Teknoloji

17 yaşındaki lise öğrencisi uluslararası bilim adamlarına sunum yapacak

11. Sınıfta okuyan 17 yaşındaki bilal sayın, hazırladığı "potential habitable environment for cultivating algae: Proxima centauri b (alglerin yaşayabileceği potansiyel ortam: Proxima centauri b)" isimli çalışması ile uluslararası astronomi kongresi (ıac) kongresine davet edildi.

17 yaşındaki lise öğrencisi uluslararası bilim adamlarına sunum yapacak
31-05-2024 12:52

Nevşehir’de lise 3. sınıf öğrencisi Bilal Sayın, hazırladığı "Alglerin Yaşayabileceği Potansiyel Ortam: Proxima Centauri b." konulu makale ile 75. Uluslararası Astronomi Kongresi’ne (IAC) davet edildi.


1960 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Astronomi Kongresi, her yıl uzay araştırmacıları, uzay mühendisleri, uzay ajansları, endüstri liderlerini ve öğrencileri bir araya getiiyor. Uzayın derinliklerindeki sırları keşfetmeye ve gelecekteki keşiflere yön vermeye fırsat sağlayan kongre, bu yıl 14-18 Ekim tarihleri arasında İtalya’nın Milano şehrinde yapılacak. Uzayın sınırlarını zorlayan projelerin münazara edileceği kongrede, derin uzay keşfi, uydu teknolojileri, uzay araçları ve roket sistemleri gibi pek çok konuda bilim adamları fikir alışverişinde bulunarak, geleceğe dair vizyonlarını ve projelerini paylaşacak. Dünyanın önemli üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra NASA, ESA, MIT gibi kurum araştırmacılarının yaptığı bilimsel çalışmaların sunumlarının yapılacağı kongreye,


uzayda yaşam bilimleri kategorisinde alanında 124 araştırmacı arasında tek Türk olan 17 yaşındaki 11. sınıf öğrencisi Bilal Sayın da davet edildi. Sayın, kongrede “Potential Habitable Environment for Cultivating Algae: Proxima Centauri b (Alglerin Yaşayabileceği Potansiyel Ortam: Proxima Centauri b.) konulu makalesinin sunumunu yapacak. Kongreye ayrıca Türkiye’den farklı kategorilerden toplam 10 araştırmacı davet edildi.


Çocukluğundan beri uzaya meraklı olduğunu söyleyen Bilal Sayın, "Su yosunu olarak bilinen alglerin potansiyel yaşayabilecekleri ortamlar üzerine bir takım araştırmalar yaptım. Bu çalışmayı da kongreye gönderdim. Gönderdiğim çalışma kabul edildi. Çalışmamda bize en yakın gezegende su yosunlarının yaşayabileceğine dair bir çalışma yaptım. Bu çalışmanın keşiflerini, sonuçlarını, risklerini bir makale haline getirdim. Bu çalışmayı yaparken bilimsel çalışmalardan ve kendi gözlemlerimden yararlanarak ortaya bir sonuç çıkarttım. Su yosununun avantajı; en ilkel canlılardan biri. Bu nedenle çok çabuk adapte olabiliyor” şeklinde konuştu.


Sayın, “Gönderdiğim çalışma dünyanın birçok ülkesinde ve özellikle NSA, ESA ve MIT’te görevli araştırmacılar tarafından değerlendirildi. Uzayda yaşam bilimleri kategorisinde Türkiye’den sadece ben kabul edildim. Uzaya çok meraklıyım. Yıllarca çıplak gözle gözlem yaptım. Daha sonra dürbün ve teleskopla gözlemlerim oldu. Bunlar amatör gözlemlerdi" ifadelerini kullandı.


Okul Müdürü Rauf Denizler de, "Okulumuzda yapılan bir takım çalışmalar Türkiye rekorları getirmişti. Bugün itibarıyla da öğrencimiz uluslararası bir kongrede sunum yapacak konuma gelmiş oldu. Ülkemizin kalkınmasında bir değer, bir zenginlik oluşturabilmesi için bu tür çalışmaları önemsiyorum. Bu başarısından dolayı da öğrencimizi tebrik ediyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER