Bursa

35 derecelik sıcakta ekmek savaşı (ÖZEL HABER)

Bursa’da 35 dereceyi gören hava sıcaklığına aldırmayan kadınlar, Ramazan ayı olmasına karşılık ekmek mücadelelerinden vazgeçmiyor. Şeftali hasadı yapan işçiler, sıcağa aldırmadan 50 lira kazanmak için savaşıyor.

35 derecelik sıcakta ekmek savaşı (ÖZEL HABER)
15-07-2015 10:44

BURSA.COM

Bursa’da Ramazan ayı olmasına rağmen şeftali hasadı 35 derecelik sıcak ile birlikte devam ediyor. 50 liralık yevmiye için sıcak altında oruçlu olarak şeftali toplayan kadınlar, ne ekmek parasından, ne de oruç tutarak maneviyattan vazgeçmiyor. Bursa dışından gelen işçiler, oruçlu olarak sıcakta şeftali toplamanın zor olduğunu ifade ederek, “Mecbur çalışmak zorundayız. 5 ile 2 saatleri arasında çalışıyoruz. Sıcakta merdiven taşıyıp ağacın üzerine tırmanıp şeftali topluyoruz. Oruçlu olduğumuz için zorlanıyoruz. Ekmek parası için bu işi yapmak zorundayız” dediler.

Bu yıl soğuk havalar ve dolu sebebiyle Bursa’da 110 bin ton olan rekolte 30 bin ton azalarak 80 bin tona düştü. Bursa Şeftalisi tarlada kilosu 2 ile 2,5 lira arasında müşteri bulurken, halde 2 ile 3,5 lira, pazarda 4 ile 5 liradan satılıyor.

 

İŞTE ŞEFTALİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI…

Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali gülgiller familyasından. Eski çağlarda şeftali Çin’de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak adlandırılmış. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesinde ve Bursa ilinde yetiştiriciliği yapılıyor. Dünya genelinde Türkiye şeftali üretimi yapan ülkeler arasında 6 inci sırada yer alıyor. Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamini ihtiva ediyor. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin şeftali demir ve sodyum açısından da zengindir.

BAĞIRSAK KURTLARINI ENGELLER

Sindirim sisteminde etkili olduğu bilinen şeftali bağırsakların çalışmalarını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Bağırsak kurtlarını engeller ve var olan bağırsak kurtlarının atılmasını sağlar. İdrar yolları enfeksiyonlarının kısa sürede tedavi edilmesinde faydalı olup idrar yollarını temizler. İdrar yollarındaki ve böbreklerdeki kum ve taşın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kanda biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak kanı temizler.

BÖBREKLERİ ÇALIŞTIRIR

Şeftalinin sindirim sistemine faydaları: Bileşenleri sayesinde böbreklerin çalışmasını ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır. Bağırsakları yumuşatır ve kabızlık sorunları için ise birebirdir. Böbreklerde oluşan kum ve taşın atılımını sağlar aynı zamanda da oluşumunu önlemesi konusunda etkilidir.

AĞIZ SAĞLIĞINI KORUR

Şeftali kanser hastalığını engelleyebilir: Şeftali bioflavonoid ve  özellikle de karotenoid açısından zengindir. Şeftali hücrelerin hasar görerek kanserin yayılmasına engel olurlar. Ayrıca şeftali tüketimi ağız sağlığının korunmasını sağlar.

KALP SAĞLIĞINA OLUMLU ETKİ YAPAR

Şeftali kalp sağlığı için faydalıdır: Şeftali kalp sağlığı açısından çok önemli olan potasyum ve lif içermektedir. Zengin lifler kolesterolü sağlıklı seviyede tutar ve bu durum dolaylı olarak kalp sağlığına olumlu anlamda etki eder.

ZARARLI GÜNEŞ IŞINLARININ ETKİSİNİ KIRAR

Şeftali iyi bir antioksidandır: Şeftali antioksidanlar açısından iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle güneş ışığına maruz kaldığınızda oluşan serbest radikaller karşı bünyeyi korumaktadır. Zararlı güneş ışınlarının etkisini kırar. Bunun dışında antioksidanlar vücudu diğer farklı hastalıklardan da korur.

KIKIRDAK VE KEMİKLERİ ONARIR

Şeftali dokuları korur: Şeftalinin içerdiği C vitamini dokuların sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Bunun dışında dokularda meydana gelen travma sonrası süreçte dokuların hızla iyileşmesine yardımcı olur. Şeftalinin içerdiği askorbik asit bağışıklığı güçlendirir ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca kıkırdak ve kemikleri onarmak için yardımcı olur.

KABIZLIK SORUNUNU ÇÖZER

Şeftali sindirim sistemine yardımcı olur: Şeftali, kabızlık sorununu kolayca çözebilir. Zengin miktarda potasyum içerdiği için metabolizmadaki pH dengesini arttırır ve sağlıklı bir seviyede tutar. Ayrıca  karbonhidrat sindirimine yardımcı olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER