Gündem

Ankara patlaması sonrası Meclis'e yeni güvenlik önlemleri

Meclis Başkanlık Divanı, Merasim Sokak'ta TSK servis platformuna yönelik bombalı saldırının ardından, TBMM yerleşkesinde güvenliği güçlendirecek önlemler için düğmeye bastı. Emniyet yetkilileri, Drone olarak adlandırılan uzaktan kumandalı pervaneli araçlara 'ateş etme' yetkisi istediler.

Ankara patlaması sonrası Meclis'e yeni güvenlik önlemleri
25-02-2016 11:21

 

TBMM çevresinin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı çevreleyen demir çitlerle donatılması, personel servis projesinin askıya alınması, kapılara araç röntgen sistemi kurulması kararlaştırılırken, milletvekili araçlarının aranması ve tüm ziyaretçilerin Bilgi Toplama İşlemi (BTİ) taramasından geçirilmesi gibi tartışmalı uygulamalar için idare amirleri ayrıca çalışma yapacaklar.

ARAMA TARTIŞMASI

Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Başkanlık Divanında, güvenlik önlemleri görüşüldü. Meclis yerleşkesinde terörle mücadele uzmanlarıyla birlikte güvenlik taraması yapan Emniyetin raporu da Kahraman’a sunuldu. Meclis idaresince Divana sunulan güvenlik önlemlerinde “Milletvekili araçlarının aranıp aranması” maddesinin bulunması tartışmaya neden oldu. Bazı Divan üyeleri, dokunulmazlığı bulunan milletvekillerinin araçlarının aranamayacağını belirterek, Anayasaya aykırı ifadenin metne alınmasının bile “abes olduğunu” vurguladılar.

BORÇLU SEÇMEN İTİRAZI

Bütün ziyaretçilere güvenlik denetiminde BTİ uygulaması yapılması konusunda anlaşma sağlanamadı. BTİ fişlerinin vergi borçlarını bile kapsadığını öğrenen AK Partili Divan üyeleri de kaygılarını dile getirdiler. Bazı üyeler, “Biz işi gücü bırakıp ziyaretçilerimizi karakola teslimle mi uğraşacağız?” deyince bu konuyla ilgili karar alınamadı.

KANSER KAYGISI

Yerleşkeye giriş kapılarında her aracın röntgenini çeken yüksek teknoloji ürünü X-Ray cihazlarının yerleştirilmesi konusunda ise güvenlikten sorumlu idare amirliğinin kararlı olduğu öğrenildi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun, bu cihazların radyasyon yaydığını tespit ettiği, ancak sağlığa zararıyla ilgili görüş oluşturamadığını içeren bir rapor sunduğu öğrenildi. Bazı Divan üyeleri, günde onlarca kez giriş çıkış yapan sürücüler ve milletvekilleri olduğunu belirterek, birkaç yıl sonra yaygın kanser vakalarıyla karşılaşılabileceğine dönük kaygılarını ifade ettiler. Bu konuda TÜBİTAK’tan rapor isteneceği belirtildi.

SARAY ÇİTİ

Güvenlik listesindeki, “TBMM’nin etrafının Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde olduğu gibi estetik bir mimari kullanılmak suretiyle yüksek demir çitle çevrilmesi” maddesinde tartışma olmadı. Meclisin İçişleri Bakanlığına bakan duvarsız yönü başta olmak üzere çevresi Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki renkli demir çitle çevrilecek.

DRONE SIKINTISI

Güvenlik açıklarıyla ilgili bilgi veren Emniyet yetkilileri, Drone olarak adlandırılan uzaktan kumandalı pervaneli araçlarla havadan patlayıcı atılması, hatta bu yöntemle Genel Kurul salonuna saldırı düzenlenmesinin ciddi risk oluşturduğunu belirttiler. Emniyet yetkilileri, Meclis bahçesine yaklaşan bu tür hava araçlarına “ateş etme” yetkisi istediler. Bu konu idare amirlerince ayrıca değerlendirilecek. Üzerinde tartışma olmayıp hemen uygulanacak diğer güvenlik önlemleri ise şöyle:

SERVİSTEN VAZGEÇİLDİ

“Personel için planlanan servis uygulaması yerine toplu taşıma kartı verilmesi. Araç giriş kartı olmayan araçların hiçbir şekilde Meclis’e alınmaması. Yönetmelikte belirtilenler dışındaki kartların iptali. Milletvekilleriyle birlikte gelen ziyaretçilerin güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra kart verilerek içeriye alınması. Araçta makam sahibi olup olmadığının tespit edilebilmesi için kontrol sırasında arka camların açılması. Randevu sistemine ismi yazılmayan ziyaretçilerin alınmaması. Grup toplantılarına katılacakların isimlerinin bir gün önceden bildirilmesi. Kulislere hiçbir şekilde ziyaretçi alınmaması. Basın toplantısı salonlarına ziyaretçi alınmaması. Halkla İlişkiler binasına gelen ziyaretçilerin ana binaya alınmaması, ziyaretçilerin tüp geçidi kullanmaması. Ana giriş kapılarının tamamına mantar bariyer kurulması. Bakanlara eşlik eden koruma araçlarının içeriye alınmaması.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER