Kimi elektrik zammı gelince iki buzdolabının fiÅŸini çekmiÅŸ, kimi çalışan iÅŸçilerin saatlerini azaltmış. Peçeteden mezelere kadar zamlarla baÅŸ etmeye çalışırken alkole gelen yüzde 47 zamla sarsılan yeme içme mekânları, yüzde 70’e yakın müÅŸteri kaybı yaÅŸadıklarını söylüyor.
ElektriÄŸe yüzde 125, doÄŸalgaza ve akaryakıta yüzde 100 zamlarla ödeme yapan mekânların en önemli sorunu artık 70 cl rakının 450 TL’ye, bir kadeh ÅŸarabın ise 45 TL’ye yükselmesi.
Dışarıda alkollü bir mekânda keyif yapmak da artık orta sınıf için imkânsıza yakın. BeyoÄŸlu sokaklarında faaliyet gösteren mekânların çoÄŸunluÄŸunda birkaç masanın dolu olması da bunu gösteriyor. Esnaf, bu zamlarla fiyat belirleyemediklerini söylerken müÅŸterinin alım gücünün aşıldığını ekliyor ve iÅŸlerin yüzde 70’e varan oranda düÅŸtüÄŸünü söylüyor.
"BU BÄ°R HALK SAÄžLIÄžI SORUNU YARATACAKTIR"
Cumhuriyet'ten Ali Can Poyraz'ın haberine göre; Covid-19 salgınında kapanmanın getirdiÄŸi darbeyi aÅŸmak isterken bu zamlarla çok daha büyük bir felaketle karşılaÅŸtıklarını belirten iÅŸletme sahipleri, “YaÅŸam tarzına müdahale amacıyla yapılan zamlar, hem mekânları hem de müÅŸterileri kaçak alkole yönlendirecek. Bu da bir halk saÄŸlığı sorunu yaratacaktır” yorumunu yapıyor.
BeyoÄŸlu Esnaf Dayanışması Platformu Sözcüsü Düzgün Buluç, “Esnafın iÅŸleri yüzde 70 düÅŸtü. Alkol, artık orta sınıfın alım gücünü aÅŸtı. Resmi bir yasak uygulayamıyorlar ama absürt vergiler uygulayıp içebilen içsin diyorlar” diyor.
Ä°ÅžÇÄ° ÇIKARMA BAÅžLAR
Gelen zamların esnafı çok büyük çıkmaza soktuÄŸunu söyleyen mekân iÅŸletmecisi Mazlum Poyaz da fiyat belirleyemedikleri için müÅŸteri kaybı yaÅŸadıklarını söylüyor. Peçete giderinin bile artık göze batacak tutarlara geldiÄŸini ekleyen Poyraz, “Åžimdilik biz yüzde 25 zam yaptık ama yetmiyor. 400 TL gelen su faturamız 750 TL geldi. ElektriÄŸi korkuyla bekliyoruz. Daha fazla da zam yapamıyoruz, müÅŸterinin alım gücünü zaten aÅŸtık, iÅŸlerimiz düÅŸtü. Artık kimse fiyat sormadan sipariÅŸ veremiyor” diyor.
Buzdolaplarının fiÅŸini çeken iÅŸletme Muaf BeyoÄŸlu. Mekân iÅŸletmecileri “Bunu hesaplayacak kadar düÅŸürdüler. Çalışanların saatlerini düÅŸürdük. Bu da yetmezse birçok mekânda iÅŸçi çıkarma baÅŸlayacak” diyor.
ÖÄžRENCÄ°YKEN GÄ°DEBÄ°LDİĞİM MEKANLARA ŞİMDÄ° GÄ°DEMÄ°YORUM
BeyoÄŸlu’na öÄŸrencilik yıllarından beri geldiÄŸini söyleyen müÅŸteri Hakan Ogan ise “ÖÄŸrenciyken gidebildiÄŸim mekânlara ÅŸimdi gidemiyorum. Çalışmaya baÅŸlayınca daha rahat yaÅŸarım diyordum. Ama gittikçe daha da masraf kısarak hayatta kalmaya çalışıyorum” diye konuÅŸuyor.
Yeni yılın ilk günleri kur artışı ve mal bulamama krizine tepki olarak kepenk kapatan tekel bayiler ise ÅŸimdi Tuborg’un mal dağıtmadığını belirterek boykot uyguluyor. Tekel Bayileri YardımlaÅŸma DerneÄŸi üyesi Bülent Genç, “Zincir marketler zamlardan sonra da zamsız fiyattan sattılar ama biz elimizde mal olmadığı için dükkân kapatmak zorunda kaldık. Firma yetkilileri de soruna duyarsız kaldı” dedi.