Birleşmiş Milletler (BM) 70. Genel Kurul görüşmeleri haftasında ABD'ye giden AFAD Başkanı Fuat Oktay, New York'taki üst düzey bir toplantıda konuşma yaptı. AFAD Başkanı konuşmasıyla, aralarında ABD, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan dışişleri, eğitim ve planlama bakanları bulunan özel bir kitleye hitap etti. Toplantı, 'Eğitim İçin Küresel İş Koalisyonu' ve 'Theirworld' adlı STK'lar tarafından İngiltere Eski Başbakanı ve BM Küresel Eğitim Özel Temsilcisi Gordon Brown'ın öncülüğünde 'Kriz ve Acil Durumlarda Eğitim' konusuyla düzenlendi. Konuşmasında Türkiye'nin en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu belirten Sayın AFAD Başkanı, Türkiye'nin eğitim konusunda gösterdiği gayretlerle 700 bin çocuktan oluşan Suriyeli nesli kaybolmaktan koruduğunu ifade etti.
TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLERİN YÜZDE 30 İLE 35'İ OKUL ÇAĞINDA
Suriyeli çocuklara verilen eğitim hizmetlerini katılımcılara anlatan AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin %30 ile %35'inin okul çağındaki çocuklardan oluştuğunu kaydederek "250 bin Suriyeli çocuk barınma merkezi içinde ve dışındaki okullarda hâlihazırda eğitim alıyor, bu sayıyı 400 bine çıkarmak için çalışıyoruz." dedi. 700 bin çocuktan oluşan bir neslin eğitimi ve korunması için çaba harcadıklarını kaydeden AFAD Başkanı, eğitim alan Suriyeli çocuk sayısının artması için çalışma yapıldığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken ise "Okul olmadan çocuklar her şeylerini kaybeder. Bunun olmaması gerekli. Hala umut var ama…" cümlelerini kaydederken İngiltere Eski Başbakanı ve BM Küresel Eğitim Özel Temsilcisi Gordon Brown ise bakan ve üst düzey yönetici kitlesine hitap ederek "1 milyon Suriyeli çocuk var okula gidemeyen, bunlar için bir şey yapmamız gerekli. Beyrut'ta bir çocuk mühendis olmak istediğini, çünkü ülkesine dönünce onu yeniden inşa edilmesine katkı sağlamak istediğini söyledi. 1 milyon çocuğa Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a destek vererek eğitim imkânı sağlayabiliriz. Buna destek vereceğinizi umuyoruz." şeklinde konuştu.
ULUSLARARASI MADDİ DESTEK YALNIZCA 400 MİLYON DOLAR
Suriyeliler için yapılan çalışmalara da değinen AFAD Başkanı Oktay, "Türkiye, AFAD koordinasyonunda 2 milyondan fazla Suriyeli misafire ev sahipliği yapıyor ve tüm misafirleri biyometrik kayıt altına aldı." şeklinde konuştu. Sayın AFAD Başkanı, Türkiye'nin Suriyeliler için 7.6 milyar dolarlık bir kaynak ayırdığının altını çizdi ve buna karşılık uluslararası camiadan gelen desteğin yalnız 400 milyon dolar civarında kaldığını vurguladı. Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ise Dünya üzerinde 80 milyon çocuğun eğitim göremediğine dikkat çekerek "Tüm acil durumlarda eğitime ayrılan pay yalnızca %1. Yemek, sağlık, barınma Bu oranı artırmalıyız." dedi.
ULUSLARARASI TOPLUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
AFAD'ın Suriyelilerin barınması için kurduğu geçici barınma merkezlerinin, dinleyiciler arasında bulunan pek çok kişi tarafından da defalarca ziyaret edildiğini vurgulayan AFAD Başkanı, "Barınma merkezleri dünya standartlarının çok üzerinde ancak burada 300 bin Suriyeli barınıyor, kalanı şehirlerde kalıyor." dedi. Uluslararası camianın ve uluslararası toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Oktay, kalıcı çözümün elde edilmesi için uğraş verilmesi gerektiğini belirtti.
İnsanı Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides de "Küresel hedef olan %4'lük kısma ulaşmak için tüm donörleri acil durumlarda eğitim için daha fazla fon ayırmaya çağırıyorum." dedikten sonra Türkiye'nin yaptıklarını yakından takip ettiklerini ve ellerinden gelen desteği sunmaya çalıştıklarını ifade etti.