Teknoloji

'4,5 G'yi ilk gününde 4,5 milyon kişi kullandı'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İstanbul'da dün akşam tanıştığımız 4,5 G ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

'4,5 G'yi ilk gününde 4,5 milyon kişi kullandı'
01-04-2016 20:32

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G'nin ilk gününde 4,5 milyon abonenin bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladığını bildirdi. Sayan, BTK tarafından 4,5G IMT- Advance hizmetlerinin sunulmaya başlaması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Dünyada en son kullanılan mobil iletişim teknolojisi IMT-Advance 4,5G hizmetine dün gece yani 10 saat önce ülkemize 'hoşgeldin' demenin ve bu hizmeti vatandaşlarımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Toplantıya girmeden önce 3 operatörümüzün sorumlulularından son rakamları aldım. 4,5G'nin ilk gününde 4,5 milyon abonemiz bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladı. Dün gece saat 00.00 itibarıyla 4,5G hizmetlerini Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında ABD'de bulunan Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Bakanımız Yıldırım ilk 'Alo' demesiyle, bu görüşmeyle ilk 'alo' gerçekleşmiş oldu. 4,5G teknolojisinin Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyoruz." dedi.

'TEKNOLOJİ TRENİNİ 4,5G İLE YAKALADIK'

Sayan, "Teknoloji trenini 4,5G ile yakaladık. Bu hizmeti yerli ve milli baz istasyonumuz ULAK üzerinden de alabileceğiz." dedi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker,  ULAK Projesini antrenman yapan, ısınan, çalışan ama sürekli yedek kulübesinde  bekleyen bir futbolcuya benzettiğini belirterek, operatörlere hitaben "Lütfen  bize şans verin, lütfen ULAK'ı canlı şebekelerin içinde kullanalım" dedi. 

Şeker, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 4,5G  IMT- Advance hizmetlerinin sunulmaya başlaması dolayısıyla düzenlenen törende  yaptığı konuşmada, 3 yıldır iş ortakları ile birlikte üzerinde çalıştıkları ULAK  Projesinin geldiği aşama ile ilgili bilgi verdi.

ULAK Projesi kapsamında yerli bir baz istasyonu geliştirdiklerini  aktaran Şeker, prototipleri ürettiklerini, 4,5G standartlarının temel özellikleri  diyebilecekleri vasıfların tamamını eklediklerini söyledi.

Şeker, ürettikleri prototipleri operatörlere verdiklerini ve sahada  test edildiğini, onlardan gelen geri dönüşümleri alıp ürünlere yansıttıklarını  kaydetti.

Sistemlerinin seri üretime geçmeye hazır olduğunu vurgulayan Şeker,  "Artık burada operatörlerimizin desteklerini, seri üretime geçmek için  siparişlerini bekliyoruz" dedi.

 Şeker, geliştirdikleri ürünlerle sadece Türkiye'nin ihtiyaçlarını  düşünmediklerini, küresel bir oyuncu olmak istediklerini dile getirdi.

ULAK Projesini sürekli antrenman yapan, sürekli ısınan, sürekli  çalışan ama sürekli yedek kulübesinde bekleyen bir futbolcuya benzettiğini  aktaran Şeker, operatörlere hitaben "Lütfen bize şans verin, lütfen ULAK'ı canlı  şebekelerin içinde kullanalım" dedi.

Akdemir: "Son 10 yılda altyapıya 20 milyar liranın üzerinde yatırım  yaptık"

Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi Üst Yöneticisi (CEO) Erkan  Akdemir ise teknoloji nötr olarak başlayan ve BTK'nın elindeki tüm frekansları  sektörün kullanımına açmasıyla çok önemli dönüşüm yaşandığını belirterek,  devletin de önemli kazanç elde ettiğini, ihalede yer alan frekanslar için  operatörlerin taahhüt ettiği 3,35 milyar avronun ötesinde Türkiye ekonomisine  getireceği katkının çok daha fazla olacağını kaydetti.

Akdemir, Türk Telekom'un Türkiye genelindeki 4,5G uyumlu baz  istasyonlarının yaklaşık yüzde 70'inin fiber bağlantısına sahip olduğunu ifade  ederek, bu oranın Avrupa'da yüzde 20 seviyesinde olduğunu söyledi.

Son 10 yılda altyapıya 20 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını  anlatan Akdemir, şunları dile getirdi:

"Tüm bunların sonucunda bugün Türkiye'nin 81 ilinde 213 bin  kilometreye ulaşan fiber altyapımızla Türkiye'deki hanelerin yüzde 62’sine  ulaşıyoruz. Aselsan ve Netaş'la iş birliği yaparak Türkiye’nin ilk yerli baz  istasyonu olan ULAK'ı geliştiren ve üreten konsorsiyumda yer alıyoruz. Tasarım  aşamasından geliştirmeye kadar tüm süreçlerinde rol aldığımız ULAK projesinde ilk  siparişi veren operatör olmaktan kıvanç duyduğumuz gibi diğer operatörlerin de bu  milli projeyi bu denli sahiplenmesi ve ön siparişlerini geçmeleri bizi çok  sevindirdi. Türkiye'de teknoloji üretme ve geliştirme vizyonumuzdan hareketle  Nokia ile anlaştık. Bu anlaşmayla baz istasyonlarının beyni olarak kabul edilen  baseband ekipmanları artık Çorlu’daki fabrikada üretilecek. Türk Telekom olarak,  başta kendi altyapımızda kullanmak üzere Türkiye’de milli teknolojinin  geliştirilmesini ve üretimini desteklemeye yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.  Kendi milli yazılımlarımızı üretmeyi ve Türkiye’yi bir teknoloji ihraç merkezi  haline dönüştürmeyi de son derece önemsiyoruz. Bu vizyon eşliğinde, uluslararası  konsorsiyumlarda yer alarak 5G yazılımları üreten ilk Türk şirketi olduk."

Akdemir, bu yatırımların yalnızca Türkiye'nin 2023 yılı ekonomik  hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmakla kalmayıp, sosyo-ekonomik bir dönüşümü de  beraberinde getirerek vatandaşları "dijital vatandaş" haline dönüştüreceğini  vurguladı.

Öğüt: "500 bin vatandaşa 4,5G'yi anlattık"

Vodafone Türkiye Üst Yönecisi (CEO) Gökhan Öğüt de Vodafone Türkiye  olarak, çok hummalı bir dönemin ardından dün gece saat 12 itibarıyla başarılı bir  şekilde 4,5G'ye geçmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "4bucakG"  TIR'larının 4 bin kilometreye yakın yol kat ettiğini, 500 bine yakın vatandaşa  4,5G'yi anlattığını kaydetti.

Öğüt, 4,5G'nin, sadece sektör ve Türkiye için değil, şirketleri için  de çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"2006 yılında Türkiye’nin ikinci en büyük uluslararası doğrudan  yatırımı olarak hayatımıza başlamıştık. 4,5G ise bizim satın almadan sonraki  ikinci en büyük yatırımımız. 4,5G'yi hayata geçirebilmek için son 2 yılda ihale  bedeli dahil olmak üzere 5 milyar liralık yatırım yaptık. Bu yatırımı sadece  Türkiye’ye olan güvenimizi bir kez daha kanıtlamak için değil, Türkiye için olan  hayallerimizi de göstermek için yaptık. Bizim hayalimiz Türkiye’nin Dijital  Dönüşüm’de bir an önce dünya çapında bir noktaya gelebilmesidir. 4,5G lansmanı da  bu Dijital Dönüşüm yolculuğunda, 5G'ye giden Gigabit Toplumu yolculuğunda en  önemli adımlardan biri. Vodafone olarak, bir an önce Türkiye’deki her bireyin,  her kurumun ve her nesnenin çok yüksek hızlarda internete bağlanabilmesini  istiyoruz. Bu nedenle, stratejimizi '4bucakG' olarak belirledik. Tam 7 bin ayrı  çekim noktasında 4,5G hizmetini vermeye başladık."

"Türkiye'nin data trafiğinin yüzde 20'si LTE networkü üzerinde"

Tukcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise dün arkadaşları ile  konuştuğunu, yaptıkları çalışmalar kapsamında 790 bin kilometre kat ettiklerini,  1 milyon saat emek harcadıklarını, 3 bin 200 metre rakıma çıktıklarını, eksi 30  derecede çalıştıklarını ve Türkiye'nin dört bir yanına 4,5G teknolojisi  ulaştırdıklarını söyledi.

Türkiye'nin 81 ilinin 970 ilçesinde dün akşam itibarıyla  4,5G'nin  hayata geçtiği bilgisini veren Terzioğlu, aralarında ilk 1 milyon müşterilerinin  ne zaman 4,5G'ye bağlanır diye tahminde bulunduklarını belirterek, "En yakın  arkadaşımız Sabah 6-7 civarı diyordu. Gece 00.03'te 1,1 milyon müşterimiz 4,5G'yi  kullanmaya başladı" şeklinde konuştu.

Terzioğlu, bu sabah 2 milyonlu rakamlara yaklaştıklarını, Türkiye'nin  data trafiğinin yüzde 20'sinin LTE networkü üzerinde olduğunu dile getirdi.

Bu sektörün yaptığı yatırımları başka hiç bir sektörün yapmadığına  dikkati çeken Terzioğlu, geçen sene 8,5 milyar lira yatırım yaptıklarını, gelecek  dönemde de yapmaya devam edeceklerini, 2018'in sonuna kadar bu alanda yapacakları  yatırımın 18 milyar liraya geleceğini ifade etti.

Gelecekte telefon konuşmalarının farklı bir hal alacağına işaret eden  Terzioğlu, toplantıda katılımcılara ilk Enriched Volte teknolojisi ile kısa bir  telefon görüşmesi uygulamasını gösterdi.

Terzioğlu, daha sonra Erzincan'ın Ilıç İlçesi Konukçu Köyü muhtarı ile  görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi.

Milliyet

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER