Yaşam

AKM reklam panosu oldu

Uzun bir süreden beri ‘yıkım’, ‘onarım’ gibi tartışmalarla konu olan Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) dikkat çekici bir afişin asıldığı görüldü. AKM’nin ön yüzüne, Ertuğrul 1890 filminin afişi asıldı.

AKM reklam panosu oldu
26-11-2015 12:23

AKM ile ilgili tartışmalar 2008’den bu yana gündemde. Koruma Bölge Kurulu 24 Aralık 2008’de AKM ile ilgili bir avan projeyi onayladı.

Kültür Sanat Sen tarafından açılan davada İstanbul 9. İdare Mahkemesi bilirkişi incelemesi sonucunda AKM'nin yıkım ve tadilat çalışmalarını ön gören bu onay işlemini yasaya ve mevzuata aykırı bularak iptal etti.

Söz konusu yargı kararından sonra, AKM'nin rölövelerine uygun olarak hazırlanan restorasyon projesinin gerçekleştirilmesine ilişkin, 20 Aralık 2009 günü TMMOB Mimarlar Odası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin katıldığı bir toplantıda mutabakata varıldı ve tutanakla kayıt altına alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da yapmış olduğu açıklamada AKM'nin Ekim 2013'te kullanıma açılacağını, restorasyon için karşılıksız fon bulunduğunu ve sözleşme yapıldığını ilan etmişti. Yapılan ihale ve tadilat işlemlerine başlanamadı.

Bu sabah ise, AKM’nin ön yüzüne büyük bir film afişinin asıldığı görüldü. 25 Aralık’ta vizyona girecek  Ertuğrul 1890 filminin afişi AKM’nin ön yüzünü asıldı.

EN BÜYÜK BÜTÇELİ FİLM
Bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük bütçeli sinema filmlerinden biri olarak dikkat çeken filmin, yapımcılığını Türkiye tarafında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japonya tarafında ise Ertugrul Film Partners yapım ortağı grubu üstleniyor.

ERTUĞRUL'UN HAZİN HİKÂYESİNİ ELE ALIYOR
Japonya-Türkiye ortak yapımı filmde, iki ülke halkları arasında 95 yıl arayla, 1890'da Kushimoto'da ve 1985'te Tahran'da yaşanan, iki karşılıksız yardımlaşma ve kurtarma hikayesini ele alıyor.Film, 1890'da 600'ü aşkın mürettebatıyla fırtınaya yakalanarak, Japon karasularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul'un hazin hikayesini ve 1985'te 215 Japon vatandaşının, Başbakan Turgut Özal'ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı gerçek öykülerini kurgusal bir senaryoyla aktarıyor.Film 5 Aralık'ta Japonya'da, 25 Aralık'ta ise Türkiye'de vizyona girecek.

İKİ ÜLKE ARASINDA BİR İLK
Bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük bütçeli sinema filmlerinden biri olarak dikkat çeken filmin, yapımcılığını Türkiye tarafında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japonya tarafında ise Ertugrul Film Partners yapım ortağı grubu üstleniyor.

Japon-Türk ortaklığında çekilen ilk film olan Ertuğrul 1890'ın çekimleri, Japonya ve Türkiye'de 4,5 ayda tamamlandı. Film, iki ülkenin tarihi açıdan önemli olaylarını yeni kuşaklara aktarmak ve böylece birbirinden binlerce kilometre uzakta bulunan iki ülkenin kadim dostluğunu hatırlatmak hedefiyle hayata geçirildi.Türkiye ve Japonya bu yıl, dostluklarının 125. yılını kutluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER