Yaşam

12'nci gün iftar menüsü

İftarda ne pişirsem sorusunun cevabını, Ramazan ayının 12. gününde nefis bir fırında sebzeli tavuk ve pirinç pilavı cevaplayabiliriz. Sıcacık bir yoğurt meyaneli çorba ve parmak ısırtan kadayıf dolması ile zenginleşecek 12. gün Ramazan iftar menüsünde yine harikalar yaratabilirsiniz.

12'nci gün iftar menüsü
29-06-2015 15:03

Günlük iftar menüsü tariflerinde bugün;

Yoğurtlu Yarma Çorbası

Fırında Sebzeli Tavuk - Pirinç Pilavı

Mevsim Salata

Gül Böreği

Kadayıf Dolma var.

YOĞURTLU YARMA ÇORBASI

Yoğurdun girdiği her yemek güzel değil midir? Kıvamlı ve lezzetli yapısıyla, girdiği her tencereyi, her tabağı güzelleştiren yoğurt, çorbalara da fazlasıyla yakışır. İşte yoğurtlu ve son derece besleyici bir çorba…

Malzemeler:

1 çay bardağı yarma (kırık buğday)

1.5 su bardağı yoğurt

1 adet yumurta sarısı

2-3 damla limon suyu

1 su bardağı su

Tuz, karabiber

Yarmayı haşlamak için 6 su bardağı su 

Sos için :

2 yemek kaşığı tereyağı

1’er tatlı kaşığı nane ve pul biber

Yapılışı:

6 su bardağı suyu tencereye koyun ve kaynatın. Yıkayıp süzdüğünüz 1 çay bardağı yarmayı kaynayan suya atın ve yumuşayana kadar pişirin. Derin ve büyükçe bir kasede yoğurt, limon suyu, yumurta sarısı ve 1 bardak suyu çırpın. Yarmaları haşladığınız tencereden 1 kepçe su alıp, terbiyeye karıştırın ve hepsini tekrar tencereye boşaltın. Çorba çok koyu kıvamlı olursa bir miktar kaynar su ekleyebilirsiniz. Çorbayı kısık ateşte zaman zaman karıştırarak yaklaşık 30 dakika pişirin. Ocaktan alırken tuz ve karabiberini ilave edin. Tavaya tereyağı koyun, üzerine nane ve pul biber ekleyerek kızdırın ve kaselere bölüştürdüğünüz çorbanın üzerinde gezdirin.

FIRINDA SEBZELİ TAVUK

Tavuk ve sebzelerle hazırlanmış nefis bir fırın yemeği tarifimiz var. Üstelik son derece pratik ve keyifle hazırlanacak bir tarif.

Malzemeler:

6 parça tavuk incik (kemiksiz)

8 adet sivri biber

1 adet kırmızı yağ biberi

6 adet küçük boy patates

1 adet ufak kuru soğan

6-7 adet irice mantar

2-3 diş sarımsak

1 çağ bardağı haşlanmış bezelye

3 adet iri domates

1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası

1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz, karabiber, kekik, pul biber

Yapılışı:

Genişçe bir fırın tepsisini ince bir kat yağlayın.  Tüm sebzeleri yıkayıp süzün. Biberleri halka halka veya uzun uzun, soğanı yarım ay şeklinde piyazlık, mantarları yarım ay veya küp küp,  domatesleri yarım ay şeklinde, kabukları soyulmuş patatesleri küp küp veya parmak şeklinde doğrayın. Sarımsağı ezin.  Geniş ve derin bir kabı alın. İçine tüm doğradığınız sebzeleri, bezelyeyi, tavuk incik dilimlerini  koyun. Salçaları, tuzu ve baharatları ekleyin. Zeytinyağını tüm malzemenin üzerine dökün ve elinizle zeytinyağı ve salçayı tüm malzemeye yedirecek şekilde karıştırın. Tavuk ve sebzeleri, hafif yağlanmış tepsiye yayın ve tepsiyi hava almayacak şekilde aliminyum folyoyla kapatın. 200 derece fırında 45 dakika üzeri kapalı olarak pişirin. 45 dakika sonunda fırını açın, folyoyu çıkarın ve 10-15 dakika kadar da üzeri açık şekilde, tavukların ve sebzelerin üzeri kızarana kadar pişirin.

Not: Sebze miktarı ve çeşidini kendi damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Kabak, havuç, ıspanak, patlıcan, kereviz de ekleyebilir yahut kendi seçtiğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz. Eğer daha sulu kıvamlı bir yemek istiyorsanız, tepsiyi fırına vermeden önce  1 su bardağı kaynar su ilave edebilirsiniz.

PİRİNÇ PİLAVI

Et yemeklerinin vazgeçilmez destekçisi pirinç pilavı tarifini tekrar yineleyelim…

Malzemeler:

2 su bardağı baldo pirinç

50 gr tereyağı (yaklaşık olarak dolu dolu 1 çorba kaşığı)

1 kahve fincanı arpa şehriye

2 çay kaşığı tuz

3 su bardağı su yahut et ya da tavuk suyu

Yapılışı:

Pirinçleri suyun altında, bulanık suyu durulaşana kadar iyice yıkayın. Vaktiniz varsa 30 dakika kadar oda ısısındaki suyun içinde bekletin ve süzün. Tencereye tereyağını koyun, yağ eriyince arpa şehriyeyi ekleyin ve rengi hafif dönene kadar kavurun. Şehriyeler ne az kavrulup sarı kalsın, ne de fazla kavrulup yansın. Hafif kahverengiye dönene kadar kavurduktan sonra iyice süzdüğünüz pirinci ilave edin ve bir iki kez hafifçe karıştırdıktan sonra üzerine normal ısıdaki suyu yahut et suyunu da ekleyin. Tuzunu da atıp son bir kez hafifçe karıştırdıktan sonra orta ateşte önce kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatın. Pilavın üzeri göz göz olup iyice suyunu çekince ocağı kapatın. Tencerenin üzerine kağıt havlu kapatın ve kapağını da örterek 15 dakika kadar demlenmeye bırakın.

MEVSİM SALATA

Dalından kopmuş yaz sebzeleriyle yapılmış mevsim salataları olmadan sofralar tamamlanmaz. Güzel bir mevsim salatası için malzemeler:

2 orta boy olgun domates

2 orta boy salatalık

3-4 adet sivri biber

1 orta boy beyaz tatlı soğan

10 dal kadar maydanoz

İsteğe göre birer tutam taze nane ve dereotu

1 adet ufak limon

2 çorba kaşığı elma sirkesi (üzüm de olabilir size kalmış)

İstenilen ölçüde nar ekşisi

Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı (daha az yahut daha fazla da kullanabilirsiniz.)

Bir çimdik tuz

Yapılışı:

Tüm sebzeleri yıkadıktan sonra domates ve salatalıkları kesme tahtası üzerinde küp küp doğrayın. Soğanı yarım ay şeklinde incecik piyazlık formda doğrayın ve asidini almak için biraz tuzla ovalayın ve yıkayıp süzün. İnce sivribiberlerin saplarını kesin ve küçük halkalar şeklinde doğrayın. Maydanozları ve eğer kullanacaksanız nane ve dereotunu incecik doğrayın. Doğradığınız tüm malzemeleri karıştırma kabına alın ve zeytinyağı, limon suyu, tuz, sirke ve nar ekşisini de ekleyin ve bir kez daha karıştırın. Tüm sebzelerin suyunu bırakması; zeytinyağlı sosla bütünleşmesi için salatayı biraz dinlendirin ve servis yapın.  Salatanızı servis sırasında  siyah zeytinlerle de süsleyebilirsiniz.

GÜL BÖREĞİ

Fırından yeni çıkmış sıcacık ve mis gibi kokan bir börek tarifimiz var. İster akşam yemeği sofranızda ara sıcak olarak tüketin, dilerseniz ikindi çayının yanında konuklarınıza ikram edin.

Malzemeler:

3 adet yufka.

Yufkaları Islatma İçin:

Yarım su bardağı süt

Yarım çay bardağı yoğurt

5-6 çorba kaşığı zeytinyağı

1 adet yumurta.

İç harcı İçin:

Beyaz peynir,

1 tutam maydanoz.

Üzeri İçin:

Yumurta sarısı

Susam, çörekotu

Yapılışı:

İç harcı için: Peyniri ezin, maydanozu ince ince doğrayın ve bir kase içinde karıştırın. Islatma sosu için: Bir kaseye yoğurt, süt ve yumurta sarısını koyup çırpın. Yufkayı temiz ve geniş bir zemine yayın. Üzerine fırça yardımıyla eşit şekilde ıslatma sosundan sürün. 4 eşit üçgen şeklinde kestiğiniz yufkaların geniş tarafına peynirli harçtan koyun. Yufkayı önce rulo şeklinde sarın, daha sonra kendi etrafında kıvırarak gül şekli verin ve pişerken açılmaması için kürdan saplayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine börekleri dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Bol susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Not: Peynir dışında patates, pırasa, mercimek, kıyma, tavuk, sosis, sebze gibi istediğiniz malzemeden börek iç harcı hazırlayabilirsiniz.

KADAYIF DOLMA

Çıtır çıtır, şerbetle hallenmiş altın sarısı renkte kızartılmış bir tatlı olan kadayıf dolma, geleneksel tatlardan hoşlanan damaklar için ideal…

Malzemeler:

400 gram kadayıf

1 kase dolusu iri iri dövülmüş ceviz içi

3 adet yumurta

1,5 çay bardağı süt

Kızartmak için ayçiçek yağı

Şerbet için:

3 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı su

Yapılışı:

Kadayıfı bir kabın içine alıp didikleyin ve tezgahın üzerine alın. Parça parça kopararak içine ceviz koyup sarın. Tüm kadayıfı bu şekilde sarın. Bir kaseye yumurta sarılarını alın, içine sütü ekleyin ve çırpın. Sardığınız kadayıfları yumurtalı süte batırın ve fazlasını elinizle sıktırın. Kızgın yağa bıraktığınız kadayıfları nar gibi kızartın ve önceden hazırlayıp kaynattığınız şerbete batırın. Kadayıf dolmaları şerbeti çekince servis tabağına alın. Üzerine yahut yanına vanilyalı dondurma koyarak servis edebilirsiniz.

Not: Kadayıfınız taze olsun ve kısık ateşte kızartın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER