Malatya BüyükÅŸehir Belediyesince yaptırılan FotoÄŸraf Makinası Müzesinin ardından hizmete giren Radyo ve Gramofon Müzesi ÅŸimdiden ses getirmeyi baÅŸardı. Tarihi havasıyla ziyaretçileri içine çeken müze radyo ve gramofonun zaman içinde geçirdiÄŸi deÄŸiÅŸimi gözler önüne seriyor.
703 PARÇA BULUNUYOR
Eski Malatya evlerine uygun ÅŸekilde inÅŸa edilen ve önümüzdeki günlerde resmi olarak açılması planlanan müzede toplam 703 adet radyo, mikrofon ve gramofon yer alıyor. 1800’lü yıllara ait gramofonlar ve 1900’lü yıllara ait radyoların da sergilendiÄŸi müzede geliÅŸen teknoloji ortamı ve küreselleÅŸen dünyada çocuk ve gençlere sanat, kültür alanında nostaljik ve eÄŸitici bilgiler sunulması hedefleniyor.
Müze hakkında bilgi veren müze sorumlusu Baki Tamer Selçuk, müzenin Eylül 2018’den beri vatandaÅŸların hizmetine açıldığını ancak ÅŸu anda resmi olarak açılmadığını ifade ederek müzede toplamda 703 parça radyo gramofon, mikrofon ve eski radyoların olduÄŸunu söyledi. Selçuk, “Kronolojik olarak 1890’lı yıllardan günümüze kadar sürecin nasıl iÅŸlendiÄŸi ve deÄŸiÅŸimin nasıl yaÅŸandığı burada anlatılıyor. Burada en ilgin parçamız olarak 1890 model bir laternamız var, 1920’li yıllara ait de radyomuz var” dedi.
Henüz resmi açılış yapılmamasına raÄŸmen umduklarının çok üzerinde bir ilgi olduÄŸunu ifade eden Selçuk, “Önce FotoÄŸraf Makinası Müzesini kurduk bu müze ilgi görünce 2. ihtisas müzesi olarak radyo ve gramofon müzesini kurmaya kara verdik. Åžu an önümüzde baÅŸka projeler de var ÅŸimdi onların isimlerini vermeyeyim sürpriz olsun” diye konuÅŸtu.
(Barış Türel - Numan Güder /Ä°HA)