Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak havanın, Adana'da nem ile birleşince etkisini yarın daha da artıracağı öğrenildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada, bugün gölgede 38 derece olan sıcaklığın yarın 41 derece olacağı, öğle saatlerinde nemin yüzde 50 civarında olacağı bildirildi. Bu sıcaklık değerlerinin uzun yıllar ortalamasının 4-6 derece daha üzerinde olduğu önceki yıllarda Adana'da en fazla ölçülen sıcaklığın 36.6 olduğu, bu ayda ortalama sıcaklığın 34.6 olduğu belirtildi.
Pazartesi günü sıcaklığın bu rakamların çok üzerine çıkarak 41 derece olacağı, nemin öğle saatlerinde yüzde 50 gece yüzde 85 civarında olacağı öğle saatlerinde nem ile birlikte hissedilen sıcaklığın 59 derece olacağı bildirildi.
METEROLOJİ VATANDAŞLARA AŞIRI SICAK VE NEM NEDENİYLE UYARIDA BULUNDU
"Güneş çarpması aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zarar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının yüksek olması yüzde 70’in üzeri güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir. Güneş ışınları, ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır."
Ülkemizde yaz ayları gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlar olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir. Uzun süre güneş altında kalınmış aşağıda verilen belirtiler güneş çarpmasını işaret eder. Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir. Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur. Kalp atışları düzensizdir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir. Genel Müdürlüğümüzce sıcak ve UV (ultraviyole) ışınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır. İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır. İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, bol sıvı tüketilmelidir."