Dünyaya dalga dalga yayılan savaş korkusunda kritik eşik aşıldı, uluslararası haber ajansları gece yarısı 02.17'de 'son dakika' koduyla ABD'nin emrini duyurdu. ABD, Ukrayna'daki büyükelçilik personelinin ailelerinden ülkeyi terk etmelerini istedi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı zorunlu olmayan personelinin de ülkeden ayrılmasına izin verirken, Ukrayna'daki ABD vatandaşlarından da benzer bir seçeneği düşünmesini talep ediyor.
Resmi açıklamaya göre, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı önemli bir askeri harekat planladığına dair haberler olduğu belirtildi. Ayrıca, bölgede güvenlik koşullarının 'öngörülemez ve kısa sürede kötüleşebilecek olduğu' da ifade edildi.
Washington'ın büyükelçilik personeline yönelik aldığı karar beklendiği gibi dünya medyasında ilk haber oldu. Rus medyasından Ria 'ABD diplomatlarının Ukrayna'dan ayrılmasına izin verdi' başlığını attı, İzvestia gazetesinde de 'izin verdi' ifadesi dikkat çekti.
BİNLERCE ABD ASKERİ MASADA
Bunun yanı sıra, CNN International ve New York Times gazetelerinde dikkat çeken bir Ukrayna haberi daha var. New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine binlerce Amerikan askerinin konuşlandırılmasını düşünüp taşındığını yazdı. Gazete ayrıca, Başkan Biden'ın NATO'daki müttefik ülkelere savaş gemileri ve jetler göndermeyi düşündüğünü de kaydediyor.
İki yayın organındaki haberlere göre, Camp David'de Cumartesi günü Pentagon'un üst düzey yetkilileriyle buluşan Başkan Biden'a birçok seçenek sunuldu.
BLINKEN 'HEMEN' YAPTIRIMA KARŞI
CNN International'a konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Ukrayna sınırına 100 bin asker yığan Rusya'ya karşı yaptırımların hemen yürürlüğe konması gerektiği fikrine karşı çıktı ve bunun Batılı ülkelerin Moskova’ya yönelik caydırıcılık gücünü ortadan kaldıracağını söyledi.
Yaptırımların amacının Rusya'nın saldırısını engellemek olduğunu vurgulayan Blinken, "Yaptırımlar şimdi uygulanırsa caydırıcılık etkisini kaybedersiniz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, tek bir Rus askerinin saldırma amaçlı Ukrayna'ya girmesi halinde bunun önemli bir karşılığı tetikleyeceğini de vurguladı.
Geçen hafta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la İsviçre'nin Cenevre kentinde görüşen Blinken, yeni haftanın ilk gününde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplantısına video konferans aracılığıyla katılacak ve Lavrov randevusuyla ilgili bilgi verecek.
İPLER KOPMAK ÜZERE
İlk olarak 2021'in ilkbahar aylarında Ukrayna sınırına ordu konuşlandıran Rusya lideri Vladimir Putin, yılın son günlerinde bir kez daha 100 bini aşkın askeri harekete geçirdi. Moskova ayrıca, NATO'dan Ukrayna'nın ittifaka üye yapılmamasını da içeren yazılı güvence istiyor.
ABD başta olmak üzere NATO ülkeleri, Rusya'nın askeri yığınak ve tatbikatları karşısında Ukrayna'nın da birlik üyesi yapılması ihtimalini daha yüksek sesle dile getirdikçe Rusya da buna itirazlarını artırıyor ve daha sert açıklamalar yapıyor.
Son aylarda yaşanan diplomasi trafiği ve liderlerin görüşmeleri de bugüne kadar sonuçsuz kaldı ve sınırdaki gerilim arttı.
Öyle ki, Batılı ülkeler Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakından sonra bir kez daha Ukrayna'ya işgal başlatabileceği yönünde kaygıların arttığını belirterek Ukrayna'ya askeri desteğe başladı.
ABD SİLAHLARI KİEV'DE
ABD ve İngiltere dahil olmak üzere birçok ülke de Ukrayna'ya mühimmat ve askeri birlik tedarik ediyor. ABD'nin Ukrayna'ya yapacağı askeri mühimmat yardımının ilk sevkiyatı ise Pazar günü Kiev'e ulaştı.
2014'te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlanmıştı. Batı'dan Rusya'ya yönelik yaptırımlar gelmişti.
Aynı dönemde Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı.
Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etmişti. Yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.