olarak ta, belli bir süreden sonra metroların bakımı ile ilgili çalışma olduğundan dolayı, belli bir süre aralığında çalıştırma imkanımızın olmadığını söyledi arkadaşlar. Metrolarda zaten çalışma saatlerini uzattık. Geride kalan birkaç saatte bakımları yapılacak” şeklinde konuştu.
“RANTA DÖNÜK EMSAL ARTIŞI ARTIK YOK”
Gündeme gelen bazı binaların tıraşlanması konusuna da değinen Başkan Tuna, “Temelde esas itibariyle yatay mimariyi yöneliyoruz. Şu ana kadar yapılmış olan binalar var. Bundan sonra böyle bir mimariyi belediye olarak uygun görmüyoruz. Yüksek binada yapılır. Fakat bu yerine göre yapılması gerekmekte. Bunun ulaşım meselesi, alt yapı meselesi ve trafik meselesi var. Bunların hepsi bir bütün olarak düşünülerek, yüksek katlı binaların olduğu bir bölge olabilir. Biz buna karşı değiliz. Bazı bölgelerimiz de emsali birken bunu ikiye üçe çıkardığı zaman o bölgede ciddi anlamda sıkıntılar çıkartıyor. Biz bunlara müsaade etmeyeceğiz. Çukurambar zaten olacağı olmuş. Bazıları orası ile ilgili söylediğimiz sözlerden rahatsız olmuş. Oradaki binalar bittikten sonra trafik sorunları artacak. Beyazsa beyaz ben farklı bir şey söyleyemem, doğruları konuşan biriyim. Orasının böyle olmaması gerekiyordu. Böyle bir uygulamanın olmayacağını, emsal artışının öldüğünü belirttik. Ranta dönük emsal artışı yok. Herkes için yok. Binlerce kişiyi ilgilendiren bir alanda bir miktar emsal artırma uygunsa makul bir artış olabilir. Tıraşlama veya çok katlıyı az katlıya indirme kararı aldığımız binalar var. Gönül ister ki böyle şeylere ihtiyaç kalmasın. Planlama aşamasında bunlar planlansın. Yapılmış binanın kesilmesine ihtiyaç kalmasın diye çaba sarf etmemiz lazım” açıklamasında bulundu.
Keçiören’deki Cumhuriyet Kulesi ve cazibesini kaybetmiş merkezler ile ilgili soruyu yanıtlayan Tuna, şunları kaydetti:
“Keçiören Belediye Başkanımız ile ilk görüşmemizde, bir anket yapmasını önerdim. ‘Vatandaşın çoğunluğu ne istiyorsa ona göre hareket edersin’ dedim. Anket yapıldı ve bitirilmesi noktasında bir anket sonucu çıktı. Orası ile ilgili plan değişikliklerini Keçiören Belediyesi, Büyükşehir Belediyesine sunuyor. Plan değişikliği yapıldıktan sonra imarına başlanacak. Orada ben kardeş olarak şöyle söyledim ‘Orayı işletecek firmayı da beraberinde bulursan ona göre projeyi geliştir. Bina bitti projeyi kim işletecek. Onu da şimdiden temin edersen daha rahat edersin’ dedim. Ulus projesi ile ilgili 2005 yılından beri çok ciddi çalışmalar yapıldı. Melih Bey bu konu hakkında çok çaba sarf etti. Burada hukuki süreçlerden dolay çok yavaş gitmek zorunda kaldı. Biz bu projeyi hukuk çerçevesinde hızlandırarak bu projeleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Sinyalizasyondaki çalışmalarla, birinci olarak trafikte rahatlama olacak, ikinci olarak ta toplu ulaşımı ve raylı sistemler yaygınlaştırdığımız zaman trafik bakımından Kızılay’da da bir rahatlama olacak."
“OLUMLU VEYA OLUMSUZ NETİCEDE ORASI ZEYTİN DALI OLDU”
ABD Büyükelçiliği önündeki caddenin isminin değiştirilmesiyle ilgili de konuşan Tuna, “İlgilileri tarafından söylenen, sokakların rakamlardan oluşması kolaylık sağlıyormuş. Teknik açıdan numaralı olmasının faydası varmış. Tabi bazı sokak ve caddelerimize önemli şahsiyetlerin isimleri konulmuş, konuluyor ve konulur da bu normal. ABD’den herhangi bir cevap gelmedi. Bu bizim meclisimizin iradesinde olan bir konu. Dolayısıyla Amerikan hükümetiyle, hükümetimiz arasında stratejik bir ortaklık bazında çalışmaları devam ediyor. Bazı gelişmelerden dolayı ve bazı verilen sözlerin yerine getirilmemesinden dolayı aksaklıklar oluyor. Olumlu veya olumsuz neticede orası Zeytin Dalı oldu. Artık nasıl anladıysalar" ifadelerini kullandı.
“YARIN AKŞAM ORTAKLARIMIZLA BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİP İHALE TARİHİNİ BELİRLEYECEĞİZ”
Ankara’ya yapılacak fuar alanıyla ilgili Tuna, şöyle konuştu:
“Fuar alanı ile ilgili Akyurt bölgesinde bir planlama yapılmış. Fuar alanı ile ilgili bir yer tespit edilmiş. Bu fuar mevzusu 2005 ve 2006 yıllarında gündemimizdeydi. Bu konuyla ilgili ciddi şekilde yer arayışlar oldu. Melih Bey Etimesgut tarafında yapmak istemiş ama bazı sebeplerden dolayı olmamış. Daha sonra Akyurt bölgesindeki bu alan ortaklar tarafından uygun görülmüş. Orada imar planı yapılmış ve projeleri hazırlanmış. Ben göreve geldiğim zaman bunun ihalesinin gerçekleşmediği söylendi. Ben geldikten sonra biran önce yapalım, dedik. İhale kararı aldık. Bazı gelişmeler oldu ve fuar alanının yerinin uygun olmadığı söylenmiş. Dolayısıyla yeni bir yer arayışı durumu ortaya çıkınca iş hepten sıkıntıya girecekti. Ortaklara söyledim, ‘Sizin bunu yapmaya niyetiniz yoksa kimseyi oyalamayın’ dedim. En sonunda Akyurt bölgesinde inşaatı gerçekleşecek. Metro da oraya gelecek. Ayrıca Başbakanımız ile yaptığımız görüşmede, havaalanından da fuar alanına uçakların gidiş-geliş işleri görülebilmesi için bağlantı olacak. Bir sıkıntımız kalmadı. Yarın akşam ortaklarımızla bir toplantı gerçekleştirip ihale tarihini belirleyeceğiz."
“EN KISA ZAMANDA İHALEYE ÇIKARTACAĞIZ”
Yaşar’ın Kanal Ankara Projesi ile ilgili sorusu üzerine Tuna, “Orada parça parça yapılması düşünülmüş. O şekilde yapılmasının mahsurları var. Birinci kısmı bir müteahhit yapıyor ikinci kısmı bir başkası yapacak. Diyelim ki birinci biraz geciktirdi, ikinci diyecek ki birinci geciktirdi ben başlayamadım. Mazeret üretecekler. Bu tür sıkıntılar oluşmasın diye bir proje bütünlüğü içinde ihaleye çıkartacağız. Tek parça halinde ihaleye çıkartacağız. Tek kalemde ihaleye çıkalım ve firmamız belli olsun. Bu konuyla ilgili olarak ta çalışmalar projeler tamamlanmak üzere, inşallah bunu da en kısa zamanda ihaleye çıkartacağız. Yapılan projenin aynı bütünlüğünü yapacağız. İhaleyi tek firmaya vereceğiz” cevabını verdi.
“2018 YILINDA HALK EKMEĞİNE ZAM YAPMAYACAĞIZ”
"Halk Ekmeğine zam gelecek mi?" sorusu üzerine Tuna, “2018 yılında Halk Ekmeğine zam yapmayacağız. Pasta veya böreğe falan olabilir. Ekmek önemli bir ihtiyaç olduğu için zam yapmayacağız” dedi.
“MELİH BEY’İN MÜHRÜ VAR ZATEN”
Tuna, Batuhan Yaşar’ın Kızılay Meydanı’ndaki lalenin kaldırılması, ANKAPARK’ın geleceği, Melih Gökçek’le ilişkileri, Karşıyaka Mezarlığı sorunu ve C plakalar ile ilgili sorduğu soruları da cevapladı.
Tuna, şunları kaydetti:
“Bunları tartışmaya gerek yok. O ekranın arızalı olduğu ve yenilenmesi gerektiği için kaldırıldı. Melih Bey’in izlerinin silinmesine gerek yok. Melih Bey 30 sene Ankara’ya hizmet etmiş belediye başkanı. Silinmeye ihtiyacı yok mührü var zaten. Bizim öyle bir düşüncemiz olamaz. ANKAPARK iyi olacak inşallah. Bitecek bitmesi için çaba sarf ediyoruz. Diyelim ki yarın bitti kim işletecek. Orayı profesyonel bir ekibin orayı işletmesi lazım. Onunla ilgili bazı çalışmalar var. Ancak oranın tahsis süresi 10 yıl. Ayrıca orada çay kahve içilmesine imkan sağlayacak bir imkan söz konusu değil. Bunların da düzeltilmesi bakımında bir kanun değişikliği gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kanun teklifi meclisimizden geçtikten sonra, buraya talip firmaların daha canlı şekilde geleceklerine inanıyoruz. Dolayısıyla ihalesi yapılıp işletmeye açılacak. Melih Bey’le tabi ki görüşüyorum. Çok sık olmasa da görüşürüm çünkü görüşmeyecek bir durumumuz yok. Yıllarca Ankara’ya hizmet etmiş emeği geçmiş. Mamak bölgesinde ciddi anlamda bir mezar alanımız var. Sincan’da Çimşit Mezarlığı’nda bir yerimiz var. Ayrıca Pursaklar bölgesinde, Melih Bey sağ olsun çok büyük bir alanı mezarlık olarak çalışmalarını başlatmış. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Karşıyaka Mezarlığı’nın da normal şartlarda bir iki yıl daha devam edeceği ön görülüyor. C plakası ile ilgili eylem neden gerçekleşti ben bilemem, o bir güvenlik meselesidir. Ancak bize gelen servis araçları taleplerine cevap verme maksadıyla 500 araçlık bir servis aracının kararını aldık. İlk etapta 150 tanesi ihaleye çıkartacağız. Bunlara talep olmazsa velilere, ‘Bakın biz ihaleye çıkarttık talep olmadı artık bizim yapabilecek bir şeyimiz yok’ diyeceğiz. Bizim durumumuz bu. Vatandaşımız doğalgazın büyükşehir belediye ile alakalı olduğunu düşünüyor haklı olarak. Fakat doğalgaz özelleştirildikten sonra bizim hiçbir alakamız kalmadı. Bize gelen şeyleri onlara yönlendiriyoruz onalar da sağ olsunlar bizi kırmıyor. Biz bu konuda ancak ricacı konumundayız.”
(İHA)