Mustafa Emre ÖZGEN / bursa.com
Bursa’nın hızla gelişen bölgelerinden olan Yunuseli, hızlı büyümeye ayak uydurmaya çalışıyor. Gerek iletişim, gerek ise elektrik ve gibi altyapı hizmetlerindeki ihtiyaçları her geçen gün artan Yunuseli’de artan nüfus beraberinde yeni ihtiyaçları getiriyor.
Seçildiğinde 9 bin seçmen olan Yunuseli’de şimdi 20 bini aşkın kişinin sandık başına gittiğini belirten muhtar İbrahim Bahar, yöneticilerin bölgeye daha sık gelmesini ve vatandaşlar ile birebir iletişim kurarak problemlere çözüm bulunabileceğini söylüyor.
İbrahim Bey Yunuselili misiniz? Ne kadar zamandır muhtarlık görevindesiniz?
Doğma büyüme buralıyım. 1973 yılında Yunuseli’nde doğdum. Burada büyüdüm, burada yetiştim. Atalarımız Balkan göçmeni. Mübadelede Bursa’ya gelmişler. Yunuseli küçük bir yerdi fakat bölgenin en büyük köyüydü. 1987 yılında belediyeye bağlandık. Doksanlarda ise Bulgaristan’dan zorunlu göç ile gelen vatandaşlarımız ile Yunuseli büyümeye başladı.
2009 yılında muhtarlık bize nasip oldu. Güneştepe Mahallesi bizden ayrıldığında 9250 seçmenimiz vardı. En son seçimde seçmen sayımız 23 bin civarında.
Yunuseli büyüyor. Bu büyüme düzenli mi gerçekleşiyor yoksa bir sıçrama mı meydana geldi?
Yaklaşık son on yıldır nüfusta büyük artış meydana geldi. Yunuseli sürekli göç alıyor. Burada balkan göçmenleri, Karadenizliler ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden gelen vatandaşlar var. Yeni yapılan bloklarla birlikte bölgemizde kalite artmaya başladı. Memurlar, müdürler, emniyet mensupları burayı tercih ediyor. Öte yandan nüfus arttıkça eksiklerimiz gün yüzüne çıktı.
Ne gibi eksiklikler var?
Yunuseli’nde göçlerle birlikte plansız ve kaçak yapılaşma meydana geldi. 2002 yılında imar planları beş kata çıkmış. Bizim haberimiz yoktu. O dönem kimi simsarlar iyi iş yaptılar. Uygun fiyatlarla aldıkları arsalardan büyük paralar kazandılar. 2009 yılından sonra nüfus artışı hızlandı. 9 bin seçmenden 16 bin seçmene çıktı.
Yeni imar bölgelerine kaç kişi geleceği belli. Ne kadar yatırım yapılacağı belli. Fakat elektrik ve iletişim altyapısında kimi olumsuzluklar yaşanabiliyor. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ve karşısına üç bin kişilik yerleşim yeri yapıldı. Buralara internet hattı daha yeni geliyor.
Ulaşım konusunda ise, Acemler buraya beş kilometre uzakta ama vatandaş sıkıntı çekiyor. 2002 yılında iki minibüse karşılık bir otobüs verildi. Dört araç heykele, dört araç ise Gündoğdu üzerinden Fomara’ya gidiyor. 25 ve 29 numaralar. Yarım saatte bir köyden heykele giden aracımız ise akşam erken saatte bitiyor. Trafik zaten kentte sorun… Bir de pazaryeri sıkıntımız vardı, yeni yer açılacak. Gençlerin faydalanabileceği spor tesisimiz yok.
Sorunların çözümü için neler öneriyorsunuz?
Yöneticiler halkın içinde olsunlar. Birbirlerini çekiştirene kadar, madde bağımlılığına karşı mücadeleye ağırlık versinler. Planlı çalışmalar yapılmalı. Bir yer tamir ediliyorsa bitmeden diğerine geçilmemeli. Bana bazen nasıl böyle konuşabiliyorsun diyorlar. Halkın ihtiyaçlarını görmek lazım. Biz anlatmazsk kim anlatacak?
Muhtarlık olarak sosyal ve kültürel faaliyetler düzenliyor musunuz?
Belediyenin düzenlediği gezilere katılım sağlıyoruz. İnternet üzerinden çağrı yaparak katılımcıları belirliyoruz. Mevlidler, aşure günleri düzenliyoruz.
Vatandaşla ilişkileriniz nasıl? Göreve devam etmeyi düşünüyor musunuz?
Hemşerilerimiz çoğu problemlerinde ilk beni arıyorlar. Su arıza yaptı, elektrik gitti muhtar arızayı ara, trafik sıkıştı muhtar bizi kurtar… Sağolsunlar, biz de sorunları çözmeye çalışıyoruz. Engelli ya da yaşlıları evlerine kadar götürüyoruz. Severek ve isteyerek bu işe girdik. Nasipse eğer devam etmek de isteriz.