Gündem

504 çocuk cezevinde büyüyor

Adalet Bakanlığı tarafından TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırması Komisyonu'na gönderilen rapora göre, cezaevlerinde 6 bin 649 kadın bulunuyor. Annesiyle kalan 504 çocuk ise cezaevinde büyüyor.

504 çocuk cezevinde büyüyor
23-04-2016 13:31

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanlığı, TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Meclis Araştırması Komisyonu'na 'Aile Birliğini Olumsuz Etkileyen Unsurlar İle Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınan Önlemlere İlişkin' bir rapor gönderdi. Rapora göre, 2016 yılı itibariyle ceza infaz kurumlarında tutuklu veya hükümlü olarak 6 bin 649 kadın bulunuyor. Hükümlü ve tutuklu anneleri ile birlikte kalan 504 çocuk cezaevinde büyüyor. Annesinin yanında kalan çocukların ağırlıklı olarak 0-3 yaş aralığında olduğu bildirildi. Ayrıca, raporda ceza infaz kurumlarında 2 bin 403 tutuklu veya hükümlü çocuk barındırıldığı belirtildi.

CEZAEVİNDE KREŞ
Müstakil Kadın Ceza İnfaz Kurumlarının tamamında ve kapalı ceza infaz kurumlarının bir bölümünde kreş bulunduğuna vurgu yapılan raporda, annesinin yanında kalan çocukların kreş hizmetinden faydalandığı belirtildi.

Raporda, "Kurum içerisinde bulunan bu kreşlerde psiko-sosyal servis uzmanları gözetiminde çocukların sağaltımına ve boş zamanlarını değerlendirmeye yönelik serbest oyun etkinlikleri, kutlama ve çeşitli faaliyetler yapılmaktadır. Bununla birlikte Adalet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 21.12.2011 tarihinde imzalanan “Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerinde Annesinin Yanında Kalan Çocukların Gelişimlerinin Desteklenmesi Hakkında İşbirliği Protokolü” çerçevesinde, kurumda kalan 3-6 yaş (36-72 ay) grubundaki çocukların kapasite ölçüsünde, öncelikli ve sıraya alınmaksızın MEB’e bağlı anaokulları ve ana sınıflarından ücretsiz olarak faydalanması sağlanmıştır. Çocukların kurum dışında bulunan MEB'e bağlı bir kreşe ya da anaokuluna gönderilmesinde ulaşım masrafları Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmakta, çocukların getirilip götürülmesinde personel görevlendirilmektedir. 6 yaşını dolduran çocuklar ailesine, vasisine, bakacak kimsesi bulunmadığı takdirde ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı il müdürlüklerinin ilgili birimlerine teslim edilmektedir. Annesi ile birlikte kalan çocuk ebeveyni istediği takdirde dışarıda bulunan diğer ebeveynine veya aile yakınlarına teslim edilebilmektedir" ifade edildi.

MAMA VE SÜT DEVLETTEN
Adalet Bakanlığı tarafından annesi ile kalan her çocuğa annesinin iaşesinden bağımsız olarak günlük 7.50 TL iaşe bedeli ödendiğinin belirtildiği raporda, "Annelerinin yanında kalan çocukların mama, süt gibi gıdaları devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı tarafından annesi ile kalan her çocuğa annesinin iaşesinden bağımsız olarak günlük 7.50 TL iaşe bedeli ödenmektedir. Bu iaşe bedeli ile çocuklara gelişimlerini destekleyecek gıda maddeleri verilmektedir. Kurum kantininde ise çocukların hem gelişimlerine uygun gıdalar (kuru yemiş, meyve, süt, vb.) hem de isteyebilecekleri (bebe bisküvisi, çikolata, bisküvi, plastik top vb.) malzemeler bulunmaktadır. Ayrıca kadın hükümlünün talep etmesi halinde yanında kalan çocuğu ile ilgili istediği malzemeler dış kantin aracılığı ile getirilmektedir. Çocukların bulunduğu oda/koğuşlarda oyuncaklar bulunmakta, çocuklar koğuş ortamı dışında da oyun alanlarında ve kreşlerde oyuncakları ile oynayabilmektedir. Gerek oyuncak, gerekse çocuklara yönelik kitaplar kurumlarda bulunmakta, çocuk kitaplarının bulunması ve temin edilmesi ile ilgili düzenlemeler kurum idareleri tarafından yapılmaktadır. Çocukların, çocuk bezi, elbise gibi ihtiyaçları öncelikle Bakanlığımız tarafından ve dönem dönem de destekte bulunmak isteyen sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde karşılanmaktadır" denildi.

ÇOCUK KANALLARI AÇILIYOR
Raporda, "Ayrıca, annesinin yanında kalan çocuklar için merkezi yayın sistemi üzerinden çocuk kanalları bulunuyor ve çocuklar istediği zaman bu kanalları izleyebiliyor. Annesinin yanında kalan çocukların diğer aile bireyleri ile görüşmelerinde bir kısıtlama bulunmamakta, kadın hükümlünün talep etmesi halinde istediği her zaman dışarıdaki yakınına teslim edilmektedir. Bu çocuklar kurum içi ve kurum dışı kreş ve anaokulu hizmetlerinden faydalanmaktadır. Çocukların gelişim düzeyleri dikkate alınarak kurum içerisinde fiziki düzenlemeler yapılmakta, koğuşlarında oyuncaklar bulunmaktadır" bilgilerine yer verildi.

ANNE DIŞARI GÖNDERMİYOR
Raporda "Annesinin yanında kalan çocukların ağırlıklı olarak 0-3 yaş aralığında yoğunlaştığı görülmektedir. 3-6 yaş aralığında bulunan çocukların kuruma alındıktan hemen sonra kreşe gönderilmesi ile ilgili işlemler başlatılmakta, ancak çocuk annesi tarafından istediği zaman kurum dışındaki bir yakınına teslim edilmekte, istediği zaman yeniden kuruma alınabilmektedir. Dolayısıyla kurum dışındaki bir eğitim kurumuna düzenli olarak devam edememektedir. Yine kurumda bulunan kadın hükümlü çocuğunun kurum dışında bir eğitim kurumuna gönderilmesini çoğu zaman güvenlik gerekçesi ile istememekte, kurum dışında çocuğunun çıkarılmasında çocuğun dışarıda bulunan diğer ebeveyni ya da eşinin ailesi tarafından kaçırılacağını düşünerek yanından ayırmak istememektedir" denildi.

KANUN NE DİYOR?
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 65’inci maddesinde, “Anneleri hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan 0-6 yaş grubundaki çocuklar, annelerinin yanında kalabilirler" diye belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER