Gündem

AP Ankara'dan ne bekliyor?

Avrupa Parlamentosu Parlamenterleri, Türkiye’de demokrasi ve temel haklar konusunda endişeli olduklarını açıklayan bir açıklama yaptı

AP Ankara'dan ne bekliyor?
11-06-2015 16:55

Türkiye’de 2014 yılı içinde reformlar bağlamında kaydedilen ilerlemelere ilişkin aldıkları kararda Parlamento Üyeleri, ülkenin iç politika tercihleri yaparken reform sürecini odakta bulundurması ve AB’nin merkezinde yer alan demokratik kural ve ilkelere “kesin suretle” bağlı kalması gerektiğini ifade ettiler. Parlamenterler basın ve ifade özgürlüğü ile yargının bağımsızlığına riayet edilmesi yönünde Türkiye’ye ısrarla çağrıda bulunan AP seçimleri memnuniyetle karşıladıklarını ettiler.

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile yapılan katılım müzakerelerinin yürütülüşünü gözden geçirmesi ve AB-Türkiye ilişkilerinin nasıl daha fazla geliştirilip yoğunlaştırılabileceği konusunda bir değerlendirme yapması gerektiğini söyleyen parlamenterler Komisyon’un ayrıca, Kürt toplumuyla barış sürecini neticelendirmek üzere Türk hükümeti tarafından sarf edilen çabalara, ülkenin güney doğusunda sosyoekonomik programlar ve eğitim programları yoluyla destek olması gerektiğini vurguladı.

Pazar günü gerçekleştirilen milletvekili seçimleri hakkında da görüş bildiren Avrupa Parlamentosu  "Türk seçmenler bir değişim istediklerini göstermiş bulunuyor. Tepkimiz, kapıyı kapatmak olmamalıdır,” diye konuştu. Parlamento, seçimlerin “Türk demokrasisinin dayanıklılığını ve yurttaşlarının demokratik ruhunu” göstermiş olduğunu ifade etti. Avrupa Parlamentosu, Türkiye demokratikleşme süreci ve AB ile olan reform diyalogunu yeniden canlandırması beklenen istikrarlı ve kapsayıcı hükümetin kurulması doğrultusunda çalışmaları için tüm siyasi partilere çağrıda bulundu.

BASIN VE INTERNET ÖZGÜRLÜĞÜNE SAYGI; YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Parlamenterler Türkiye’de yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve verimliliği ile güçler ayrılığı konusunda endişe taşıdıklarını ifade ederken Türk hükümetinin “öncelikli olarak” basın özgürlüğünü de teminat altına alması gerektiğini ifade etti. Basın özgürlüğü ve fikir çoğulculuğuna karşı hükümet tarafından sergilenen tutumun, AB temel haklarıyla bağdaşmadığını ve “müzakere sürecinin ruhuyla ters düştüğünün altını çizen AP, Türk hükümetince sosyal medya ve web sitelerine erişime yönelik yapılan yasaklama girişimlerini; gazetecilere yönelik sindirme ve diğer baskıları kınayan Parlamento, etkin reformların desteklenmesi amacıyla, adalet ve temel haklar konusundaki görüşmeleri başlatması yönünde Konsey’e yapmış olduğu çağrıyı bir defa daha yinelediler.

DIŞ POLİTİKA İŞBİRLİĞİNİ VE YÜZ YÜZE İRTİBATI HIZLANDIRMAK

“AB-Türkiye arasında dış politika sahasında varolan işbirliği ve terörle mücadele diyalogu hızlandırılması gerektiği vurgulanırken  ve Türkiye, Irak ve Levant İslam Devleti olarak adlandırılan İŞİD gibi terör gruplarıyla mücadele için tüm kaynaklarını kullanması gerektiği birkez daha vurgulandı.

KIBRIS

Parlamenterler her iki toplumun liderlerine, Kıbrıs’ın birleşmesi ile ilgili olarak BM Genel Sekreteri himayesinde görüşmelere yeniden başlaması gerektiğinin çağrısını yaparken “Türkiye'nin Kıbrıs'tan askerilerini çekmeye başlamalı ve Gazimagosa bölgesini BM’ye devretmeli; Kıbrıs Cumhuriyeti ise AB gümrük gözetimi altında Gazimagosa limanını açarak, Kıbrıs Türklerinin AB ile yasal yoldan ticaret yapmasına imkân tanımalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER