Ekonomi

40 milyon ton kömür çıkarılmayı bekliyor!

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında denizin altında kömür üretimi yapılıyor. Bölgedeki toplam 100 milyon ton kömür rezervinin denizin altında kalan 40 milyon ton bölümü ekonomiye kazandırılmayı bekliyor.

40 milyon ton kömür çıkarılmayı bekliyor!
13-09-2016 16:46

Kuruma bağlı 5 müesseseden sadece Kozlu’da 1980’den itibaren denizin altında kömür üretimi yapılıyor. Yerin 485 ve 630 metre altında kıyıdan denizin altına doğru uzanan yaklaşık 200 metrelik galerilerde maden işçileri kömür kazıyor. 3 vardiya halinde bin 474 işçinin çalıştığı Kozlu maden ocağında uzmanlar, üretim sırasında denizde su sızdırmasına karşı sürekli ölçüm ve teknik incelemeler yapıyor. Suda konsantrasyon değişimi olup olmadığı kontrol ediliyor.

Alınan önlemler sonucu şimdiye kadar denizin tabanında üretim alanına su sızdırması kazası yaşanmadı. Bölgede bulunan 100 milyon ton rezervin denizin altında kalan bölümünün 40 milyon ton olduğu belirtildi. Söz konusu kömürün ülke ekonomisine kazandırılması için Kozlu sahilinde bin 250 metre açığa kadar galerilerin uzayacağı kaydedildi.

TÜRKİYE'DE SADECE KOZLU’DA

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye’de deniz altında sadece Kozlu Müessesesi’nde üretim yapıldığını söyledi. Denizin altındaki galerilerde kömür çıkarma işleminin daha yavaş ve dikkatli yapıldığını belirten Demirci şöyle konuştu:

"Bu galerilerdeki çalışmalarımız yavaş devam ediyor. Hem işçi sayımız az, hem de risk daha fazla. TTK’mız önlem konusunda tedbirlerini alıyor. Gerek sondaj gerekse fizibilite raporları olsun katmanların sağlamlığı konusunda çalışmalarını sürdürüyor. O konuda bir sıkıntımız yok. Öyle bir şey olsa anında o galerileri terk ederiz. Maden işçileri açısından denizin altında üretim yapmak ayrı bir duygu. Çünkü, üzerinde milyarlarca metreküp su var. Emniyet açısından kurumumuz gerekli önlemleri alıyor."

Kozlu Müessesesi’nde 20 yıl çalıştıktan sonra 2010’da emekliye ayrılan 55 yaşındaki Ali Osman Çiv ise "Son dönemlere doğru denizin altına kadar geldik. Şu anda halen denizin altında üretim çalışması var. Denizin altında çalışmak bizi korkutmaz. Çünkü madenci yer altında her türlü zorluğa alışkın" dedi.

DHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER