Yaşam

Adana’da talasemi ve orak hücre hastalıklarına dikkat çekmek için festival düzenlendi

Başkent üniversitesi adana dr. Turgut noyan uygulama ve araştırma merkezi, “5. Kan film festivali”ne ev sahipliği yaptı. 3 gün süren festival çerçevesinde kısa film yarışması, sempozyum ve farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.

Adana’da talasemi ve orak hücre hastalıklarına dikkat çekmek için festival düzenlendi
15-05-2024 09:02

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi, “5. Kan Film Festivali”ne ev sahipliği yaptı. 3 gün süren festival çerçevesinde kısa film yarışması, sempozyum ve farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.


Türkiye Kan Hastalıkları Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Kızılayı desteği ve Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliği ile “5. Kan Film Festivali” düzenlendi. Başkent Üniversitesi Kışla Sağlık Yerleşkesi’nde gerçekleşen kısa film yarışmasına ve sempozyuma Adana İl Sağlık Müdürü Halil Nacar, Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Saygılı, Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ferhat Kılınç, konuyla ilgili federasyon, vakıf, dernek yöneticileri, üyeleri ve kalıtsal kan hastalıkları olan vatandaşlarla yakınları da katıldı.


Açılış konuşmaları ile başlayan festivalin ilk gününde, kan hastalıkları ve kan bağışı temalı kısa filmler, Demir Karahan başkanlığındaki jürinin karşısına çıktı.


Jüri başkanı Demir Karahan ‘’ İhtiyaç olduğu zamanlarda önemi daha çok anlaşılan kan bağışına dikkat çekmek için düzenlenen bu festivalde bir farkındalık oluşturup konuya bir katkımız olursa ne mutlu bize. Kan herkes için önemli olsa da sürekli olarak kana ihtiyacı olan hastalar için de ayrıca hayati bir öneme sahip. Özellikle Çukurova bölgesinde sıklıkla görülen talasemi hastalığında düzenli kan değişimine ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda da toplumu ne kadar çok bilinçlendirebilirsek kan hastalarının hayat kalitelerini arttırmak için fayda sağlamış oluruz’’ şeklinde konuştu


Talasemi hastaları için kan bağışının kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Türk Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Saygılı ‘’Kan hastalığı olan kardeşlerimiz bizlere emanet. Talasemi hastalığına özgü, değerli hocalarımızın araştırmalar yaptığı bilimsel çalışmalar için Adana’yı pilot bölge ilan ettik. Burada amacımız sadık kan bağışçıları oluşturmak’’ diye konuştu.


İkinci gününde ise Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi, İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Özdoğu ile Orak Hücre Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Süheyl Asma koordinatörlüğünde sempozyum gerçekleşti.


Festival ve hastalıklarla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Süheyl Asma, ‘’Temel amacımız talasemi ve orak hücre gibi bölgemize has olan kalıtsal kan hastalıkları ile ilgili toplumsal duyarlılığı arttırmak ve kan bağışının önemine dikkat çekmek. Sadece lösemide değil, hemen her ay kan almak zorunda kalan talasemi hastaları ve kan değişimi gerektiren Orak Hücre hastalarında da kan bağışı hayati önem taşıyor. Bu anlamda toplumsal duyarlılık bizim için çok önemli. Düzenli kan donörü olmak, kan bağışı yapmak kan ve donör havuzu oluşturmak en önemli sosyal etkinliklerden biri olmalıdır’’ vurgusu yaptı.


Sempozyumun bitiminde gerçekleşen törenle kısa film yarışmasının kazananları ödülünü aldı.


“İyi ki varsın” isimli filmle Serkan Özyumşak birinci seçilerek 50 bin TL’lik ödülün sahibi olurken, “Umudu Beklerken” isimli filmle Onurhan Çallar ikinci, “Bir Damla Kan” ile Bahar Seçkin 3’üncülük ödülüne layık görüldü. Ayrıca Zuhal Akmeşe ve Gülşah Erdur’un animasyon filmi “Zor Oyun” Kızılay Teşvik Ödülünün sahibi oldu.


Festival 3. gün Turgut Özal Bulvarından Gençlik Meydanına, Türk Kızılay şubesine gerçekleştirilen farkındalık yürüyüşü ve kan bağışı etkinliği ile son buldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER