Yaşam

Asırlık su kabağı işlemeciliği turistlerden ilgi görüyor

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde su kabağından yapılan süs eşyaları yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Su kabağından birçok ev eşyası yapan ustalar, ilgiye rağmen sektörün desteklenmemesinden yakındı.

Asırlık su kabağı işlemeciliği turistlerden ilgi görüyor
07-10-2015 14:06

İnsanlık tarihinde geçmişi asırlara dayanan su kabağı, eski tarihte çoğunlukla içi boşaltılarak su kabı olarak kullanıldığı için 'su kabağı' şeklinde adlandırılmış. Türklere özgü kabak kemane ve ıklığ'ın yapımında da kullanılan su kabağı, Türkiye'nin birçok kentinde sayıları azalan hünerli ellerde süs eşyasına dönüşüyor. Turizm kenti Antalya'nın en fazla turist çeken ilçelerinden Alanya'da da ustalar su kabağıyla yaptığı süs eşyalarını yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyor. Hammaddesi su kabağı olan abajur, bardak, kaşık, çatal, kepçe, yemek kasesi, vazo ve saksı gibi birçok süs eşyası turistlerden ilgi görüyor.

'AMAÇ TARİHE SAHİP ÇIKMAK'

Tarihi Selçuklu kalesinde bulunan Tophane Mahallesi'ndeki surların çevresine kurduğu atölyesinde yerli ve yabancı turistlere su kabağından yaptığı ürünleri satan 50 yaşındaki Ümit Çağlar, yaklaşık 40 yıldır bu işle uğraşıyor. İlçede yüzyıllardır işlenen su kabağının Akdeniz iklimine uygun bir bitki olduğunu anlatan Ümit Çağlar, "Bu bitki doğanın insanoğluna sunduğu en mükemmel hediye. Şöyle ki; insanoğlu ilk çağlardan bu güne su kabağını bugün kullandığımız birçok araç gerecin yerine kullanmıştır. Amacımız asırlardır bizde bir değer olarak süregelen Alanya su kabağı işlemeciliğini tüm insanlara tanıtmak" dedi.

'25 YIL DAYANAN EŞYA'

Su kabağından yapılan bir eşyanın ortalama 25 yıl kullanılabildiğini vurgulayan Ümit Çağlar, "Bitki halindeki su kabağı, dalından sökülmesinin ardından dışındaki kabuk belli bir zaman sonra solarak sert kauçuk şeklinde bir görünüm alır. İyi bir su kabağı elde edebilmemiz için dalında sap kısmının en iyi şekilde kurumuş olması lazım. Dışının ise yeşilden beyaz renge dönüşmüş olması gerekir. Su kabağı, elma kabuğu kalınlığı kadar bir kabuğa sahiptir. Bu kabuğu temizledikten sonra su kabağından aklınıza gelen her türlü eşyayı üretebilirsiniz" diye konuştu.

'TANITIMA İHTİYAÇ VAR'

Alanyalıların yıllardır birçok alanda su kabağını kullandığını aktaran Çağlar, şöyle dedi:

"Su kabağı çok özel bir bitkidir. Sarılıcı bir bitki olduğu için, asma kabağı olarak da bilinir. Çeşitli şekil ve boyda olan türleri vardır. Genellikle sapı dar, alt kısmı şişmandır. Su kabağından bardak, kaşık, çatal, kepçe, tuzluk, yemek kasesi, yağdanlık, vazo, saksı ve kırtasiye gereçleri gibi her türlü ürün üretilebilir. Alanya'da çok kaliteli bir şekilde yetişen bu nesne her hediyelikçide bulunmaya başladı. Üretim, abajur üzerinde yoğunlaşmış durumda. Turist bazen aldığı nesnenin neden yapıldığını bilmeden alıyor. Biz bunu turistlere yeterince anlatamıyoruz. Alanya'nın bu büyük potansiyelinin tanıtıma ihtiyacı var ama maalesef gerekli tanıtım ve destek yapılmıyor."

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER