AK Parti - CHP koalisyon hükümeti kurulması halinde muhalefeti MHP ile HDP oluşturacak. Ancak her iki partinin sandalye sayısı da eşit (80). Bu nedenle "ana muhalefet partisi kim olacak" sorusu ortaya çıkıyor. Bu siyasi tarihte bir ilk olarak kayıtlara geçecek.
AK Parti-CHP koalisyonu kurulursa ana muhalefetin kim olduğu iki partinin oy oranlarına bakılarak belirlenebilir. Bu durumda yüzde 16 oyu olan MHP ana muhalefet partisi ilan edilebilir. Ancak bu mümkün olmazsa iki parti işbirliği yapamak zorunda kalacak ve itiraz hakkı olan 110 imza için el sıkışmak zorunda kalacak
AYM'YE KRİTİK BAŞVURU HAKKI
Ana muhalefet partisi yalnızca protokoler bir konum değil. Ana muhalefet partisinin devlet protokolündeki yerinin dışında yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı kritik öneme sahip.
110 İMZA HAKKI
Anayasa'ya göre yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı, Cumhurbaşkanı, mahkemeler ve TBMM üye sayısının 5'de 1'i olan 110 milletvekilinin yanısıra ana muhalefet partisine de tanınan bir hak. Bir parti ana muhalefet konumu kazandığında 110 imza bulup bulmamasına bakılmaksızın Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkını elde edebiliyor.
İŞBİRLİĞİ YAPMAK ZORUNDA KALACAKLAR
Ancak burada hem MHP hem HDP 80 milletvekiline sahip olduklarından ikisi de ana muhalefet konumu kazanamazlarsa, Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvrusu yapabilmeleri için 110 imzayı tamamlamak amacıyla işbirliği yapmak zorunda kalacaklar.
MHP İLAN EDİLEBİLİR
Eğer AKP-CHP koalisyonu kurulursa ana muhalefetin kim olduğu iki partinin oy oranlarına bakılarak belirlenebilir. Bu durumda yüzde 16 oyu olan MHP ana muhalefet partisi ilan edilebilir. (Kaynak: Cumhuriyet)